allnews-epirus

Ν. Γκόντας: Το "Κλεισθένης" υποβαθμίζει το ρόλο της Τ.Α



"Το νέο  νομοσχέδιο  "ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ" που έδωσε για διαβούλευση η Κυβέρνηση δια του αρμόδιου υπουργού Π. Σκουρλέτη και το οποίο αφορά τις  μεταρρυθμίσεις  στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υποβαθμίζει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μη εφαρμόζεται σε  τελική ανάλυση η συνταγματική επιταγή της οικονομικής αυτοτέλειας της.".
Αυτά τόνισε ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ν. Γκόντας κατά την συζήτηση που έγινε στη χθεσινή  έκτακτη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών και συνέχισε. "Η συζήτηση που γίνεται σήμερα εδώ στο δημοτικό συμβούλιο, έχει σαν περιεχόμενο τις αλλαγές που θέλει να περάσει η Κυβέρνηση στο χώρο της αυτοδιοίκησης, οι οποίες μόνο προς  το συμφέρον της  δεν κινούνται. Ούτε η απλή αναλογική ούτε οι όποιες άλλες μεταρρυθμίσεις,  μόνο το ρόλο της αυτοδιοίκησης δεν εξυπηρετούν. 

Δυστυχώς η Κυβέρνηση πάει να καταργήσει το σημερινό αυτοδιοίκητο και αντί να βελτιώσει τον σχεδιασμό "Καλλικράτη" όπως θα ήταν το επιθυμητό και το σωστό, έρχεται να βάλει φραγμούς και τρικλοποδιές στην αυτοδιοίκηση, καταργώντας κάθε έννοια της αυτοτέλειας και της αυτοδιοίκησης. Με το προς ψήφιση Νομοσχέδιο η Κυβέρνηση προωθεί δικά της συμφέροντα και πάει να επιβάλει το αλισβερίσι στην υποτιθέμενη άσκηση των καθηκόντων των δημοτικών αρχόντων, ή ακόμα  και να οδηγεί τους δήμους σε συνεχείς εκλογές, εξ αιτίας των αδιέξοδων που θα δημιουργούνται από τα κενά εξουσίας  που προβλέπονται μέσα σ αυτό.  
Η άσκηση των καθηκόντων θα στηρίζεται   στα  παζάρια και σε συμφωνίες κάτω από τα τραπέζια, κάτι που ούτε τα συμφέροντα του θεσμού  εξυπηρετούνται και κυρίως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των πολιτών. Παρ όλα  αυτά η Κυβέρνηση φέρνει το Νομοσχέδιο για διαβούλευση στο περιορισμένο διάστημα των δύο εβδομάδων.

 Αυτό και μόνο φτάνει να  δείξει ότι μόνο το συμφέρον της αυτοδιοίκησης δεν σκέφτονται  οι κυβερνώντες αλλά σκέφτονται το κομματικό τους συμφέρον και μόνο.
Δυστυχώς το νέο Νομοσχέδιο αντί να εκχωρήσει και άλλες αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή της οικονομικής αυτοτέλειας και την μεταβίβαση οικονομικών πόρων, αντίθετα τις στερεί  και δημιουργεί νέα κέντρα αποφάσεων πέρα και πάνω από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Αντί για αναβάθμιση, προβλέπει και επιβάλλει  την υποβάθμιση και σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η παράταξή μας διαφωνεί κάθετα, συντασσόμενη με τις θέσεις έτσι όπως αυτές εκφράζονται από την ΚΕΔΕ". κατέληξε ο κ. Γκόντας.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη