allnews-epirus

Έξι τα εκτός ημερησίας θέματα που απασχόλησαν το Δημ .Συμβούλιο



Καθολική καταδίκη της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη από το Δημοτικό Συμβούλιο

Καθολική ήταν η καταδίκη εκ μέρους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων της επίθεσης που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
«Η αυτοδικία δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία. Καμία κατάθεση διαφορετικής άποψης, καμία πολιτική αντιπαράθεση, καμία διαφωνία δεν δικαιολογεί ωμές πράξεις βίας», σημείωσε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή καταδίκασε εγκαίρως την επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης αλλά κι όλες τις άλλες επιθέσεις που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια θεσμικοί φορείς και πολιτικά πρόσωπα.
«Ανεπιφύλακτα καταδικάζεται η βίαια που ασκήθηκε στο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, άσχετα με τις θέσεις του, με τις οποίες κατά καιρούς έχουμε διαφωνήσει. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, Νίκος Γκόντας.
«Με οργή και αγανάκτηση καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη φασιστική ενέργεια από ακροδεξιούς τραμπούκους», σημείωσε εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», Βαγγέλης Καραμπίνας.
«Καταδικάζουμε την επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η βίαια δεν έχει χρώμα. Είναι μία», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας.
Τέλος, ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ, μίλησε για «ναζιστικά και φασιστικά στοιχεία που προκάλεσαν την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη».
Να σημειωθεί ότι τηρήθηκε κι ενός λεπτού σιγή ως ένδειξη τιμής και μνήμης για την γενοκτονία των Ποντιών.

Για τους βανδαλισμούς
Αναφορά έκανε ο κ. Μπέγκας και στις δύο επιστολές προς τους βουλευτές των Ιωαννίνων αλλά και τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβούλιου και του Περιφερειακού Συμβουλίου καθώς και προς τα πολιτικά κόμματα κι άλλους φορείς σχετικά με τους βανδαλισμούς δημόσιων χώρων, κτιρίων κι έργων τέχνης.
Ο Δήμαρχος επανέλαβε ότι το ζήτημα της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος είναι πολιτικό τονίζοντας πως είναι ώρα να τοποθετηθούν όλοι οι φορείς πάνω σε αυτό και να σταματήσουν να σιωπούν.
«Δεν θα σταματήσουμε να είμαστε υπέρμαχοι της ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Το έχουμε αποδείξει άλλωστε με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελευθέρια λόγου και παρεμβάσεων στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Οι επιθέσεις όμως σε κτίρια και δημόσιους χώρους δεν έχει καμία σχέση με την ελευθέρια της διακίνησης ιδεών κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι», επεσήμανε ο κ. Μπέγκας

Για το Λιμναίο Δημοτικό Ταμείο
Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση που είχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα την ίδρυση Λιμναίου Δημοτικού Ταμείου και τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν απ’ αυτήν.
Ο κ. Μπέγκας στάθηκε στην ανάγκη ίδρυσης και λειτουργιάς ενός τέτοιου Οργανισμού τονίζοντας όμως ότι η πρόθεση του Δήμου δεν είναι να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, τη συνέχιση της λειτουργίας αλλά και την αναβάθμιση του οποίου υποστηρίζει σθεναρά η Δημοτική Αρχή.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη στήριξη της προσπάθειας από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της επιστολής της αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνας Καλογιάννη, προς τον υπουργό Ναυτιλίας, με την οποία ενίσχυσε την πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία Λιμναίου Δημοτικού Ταμείου.

Για την επιστολή της ΕΜΔΥΔΑΣ
Κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση ο κ. Μπέγκας μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια επιστολή που απέστειλε η ΕΜΔΥΔΑΣ προς τη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με την οποία η Πολεοδομία αποτελεί παράδειγμα υποβάθμισης δημόσιας υπηρεσίας.
Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, στην επιστολή αυτή εγκαλείται η Δημοτική Αρχή για την αποδυνάμωση της Υπηρεσίας από προσωπικό, για την μετακίνησή της σε κτίριο εκτός του αστικού κέντρου, ακόμα και για το επίπεδο της καθαριότητας.
«Οι συνάδελφοί μου μηχανικοί μάλλον απευθύνονται σε λάθος φορέα», είπε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει ότι του ενός κακού, της απομάκρυνσης δηλαδή σχεδόν του 50% του τεχνικού προσωπικού της πολεοδομίας στην οποία αναφέρεται και η ΕΜΔΥΔΑΣ, μύρια έπονται.
Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι από το 2014 πολλά τεχνικά στελέχη της Πολεοδομίας κάνοντας χρήση ενός νόμου που τους επέτρεπε να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, σε Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Δήμου, έφυγαν από την Πολεοδομία με αποτέλεσμα να απογυμνωθεί.
«Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το ζήτημα. Αλληλογραφήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο, εξηγήσαμε τους κινδύνους αλλά δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε ήθελε να αποδυναμώσει την πολεοδομία γιατί ξέρουμε ότι οι μηχανικοί της καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Παράλληλα έχουμε αιτηθεί την πρόσληψη προσωπικού εκτός των ορίων που υπάρχουν από τα μνημόνια, χωρίς όμως καμία απάντηση», είπε αρχικά ο Δήμαρχος.
Αναφορικά με την μεταφορά της Πολεοδομίας στον Κατσικά υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει όλα της τα κτίρια, προσθέτοντας ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΜΔΥΔΑΣ, αποσιωπά το γεγονός ότι η Πολεοδομία μεταφέρθηκε από ένα κτίριο ντροπή στο κέντρο της πόλης σε ένα κτίριο που τιμά τους υπαλλήλους, τους πολίτες και τους μηχανικούς.
«Η Πολεοδομία μεταφέρθηκε από ένα κτίριο ντροπή σε ένα κτίριο στολίδι. Αυτό δεν θεωρείται υποβάθμιση αλλά αναβάθμιση», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Για το νέο Δημοτικό Σχολείο Ανατολής
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε γνωστή και η είδηση της ίδρυσης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής με το Δήμαρχο να μιλά για μια σπουδαία επιτυχία.
Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Βούλα Τσίλη, η οποία είχε την ευθύνη της υπόθεσης, έκανε λόγο για μια δικαίωση όλων όσων προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα για την ίδρυση του νέου σχολείου.
«Με τη στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου στις προτάσεις που έκανε η επιτροπή παιδείας τα καταφέραμε και φέτος έχουμε την ίδρυση του νέου δημοτικού σχολείου στην Ανατολή. Μια περιοχή αναπτυσσόμενη που χρειάζονταν μια ακόμα σχολική μονάδα», ανέφερε η κ. Τσίλη.
Η ίδια τόνισε πως σε ότι αφορά το Δήμο, το κτίριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο, ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα στελεχωθεί εγκαίρως με εκπαιδευτικούς.
Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Στέφο, για την συμβολή του στην προσπάθεια αυτή.

Για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Στο Δημοτικό Συμβούλιο τοποθετήθηκαν και μέλη της πρωτοβουλίας κατά της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο τα οποία ζήτησαν από να εισαχθεί το θέμα προς συζήτηση σε μια επόμενη συνεδρίαση, ζητώντας παράλληλα να αναληθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, χαρακτήρισε το θέμα της εξόρυξης ως μείζον για την περιοχή και εξήγησε ότι ήδη έχει επικοινωνήσει με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να διοργανώσει υπό την επιστημονική του αιγίδα μια ενημερωτική ημερίδα.
«Δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε αλλά για να καταθέσουμε μια άποψη τεκμηριωμένη πρέπει να προηγηθεί μια πλήρης ενημέρωση από το πανεπιστήμιο, τον έγκυρο επιστημονικό φορέα του τόπου», επισήμανε.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη