allnews-epirus

Quo vadis Italia?

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία είναι πια εντελώς απρόβλεπτες. Πλέον δεν αποκλείεται και η επιστροφή σε κυβέρνηση πολιτικών και όχι τεχνοκρατών.
     Τα Πέντε Αστέρια έκαναν γνωστό ότι εγκαταλείπουν τη διαδικασία για την καθαίρεση του προέδρου της Δημοκρατίας από τη στιγμή που η Λέγκα δεν την στηρίζει. Ο αρχηγός των Πεντάστερων Λουίτζι Ντι Μάϊο ζήτησε να μπορέσει να κυβερνήσει –μαζί με τη Λέγκα- αφού «υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».
Έτσι δεν αποκλείεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επαφών του προέδρου Ματταρέλλα με τα κόμματα. Μάλιστα γίνεται αναφορά στο ενδεχόμενο να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον γραμματέα της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι. Ωστόσο ο Σαλβίνι «φλερτάρει» και με το σενάριο των πρόωρων εκλογών. 
Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι είναι διατεθειμένο να στηρίξει μια κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων «για να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες για την χώρα». Όλα αυτά φυσικά είναι συνδεδεμένα με την τύχη της κυβέρνησης τεχνοκρατών.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
Από τη συνάντηση του ιταλού προέδρου με τον Κάρλο Κοτταρέλλι
Από τη συνάντηση του ιταλού προέδρου με τον Κάρλο Κοτταρέλλι
Δύο είναι τα ενδεχόμενα: Είτε ο Κάρλο Κοτταρέλλι θα καταφέρει έστω και υπό όρους να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης ή θα αρχίσουν και πάλι οι συναντήσεις του ιταλού προέδρου με τις πολιτικές δυνάμεις.
Η Λέγκα είναι διατεθειμένη να προσφέρει προσωρινά στήριξη στον Κοτταρέλλι μόνον και μόνον για να γίνουν οι εκλογές τον Σεπτέμβριο και όχι τον Ιούλιο. Το κόμμα του Σαλβίνι φοβάται τη μεγάλη αποχή εξαιτίας του καύσωνα και των διακοπών του καλοκαιριού. 
Πάντως είναι σαφές ότι πρόκειται για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο, στην οποία έχουν πάψει να υπάρχουν μεγάλες βεβαιότητες. Αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία ανήκει στο Σαλβίνι και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ τα Πέντε Αστέρια δείχνουν να μην μπορούν να συμφωνήσουν σε μια σαφή στρατηγική.
 Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη