allnews-epirus

Συντονισμός ενεργειών για την αντιπυρική περίοδο στο Δήμο Ζίτσας



Πρακτικά ζητήματα που θα βοηθήσουν στην βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού  με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη  αντιμετώπιση των πυρκαγιών στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ζίτσας το πρωί της Τετάρτης (02/05/2018), στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στην Ελεούσα.
Οι συμμετέχοντες, μέλη του Συντονιστικού εξέτασαν από κοινού τον καλύτερο δυνατό συντονισμό δράσης και την αρτιότερη συνεργασία μεταξύ τους, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι, η εκδήλωση όσο το δυνατό λιγότερων πυρκαγιών. Διαπιστώθηκε υψηλός βαθμός συνεργασίας καθώς και η μέγιστη δυνατή ετοιμότητα έτσι ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς.
Ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στην τοποθέτησή του έκανε αποτίμηση της κατάστασης της χειμερινής περιόδου και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος ώστε να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες νομείς και επικαρπωτές οικοπεδικών χώρων που βρίσκονται εντός οικισμών για να προβούν στην αποψίλωση από τα χόρτα προκειμένου να μην αποτελούν πιθανές εστίες πυρκαγιών. Ζήτησε για το σκοπό αυτό, η πυροσβεστική υπηρεσία να συνδράμει με προσωπικό στην προσπάθεια των Προέδρων-Εκπροσώπων Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου για την καταγραφή των εγκαταλειμμένων οικοπέδων. Επίσης, ενημέρωσε πως το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε την παραχώρηση του πυροσβεστικού οχήματος του Δήμου στον 2ο πυροσβεστικό σταθμό Ιωαννίνων και το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Βουτσαρά για να συνδράμει στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου στο έργο των πυροσβεστών.  
Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Συντονιστικού για την  άμεση ανταπόκριση και τη μέχρι τώρα άριστη συνεργασία. «Η συνεργασία πάντοτε φέρνει θετικά αποτελέσματα και αυτό το έχουμε  αποδείξει μέχρι σήμερα έμπρακτα. Παρά τα μηδαμινά κονδύλια που έχουμε να διαχειριστούμε όλοι μας, καταφέραμε να ανταποκριθούμε αξιοπρεπέστατα στα περιστατικά της χειμερινής περιόδου και ελπίζω πως το ίδιο θα συμβεί και κατά τη θερινή περίοδο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλιάκος. Κλείνοντας ζήτησε από την πυροσβεστική έγκαιρη ενημέρωση για να μπορεί και ο Δήμος να συνδράμει άμεσα με τα δικά του μέσα και προσωπικό στα περιστατικά πυρόσβεσης.
Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Περικλής Γρίβας ευχαρίστησε και εκείνος από την πλευρά του όλους τους εμπλεκόμενους για τη μέχρι τώρα συνεργασία    και διαβεβαίωσε « πως ο Δήμος με τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει είναι σε πλήρη ετοιμότητα».
«Δεδομένη, χαρακτήρισε, τη μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία με το Δήμο», παίρνοντας το λόγο ο Δ/της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ιωαννίνων, Πύραρχος Απόστολος Βασδέκης και ζήτησε «ετοιμότητα από όλους ώστε να αντιμετωπίζονται τα περιστατικά εν τη γενέσει τους αλλά και ψυχραιμία γιατί, όπως εξήγησε, ο πανικός σε περιπτώσεις εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές είναι κακός σύμβουλος».
Την πολύ καλή συνεργασία που έχουν με το Δήμο εξήραν από την πλευρά τους ο Διοικητής του 2ου Πυροσβεστικού σταθμού Ιωαννίνων Επιπυραγός Φώτης Δεληγιάννης και ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Σταθμού Βουτσαρά Ανδρέας Παπαζυγούρας και ευχαρίστησαν το Δήμαρχο που ανταποκρίνεται άμεσα στα αιτήματα τους. «Αποτελείτε πρότυπο συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα» ανέφεραν χαρακτηριστικά και υπογράμμισαν πως με προσωπικό θα βοηθήσουν στην καταγραφή των εγκαταλειμμένων οικοπέδων.   
Τη συνδρομή και της αστυνομίας ώστε να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των εγκαταλειμμένων οικοπέδων, δήλωσε παίρνοντας το λόγο, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ζίτσας Νίκος Κοκκίνης επισημαίνοντας  πως και εκείνοι είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να διαθέσουν οχήματα και προσωπικό όποτε χρειαστεί.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Απόστολος Χανδόλιας ευχήθηκε να μη χρειαστεί να αντιμετωπιστούν σοβαρά περιστατικά και ζήτησε πληρέστερη ενημέρωση των κατοίκων για τα σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές.  .

Τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας των υπηρεσιών και φορέων που εκπροσωπούν, τόνισαν επίσης ο εκπρόσωπος της 8ης Ταξιαρχίας Ταγματάρχης Γεώργιος Χαραλάμπης, η Δασοπόνος του Δασαρχείου Ιωαννίνων Αθηνά Λεύκα και οι  υπάλληλοι της Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου, Νικόλαος Κόκορης και Παναγιώτα Μπλέτσα.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη