allnews-epirus

Το mea culpa του Ζάκερμπεργκ δεν έπεισε

Ενώπιον των ευρωβουλευτών απολογήθηκε χθες για το σκάνδαλο κατάχρησης δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του FΒ από τη Cambridge Analytica ο Ζάκερμπεργκ. Ο ιδρυτής του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης όμως απογοήτευσε.
   Κι αυτό διότι απέφυγε να απαντήσει σε όλες σχεδόν τις δύσκολες και δυσάρεστες ερωτήσεις που του τέθηκαν. Παρατηρητές το αποδίδουν αυτό εν μέρει και στον τρόπο διεξαγωγής της ακρόασης: ο Mαρκ Ζάκερμπεργκ κλήθηκε να απαντήσει στο τέλος συνολικά και αφού είχαν τεθεί όλες οι ερωτήσεις από τους βουλευτές. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στον 34χρονο δισεκατομμυριούχο να απαντήσει γενικά χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι ερωτήσεις που του έγιναν από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρήθηκαν πολύ πιο σκληρές σε σχέση με τον μαραθώνιο ακρόασης στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Μια επικίνδυνη monopoly
Δεν έπεισε κατά την ακρόασή του
Δεν έπεισε κατά την ακρόασή του
Όπως σχολίασε ο Φιλίπ Λαμπέρ, επικεφαλής των Πρασίνων: «Δεν πήραμε απαντήσεις. Και φυσικά δεν πήραμε απαντήσεις επειδή κάθε φορά που θέταμε συγκεκριμένα ερωτήματα ο κ. Ζάκερμπεργκ προσπαθούσε να τα αποφύγει. Θέλει να τον αφήσουμε όσο το δυνατόν γίνεται στην ησυχία του και να τον αφήσουμε να πάρει τα κέρδη από τη monopoly του […] την οποία φυσικά προσπαθεί να προστατεύσει. […] Αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη monopoly, επικίνδυνη για τη δημοκρατία και αν ο κ. Ζάκερμπεργκ δεν θέλει να εμπλακεί σε έναν δημόσιο διάλογο, τότε θα πρέπει να τον αναγκάσουμε να απαντήσει».
Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο επικεφαλής της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη Γκι Φέρχοφσταντ. Ο Ζάκερμπεργκ θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει στην ιστορία δίπλα στα μεγάλα ονόματα της σύγχρονης τεχνολογίας Τζομπς και Γκέιτς ή να τον θυμούνται εντέλει ως «μια ιδιοφυΐα η οποία δημιούργησε ένα ψηφιακό τέρας που καταστρέφει τις δημοκρατίες μας».
Η απάντηση Ζάκερμπεργκ
Aπό την ακρόαση Ζάκερμπεργκ στις Βρυξέλλες
Aπό την ακρόαση Ζάκερμπεργκ στις Βρυξέλλες
Απαντώντας σε αυτές τις κατηγορίες και ειδικά στα περί μονοπωλίου ο ιδρυτής του Facebook επισήμανε ότι στον κλάδο του υπάρχει ήδη μεγάλος ανταγωνισμός καθώς οι χρήστες επικοινωνούν πλέον μεταξύ τους μέσα από πολλές και διαφορετικές πλατφόρμες. «Κάθε μέρα προστίθενται νέοι ανταγωνιστές». Ο ίδιος παραδέχθηκε πάντως ότι δεν ήταν σε θέση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και δεσμεύτηκε να δώσει γραπτές απαντήσεις στη συνέχεια.
Στην αρχή της μακροσκελούς απάντησής του πάντως ο Ζάκερμπεργκ ζήτησε συγνώμη για το σκάνδαλο τονίζοντας ότι η εταιρία του δεν έκανε αρκετά για να αποτρέψει την κατάχρηση του μέσου:
«Έχει γίνει ξεκάθαρο ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν κάναμε αρκετά για να αποτρέψουμε την κατάχρηση αυτών των εργαλείων. Αυτό ισχύει για ψευδείς ειδήσεις, έξωθεν ανάμιξη σε εκλογές και προγραμματιστές που κάνουν κατάχρηση των πληροφοριών των ανθρώπων. Δεν αντιληφθήκαμε επαρκώς τις ευθύνες. Αυτό ήταν ένα λάθος. Και ζητώ συγγνώμη γι΄ αυτό».
Τον Μάρτιο είχε γίνει γνωστό ότι η βρετανική Cambridge Analytica είχε αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook. Με τη βοήθεια αυτών των στοιχείων και στοχευμένη διαφήμιση φέρεται να επηρεάστηκε η εκλογική συμπεριφορά Αμερικανών ψηφοφόρων στις τελευταίες προεδρικές εκλογές προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ.
dpa, ap / Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη