allnews-epirus

Η ΚΕΔΕ ζητά να εξαιρεθούν οι δήμοι από την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.


Την αντίθεσή της σε όσα προβλέπει το υπό ψήφιση Μεσοπρόθεσμο, εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη σημερινή του συνεδρίαση. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ήταν επίσης το νομοσχέδιο του «Κλεισθένη Ι» , το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Φυλής κ.α . Η ΚΕΔΕ ζητά να εξαιρεθούν οι δήμοι από την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ΚΕΔΕ ζητεί οι δήμοι να μπορούν να τοποθετούν τα διαθέσιμα τους στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή σε όποιο άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, προκειμένου να είναι άμεσα διαθέσιμα για την κάλυψη αναγκών τους. Επικεφαλής των παρατάξεων και μέλη του ΔΣ, τόνισαν ότι οι οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος επιτείνουν το συγκεντρωτισμό και την αφυδάτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με δυσμενείς επιπτώσεις, τόσο στην ίδια τη λειτουργία των δήμων, όσο και στην προσπάθεια της χώρας για ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων, ανέφεραν ότι προβλέπονται μειώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), αφαίρεση κοινωνικών υπηρεσιών από τους δήμους και επιστροφή τους στο κεντρικό κράτος, περιορισμός των ανθρώπινων πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ υπάρχουν απαιτήσεις για δημιουργία εξωπραγματικών πλεονασμάτων.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού σημείωσε ότι οι αιρετοί πρώτου βαθμού δε θα επιτρέψουν τη θεσμική και οικονομική καταστροφή της Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε πως επιχειρείται η κατάργηση του αυτοδιοίκητου και τόνισε ότι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, «σε περίπτωση που εφαρμοστούν τα όσα προβλέπονται κατά το τελευταίο έτος εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου οι αποδιδόμενοι πόροι στην ΤΑ θα είναι μικρότεροι κατά 486 εκατ. ευρω από τους αντίστοιχους πόρους του 2016». Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα», δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι φτωχοποιεί τη χώρα και μηδενίζει την ανάπτυξη. Ακόμη επισήμανε, ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια οι δήμοι συνέβαλαν στην στήριξη των τοπικών κοινωνιών. «Τώρα θέλουν να διαλύσουν τους δήμους» υποστήριξε και πρότεινε να υπάρξει συνάντηση της ΚΕΔΕ με τους Θεσμούς για να τους ενημερώσουν για τις θέσεις της.

Ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» , Δημήτρης Μπίρμπας, εξέφρασε κι εκείνος την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε περικοπή των ΚΑΠ, ενώ έθεσε θέμα για τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική απόφαση 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη