allnews-epirus

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ :Επερώτηση για τον δρόμο Παραμυθιάς - Μεσοπόταμου.



Στον  πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου,  Σταύρο Παργανά
και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέξανδρο Καχριμάνη οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ Γιώργος Ζάψας, Γιώργος Ζάκας, Δημήτρης Χαμπίπης, Πρόδρομος (Μάκης) Χατζιεφραιμίδης, κατέθεσαν την παρακάτω επερώτηση: 


"Κύριε Πρόεδρε,
σας παρακαλούμε να συμπεριλάβετε στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη διαδικασία συζήτησης επερώτησης, το θέμα: «Μελέτη Σύνδεσης ΕΟ Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (τμ. Παραμυθιά - Μεσοπόταμος)».
---------------                                                    
                Επανειλημμένα η παράταξή μας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της μελέτης «Σύνδεση Ε.Ο. Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας με Εγνατία Οδό (τμήμα Παραμυθιά – Μεσοπόταμος», με τελευταία φορά κατά τη συζήτηση του απολογισμού του προηγούμενου έτους στις 30 Μαρτίου.
Η ολοκλήρωση αυτής της μελέτης και η ωρίμανση του έργου θα μας επιτρέψει να προχωρήσει στην αναζήτηση χρηματοδότησης και κατασκευής του δρόμου στο ορατό μέλλον.
Ο δρόμος αυτός αποτελεί διαρκές αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιφέρειας Φαναρίου και Παραμυθιάς, αλλά και της πρώην Νομαρχίας Πρέβεζας. Η αναγκαιότητα σύνταξης της ανωτέρω μελέτης πρόεκυψε  από την ανάγκη αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων, στο εσωτερικό των οικισμών της περιοχής του κάμπου Παραμυθίας - Γλυκής. Είχαν καταγραφεί πλήθος ατυχημάτων ακόμη και θανατηφόρα την προηγούμενη 25ετία.
Η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης αγροτικής περιοχής της Παραμυθιάς - Καναλακίου και της τουριστικής περιοχής Μεσοποτάμιου - Αμμουδιάς μέχρι Λούτσα και Βράχο συνδέεται ευθέως με την κατασκευή του μελετούμενου δρόμου.
Με την κατασκευή του νέου αυτού οδικού άξονα, δημιουργείται εναλλακτική διαδρομή προς τον κόμβο Μεσοποτάμου και μέσω της Εγνατίας οδού προς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για την βαριά κυκλοφορία, που θα φέρει στον παραθαλάσσιο άξονα η ολοκλήρωση της Αμβρακίας οδού.  Με την προταθείσα από τον Δήμο Πάργας, κατασκευής του τμήματος των 8 χλμ. από τον κόμβο Κορονόπουλου προς Καναλάκι, η χρονική απόσταση Καναλακίου προς Παραμυθιά, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα μειώνεται σημαντικά. Υπολογίζεται ότι η διαδρομή Γιάννενα – Παραμυθιά – Λούτσα θα είναι 40 λεπτά της ώρας!
Η μελέτη εκπονείται από το 2008 και στο διάστημα αυτό ο ανάδοχος υπέβαλλε εναλλακτικές προτάσεις  για την χάραξη του νέου δρόμου με τη σύμφωνη γνώμη και την επίβλεψη της Διευθύνουσας Υπηρεσίας. Οι εναλλακτικές προτάσεις, υποβλήθηκαν στους τότε Δήμους και τον Νομάρχη Πρέβεζας που με αποφάσεις τους, γνωμάτευσαν θετικά για τη λεγόμενη «ορεινή χάραξη» που παρέκαμπτε την αγροτική γη και τους οικισμούς.
             Αποφάσεις Φορέων, εκείνης της εποχής:
1.                   Επιστολή Νομάρχη με αρ. 230/03-11-2009 στην οποία προτείνεται να μελετηθεί η «ορεινή» εναλλακτική χάραξη».
2.                   Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχέροντα με αρ. 178/28-01-2010 στην οποία προτείνεται να μελετηθεί η «ορεινή» εναλλακτική χάραξη.
3.                   Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παραμυθιάς με αρ. 4/09-02-2010 στην οποία επίσης προτείνεται να μελετηθεί η «ορεινή» εναλλακτική χάραξη.
4.                   Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παραμυθιάς με αρ. 2933/10-05-2010 στην οποία προτείνεται να μελετηθεί η «ορεινή» εναλλακτική χάραξη.
Η ορεινή χάραξη  υπερέχει σημαντικά και ουσιαστικά ως προς:
-          Η διατήρηση πραγματικών χαρακτηριστικών της μελετούμενης οδού.
-          Την ορθολογική, ασφαλή διαχείριση των κυκλοφοριακών συνδέσεων με τους οικισμούς της περιοχής.
-          Τον περιορισμό των επιπτώσεων που αφορούν το περιβάλλον, αστικό, φυσικό και ιστορικό.
-          Το κόστος των απαλλοτριώσεων.
-          Την σαφή συμφωνία όλων των φορέων της περιοχής (Νομαρχία – Δήμοι) για τη μελέτη της ορεινής εναλλακτικής λύσης.

Η προμελέτη παρουσιάστηκε στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της περιοχής, όπως και στους κατοίκους των οικισμών της περιοχής Παραμυθιάς του Δήμου Σουλίου. Εκφράστηκαν από παραγωγούς  έντονες ενστάσεις όσο αφορά την χάραξη στο τμήμα Παραμυθιά - Γαρδίκι, λόγω της ανάπτυξης βιολογικών καλλιεργειών.
Σημειωτέο ότι, στη διάρκεια του αναπτυξιακού Συνεδρίου της περιφέρειας το θέμα της χρηματοδότησης ετέθη στον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ κο Σπίρτση, στη σύσκεψη της Ηγουμενίτσας και εκκρεμεί συνάντηση του με τους Δημάρχους.
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω ερωτάται η περιφερειακή Αρχή:
Ποια είναι η πρόθεση  της Περιφέρειας  αναφορικά με το έργο;
1.                   Θα ολοκληρώσει την μελέτη για να ωριμάσει το έργο και να αναζητήσει χρηματοδότηση για την κατασκευή του ή θα επιλέξει άλλο δρόμο;
2.                   Υπάρχει θέμα διακοπής της σύμβασης και παραίτησης  από την δημιουργία του ανωτέρω οδικού άξονα;
3.                   Τι πληρώθηκε μέχρι σήμερα από την αρχική σύμβαση ύψους 2 εκατομμυρίων και τι υπολείπεται;
                                                    Ιωάννινα: 21/05/2018
Οι περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ
Γιώργος Ζάψας, Γιώργος Ζάκας, Δημήτρης Χαμπίπης, Πρόδρομος (Μάκης) Χατζιεφραιμίδης


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη