allnews-epirus

Η DW βραβεύει την παρρησία ιρανού επιστήμονα

Ο πολιτικός επιστήμονας Σάντεγκ Ζιμπακαλάμ απειλείται με φυλάκιση λόγω μιας συνέντευξής του στην DW. Ο γερμανικός σταθμός τον τιμά για τη θαρραλέα κριτική του στην ιρανική κυβέρνηση με το Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου.

«Νομίζω ότι το έγκλημά μου έγκειται στο γεγονός ότι στη συνέντευξη που έδωσα στην DW εξέφρασα μια διαφορετική γνώμη που έρχεται σε αντίθεση με την άποψη της (ιρανικής) κυβέρνησης», επισημαίνει ο Σάντεγκ Ζιμπακαλάμ, ο οποίος λαμβάνει το φετινό Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου της DW. «Όταν λέει η κυβέρνηση ότι οι ταραχές στη χώρα έγιναν κατόπιν εντολής των εχθρών του Ιράν, τότε περιμένει από όλους να έχουν την ίδια άποψη και να την επαναλαμβάνουν», τονίζει ο ιρανός πολιτικός επιστήμονας. Ο Σάντεγκ Ζιμπακαλάμ κράτησε όμως διαφορετική στάση. Τον περασμένο Ιανουάριο είχε παραχωρήσει στην DW συνέντευξη προκειμένου να σχολιάσει τις γενικευμένες κοινωνικές ταραχές που σημειώνονταν στην πατρίδα του. Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί έβγαιναν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και εναντίον του πολιτικού κατεστημένου στη χώρα. Ο Σ. Ζιμπακαλάμ είχε εκφράσει τη συμπαράστασή του. «Είχα πει ότι οι διαμαρτυρίες είχα οργανωθεί και διεξαχθεί από τον ιρανικό πληθυσμό. Ότι κανείς από το εξωτερικό δεν είχε ασκήσει την επιρροή του σε αυτές. Ότι καμία εξωτερική δύναμη δεν είχε εμπλακεί», εξηγεί ο ιρανός πολιτικός επιστήμονας σε νέα του συνέντευξη στην DW.
Για εκείνες τις δηλώσεις του ο 69χρονος άνδρας απειλείται σήμερα με 18μηνη φυλάκιση. Εφόσον επικυρωθεί η πρωτόδικη απόφαση που είχε εκδώσει τον Μάρτιο ένα ιρανικό δικαστήριο, ο Σ. Ζιμπακαλάμ δεν πρόκειται μόνο να οδηγηθεί στη φυλακή, αλλά θα του επιβληθεί επιπλέον ποινή διετούς κοινωνικού αποκλεισμού. Σε αυτό το διάστημα δεν θα του επιτρέπεται να δίνει συνεντεύξεις, να δημοσιεύει άρθρα και να είναι ενεργός σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Χιλιάδες Ιρανοί αξίζουν βραβεία
Ο Σάντεγκ Ζιμπακαλάμ είχε επικρίνει δημοσίως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
Ο Σάντεγκ Ζιμπακαλάμ είχε επικρίνει δημοσίως το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
 Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης συγκαταλέγεται στους πιο γνωστούς διανοούμενους και πολιτικούς επιστήμονες του Ιράν. Πρόσκειται στο ρεύμα των μεταρρυθμιστών γύρω από τον ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί και είναι γνωστός για τις έντονες συζητήσεις του με σκληροπυρηνικούς του Ιράν. Παράλληλα δεν διστάζει να ασκεί δημόσια κριτική για κυβερνητικές επιλογές σε ζητήματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Τον Φεβρουάριο του 2014 είχε ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ εφόσον το αναγνωρίζουν τα Ηνωμένη Έθνη.
Η τρέχουσα δικαστική υπόθεση εναντίον του δεν είναι η πρώτη. Τον Ιούνιο του 2014 είχε καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκισης εξαιτίας της κριτικής του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Τότε δεν οδηγήθηκε εν τέλει στη φυλακή, με την ποινή του να μετατρέπεται τελικά σε χρηματικό πρόστιμο. Στον Σ. Ζιμπακαλάμ είναι σαφές τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για τον ίδιο η κριτική που ασκεί εναντίον της ιρανικής κυβέρνησης. Παρόλα αυτά δεν δείχνει διατεθειμένος να σιωπήσει: «Εάν σκόπευα να πάρω την απόφαση να μην κάνω δηλώσεις, τότε θα το είχα κάνει τρία χρόνια πριν, όταν με τιμώρησαν για την κριτική μου στο πυρηνικό πρόγραμμα», επισημαίνει.
Αυτό ακριβώς το θάρρος εξαίρει η DW, τιμώντας τον ιρανό πολιτικό επιστήμονα με το ετήσιο Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου που έχει θεσπίσει. «Στόχος της βράβευσης είναι να ενθαρρύνει την κοινωνία των πολιτών στο Ιράν και ταυτόχρονα να επικρίνει την απόφαση της (ιρανικής) κυβέρνησης να διώξει ποινικά τον Σ. Ζιμπακαλάμ επειδή εξέφρασε τη γνώμη του», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της DW Πέτερ Λίμπουργκ.
Ο ίδιος ο Σ. Ζιμπακαλάμ δήλωσε ότι το βραβείο αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ίδιο, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι «υπάρχουν εκατοντάδες Ιρανοί εκεί έξω που επίσης θα άξιζαν να λάβουν αυτό το βραβείο».
Ρ. Κλάιν, Σ. Αχάντι, Γ. Μπαρζεγκάρ Αρ. Καλτιριμτζής

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη