ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Dropdown Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Γερμανία: «Δογματική προσήλωση» στα μηδενικά ελλείμματα;
by allnews EPIRUS - 0

Τεράστια απογοήτευση σε παράγοντες της οικονομίας αλλά και σφοδρή κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης προκαλούν τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.

  
Από το πρώτο σχέδιο προϋπολογισμού υπό τη νέα του ιδιότητα διαφαίνεται ότι ο Σοσιαλδημοκράτης παραμένει απόλυτα προσηλωμένος στην πολιτική που είχε χαράξει ο προκάτοχός του Β. Σόιμπλε στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής και στο στόχο των μηδενικών ελλειμμάτων ειδικότερα.
Ο Όλαφ Σολτς κατά την παρουσίαση των σχεδίων του
Ο Όλαφ Σολτς κατά την παρουσίαση των σχεδίων του
Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο ο πρώην κυβερνήτης του Αμβούργου δέχεται τα δυο τελευταία 24ωρα τα έντονα πυρά της αντιπολίτευσης αλλά και αναλυτών, με μερίδα του Τύπου να κάνει λόγο ακόμη και για «εκλογική απάτη».
Τις κατηγορίες αυτές αντέκρουσε ο Γιοχάνες Καρς εκπρόσωπος του SPD για ζητήματα προϋπολογισμού. Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk και απαντώντας στο ερώτημα εάν ο Σολτς είναι ο νέος Σόιμπλε, ο σοσιαλδημοκράτης απάντησε: «(Ο Σολτς) Ασκεί μια υγιή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική. Έτσι συμφωνήθηκε στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, έτσι κατεγράφη στην κυβερνητική συμφωνία και αυτό είναι θετικό».
Υπεραπόδοση εσόδων, αλλά...
O Γιοχάνες Καρς είναι εκπρόσωπος του SPD για ζητήματα προϋπολογισμού
O Γιοχάνες Καρς είναι εκπρόσωπος του SPD για ζητήματα προϋπολογισμού
Από τα σχέδια που παρουσίασε το υπ. Οικονομικών προκύπτει ότι η Γερμανία περιορίζει τις δημόσιες επενδύσεις. Διαφορετική είναι η ανάγνωση του ειδικού του SPD: «Εν τέλει ξοδεύουμε περισσότερο για επενδύσεις, απλώς τα χρήματα διοχετεύονται μέσω διαφορετικών προϋπολογισμών. Η ομοσπονδία δίνει πάρα πολλά χρήματα στα κρατίδια και τους δήμους που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις. Δεν χρειάζεται δηλαδή να ξοδεύεις πάντα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Μπορείς να αυξήσεις τις επενδύσεις ενισχύοντας τα κρατίδια και τις περιφέρειες».
Ο Γιοχάνες Καρς αντικρούει την ίδια ώρα και τις κατηγορίες ότι η εμμονή στο στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών -του «μαύρου μηδενικού» όπως αποκαλούνται στη Γερμανία τα μηδενικά ελλείμματα- έχει πλέον χαρακτηριστικά «δογματικής προσήλωσης»:
«Εμείς οι Σοσιαλδημοκράτες δεν μιλάμε για το μαύρο μηδενικό. Υπάρχουν άλλοι που το κάνουν αυτό στη Βουλή. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να μην αναλαμβάνουμε νέα χρέη και πιστεύω ότι αυτό είναι δίκαιο έναντι των επόμενων γενεών. Έχουμε υπεραπόδοση φόρων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να ξοδεύουμε ασύδοτα».
DLF / Κώστας Συμεωνίδης
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου