allnews-epirus

Πρεβεζα: Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του ΤΕΙ Ηπείρου ο Ευ. Τσακαλώτος


Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του ΤΕΙ Ηπείρου αναγορεύτηκε απόψε σε ειδική τελετή στο αμφιθέατρο του εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Πρέβεζα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Το ψήφισμα της Συγκλήτου για την αναγόρευση του υπουργού σε επίτιμο διδάκτορα , είναι ομόφωνο και μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης τονίζεται η σημαντική συμβολή του κ. Τσακαλώτου στην Οικονομική Επιστήμη. Παρόντες στην τελετή ήταν ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, βουλευτές, ο δήμαρχος Πρέβεζας ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, φορείς και φοιτητές.
Ο υπουργός αφού ευχαρίστησε για την τιμή τον Πρύτανη και την Σύγκλητο απευθύνθηκε ειδικά στους φοιτητές γιατί όπως είπε , « πρέπει πάντα το Πανεπιστήμιο να είναι για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες». Πριν την ομιλία του με θέμα « Οικονομική Επιστήμη μετά την κρίση» , ο κ. Τσακαλώτος , μέσα από προσωπικό παράδειγμα, επισήμανε, πως εάν θέσεις τους κανόνες, μπορεί να σταματήσει το πελατειακό σύστημα και αυτός είναι τρόπος να αλλάξει και μια κοινωνία.
Η οικονομική επιστήμη, για να εξηγεί πράγματα , πρέπει να παραμείνει μέρος των κοινωνικών επιστημών, τόνισε και αναφέρθηκε στους εναλλακτικούς οικονομολόγους που προσπαθούν να εξηγήσουν τι συνέβαινε στις δυτικές κοινωνίες τις δεκαετίες του 50 και 60 που πήγαινε καλά ο καπιταλισμός , με την πλήρη απασχόληση . Μάλιστα είπε πως τον 19ο αιώνα τα οικονομικά ήταν μέρος των ηθικών επιστημών .
Έκανε αναφορές σε περιόδους που έχουν σχέση με την κρίση ξεκινώντας από την Αμερική ενώ έκανε σύγκριση της Ιταλίας με την Ελλάδα. Τα τελευταία 20 χρόνια το κεφαλήν εισόδημα έχει πολύ μικρή αύξηση ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η διαφορά είναι ότι το ελληνικό κατά πήγε πολύ ψηλά απότομα πριν από την κρίση και έπεσε απότομα, ενώ οι Ιταλοί έχουν σχεδόν 30 χρόνια που δεν έχουν ανάπτυξη. 'Αρα το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν έχει αυξηθεί καθόλου. Μάλιστα το ελληνικό κατά κεφαλήν εισόδημα παρά την αύξηση και την μείωση, συγκριτικά με τους Ιταλούς έχει αυξηθεί , ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
Επίσης οι Ιταλοί έχουν ακόμη το κοινωνικό πρόβλημα της μεγάλης διαφοράς στα ποσοστά ανεργίας από τον βορρά προς το νότο ανέφερε επισημαίνοντας πως αυτά τα δύο στοιχεία εξηγούν την συμπεριφορά των Ιταλών, εξηγούν μια οικονομία που δεν έχει ανάπτυξη, που έχει περιφερειακά προβλήματα και κοινωνικά προβλήματα.
Στην συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην Βρετανία, υπογραμμίζοντας πως έχει σταθερούς πραγματικούς μισθούς τα τελευταία 20 χρόνια, έχει ένα Λονδίνο στο νότο όπου πάνε πολύ καλά τα πράγματα και μια βόρεια Αγγλία που συμβαίνει το αντίθετο.
Γι΄αυτό το πλούσιο κομμάτι στο Λονδίνο ψήφισε να μείνει η Βρετανία στο ευρωζώνη και οι άλλοι ψήφισαν να φύγουν, ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.
«Για να δώσουμε εξηγήσεις πρέπει να δούμε τις κοινωνικές ρίζες πριν την κρίση και μετά . Να απαντηθεί το ερώτημα τι είναι αυτό που δημιουργεί την ανισότητα . Την δεκαετία του 1950 και 1960 είχαμε την μεγαλύτερη περίοδο αύξησης του καπιταλισμού, μια τεράστια μείωση των ανισοτήτων και ο λόγος ήταν ότι εκτός από τα συνδικάτα υπήρχαν συλλογικότητες που μπορούσαν εκ των υστέρων να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της αγοράς» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών .

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην φιλελεύθερη οικονομία στην εποχή του Κ. Σημίτη όπου είχαμε «μεγάλη ανάπτυξη που βασίζονταν στο εύκολο χρήμα, στο φτηνό χρήμα να το πω και σε μεγάλα έργα . Δεν υπήρχε κάποιο κέντρο, κυβέρνηση, αντιπολίτευση που έφερνε μέσα τους κοινωνικούς φορείς , τους κοινωνικούς εταίρους και να πει εδώ έχουμε ένα πρόβλημα αναπτυξιακό, ότι έτσι όπως πάμε και χρέη δημιουργούμε γιατί δεν μπορεί να δανείζεσαι συνεχώς και δεν κάνουμε την ανάπτυξη να είναι βιώσιμη. Δεν υπήρχε η ικανότητα της κοινωνίας, της πολιτείας με τη διάσπαρτη γνώση, να μπορεί να καταλάβει το φαινόμενο και να αντιδράσει ανάλογα με δράσεις η συμμαχίες».
Η ΕΕ, ανέφερε , πως χειροτέρεψε ακόμη τα πράγματα στα 10 χρόνια πριν την κρίση. «Γιατί ενώ στην αρχική περίοδο οι βασικές χρηματοοικονομικές ροές ήταν μέσα από τα προγράμματα της Ευρώπης, άρχισαν οι πιέσεις καθώς υπήρχε διεύρυνση της Ε.Ε να υπάρχουν λιγότερα χρήματα από επίσημες ροές για την ανάπτυξη και πήγαμε σε ιδιωτικές ροές από τις Τράπεζες. 'Αρα η Ελλάδα είχε δύο προβλήματα. Πρώτον δεν είχε την ικανότητα αυτές τις ροές να τις χρησιμοποιήσει στο μέγιστο σημείο και δεύτερον όταν έγιναν οι ιδιωτικές ροές πήγαν κερδοσκοπικές δραστηριότητες σε ακίνητα και σε πρότζεκτ που δεν είχαν πολύ μεγάλη αυξανόμενη θητεία. το λάθος είναι είτε να νομίζεις ότι το κράτος μπορεί να τα κάνει όλα , είτε δεν μπορεί να κάνει τίποτε».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη