allnews-epirus

Η Μέρκελ συζητά με μαθητές για την Ευρώπη


Τι σημαίνει η Ευρώπη για τους νέους; Την απάντηση στο ερώτημα αυτό αναζητεί αυτό το διάστημα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στο πλαίσιο του «διαλόγου με τους πολίτες» που μόλις ξεκίνησε.
     Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε χθες το σχολείο Jane-Addams της γερμανικής πρωτεύουσας, όπου συνομίλησε με μαθητές για την Ευρώπη. Η συζήτηση επί ευρωπαϊκών θεμάτων οδήγησε σύντομα σε εξειδικευμένες ερωτήσεις. Ένας μαθητής ρώτησε για παράδειγμα γιατί χρειάζεται ομοφωνία σε περιπτώσεις παραβίασης των συνθηκών ώστε να επιβληθούν κυρώσεις, με την καγκελάριο να ανατρέχει στο Άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή και τη δυνατότητα της ειδικής πλειοψηφίας. Ο 19χρονος τελειόφοιτος Χάνες Χάρτμαν ρώτησε την καγκελάριο εάν η πολιτική μπορεί να γίνει πιο απλή και πιο κατανοητή για τους πολίτες; Καταλαβαίνετε τι εννοώ; Πρόσθεσε ο μαθητής. Περίπου, απάντησε η Άγκελα Μέρκελ.
Το να καταλάβει κανείς τι ακριβώς απασχολεί τους πολίτες είναι και ο στόχος του λεγόμενου ευρωπαϊκού διαλόγου με τους πολίτες. Η χθεσινή συζήτηση σε σχολείο του Βερολίνου ήταν για την καγκελάριο η επίσημη πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων και χωρίς αμφιβολία θα συγκαταλέγεται στον τελικό απολογισμό και στις πιο «εύκολες». Ως επί το πλείστον οι μαθητές εκεί αντιμετωπίζουν την Ευρώπη πολύ θετικά.
«Μεγαλώσαμε με την Ευρώπη»
Από την επίσκεψη δεν έλειψαν φυσικά και οι σέλφι
Από την επίσκεψη δεν έλειψαν φυσικά και οι σέλφι
Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έχουν γνωρίσει και κάτι άλλο. Oι περισσότεροι μεγάλωσαν με την ενωμένη Ευρώπη και το ευρώ, λέει ο 19χρονος Χάρτμαν. «Για εμένα είναι κάτι σαν κανόνας. Εγώ φυσικά ωφελούμαι από το ότι για παράδειγμα πρέπει να παίρνω μόνο την ταυτότητα και όχι το διαβατήριό μου και να ταξιδεύω σε όλη την Ευρώπη. Δεν βλέπω βέβαια κάποια σαφή πλεονεκτήματα, ίσως αν ήμουν μεγαλύτερος και γνώριζα πώς ήταν παλιά να τα ήξερα. Συνεπώς για μένα είναι καθημερινότητα, η Ευρώπη είναι για εμένα αυτονόητη αλλά παρόλα αυτά είναι κάτι ωραίο».
Οι επίδοξοι φιλόλογοι έχουν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν μέρος των σπουδών τους, εν είδει πρακτικής, σε άλλη χώρα της ΕΕ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο προτίθεται να διευρύνει η καγκελάριος. «Και εκείνοι που δεν φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την Ευρώπη, να κάνουν επαφές και απλά να δουν και να ζήσουν τη δική τους χώρα από την οπτική γωνία μιας άλλης χώρας».
Από τις Ευρωεκλογές στις ΗΠΕ
Μια παρόμοια πρακτική εξάσκηση έκανε η 24χρονη Κάτια Πίλερ στο Μπιλμπάο, όπως είπε κατά τη συνάντηση με την καγκελάριο: «Έχω πλέον εντελώς διαφορετική σχέση με την Ισπανία. Είχα τη δυνατότητα της μετεκπαίδευσης, να μάθω να διαχειρίζομαι αλλά και να σέβομαι διαφορετικούς πολιτισμούς».
Τη συζήτηση με τους μαθητές που διήρκεσε περίπου μια ώρα απασχόλησαν επίσης οι Ευρωεκλογές, η συμμετοχή σε αυτές, οι διαφορές μεταξύ γαλλικής και γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και το όραμα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.
Άνγια Κέλερ / Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη