allnews-epirus

Άνοιξαν οι κάλπες για τους Τούρκους του εξωτερικού

Σχεδόν τρία εκατομμύρια πολίτες της Τουρκίας που ζουν στην αλλοδαπή έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν στη χώρα που ζουν το νέο πρόεδρο και τη νέα βουλή. Πάνω από το 60% στη Γερμανία ψηφίζει Ερντογάν.
     Σήμερα άνοιξαν οι κάλπες για τους τούρκους υπηκόους που ζουν στο εξωτερικό. Ως τις 19 Ιουνίου σχεδόν 3 εκατομμύρια πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των εκάστοτε προξενείων έχουν το δικαίωμα να εκλέξουν το νέο πρόεδρο και τη νέα βουλή. Η ψήφος τους θα καταμετρηθεί μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, την ημέρα των εκλογών στην Τουρκία, στις 24 Ιουνίου. Στη Γερμανία ο αριθμός των ψηφοφόρων ξεπερνά το 1,4 εκατομμύρια. Σε 13 γερμανικές πόλεις έχουν στηθεί κάλπες είτε σε τουρκικά προξενεία είτε σε άλλους χώρους.
Σχεδόν τα 2/3 ψηφίζουν Ερντογάν
Deutschland Mevlüt Cavusoglu spricht auf der Reisemesse ITB in Berlin (picture-alliance/dpa/C. Koall)
O τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένει ένα ανάλογο αν όχι καλύτερο αποτέλεσμα
Δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δεν βγάζουν καθαρό νικητή των προεδρικών εκλογών, η ψήφος των Τούρκων του εξωτερικού θα είναι πιθανώς αποφασιστική. Το 5% των ψηφοφόρων ζει στο εξωτερικό, οι μισοί από αυτούς είναι εγκατεστημένοι στη Γερμανία. Στην πλειονότητά τους είναι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Τουλάχιστον αυτοί που συμμετέχουν σε εκλογές. Ενώ στη Μ. Βρετανία και στις ΗΠΑ οι οπαδοί του ΑΚΡ ανέρχονται μόλις στο 20%, σε χώρες με γκασταρμπάιτερ όπως είναι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αυστρία η δημοτικότητα του προέδρου Ερντογάν κυμαίνεται μεταξύ 60 και 70%. Στο δημοψήφισμα για ένα προεδρικό σύστημα με διευρυμένες αρμοδιότητες του τούρκου προέδρου τον Απρίλιο του 2017, το 63% των ψηφοφόρων στη Γερμανία ψήφισε υπέρ των αλλαγών. Δεύτερο κόμμα στην προτίμηση των ψηφοφόρων στη Γερμανία είναι το φιλοκουρδικό HDP.
Για τις επικείμενες εκλογές, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένει ένα ανάλογο, αν όχι καλύτερο αποτέλεσμα. Σύμφωνα με δηλώσεις του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) το γεγονός ότι το Βερολίνο απαγόρευσε τουρκικές προεκλογικές εκδηλώσεις στη Γερμανία αποτελεί «πρόκληση» για τους οπαδούς του AKP. Αρμόδιο για τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος στη Γερμανία είναι το «Κέντρο Συντονισμού για τις Εκλογές στο Εξωτερικό». Το AKP διαθέτει σε σχεδόν όλες τις μεγαλύτερες πόλεις της Γερμανίας οργανώσεις και εθελοντές, οι οποίοι μοιράζουν προεκλογικό υλικό, κάνουν επισκέψεις σε σπίτια και δραστηριοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός αυτού το κυβερνών τουρκικό κόμμα κατεβάζει ως υποψήφιους και Τούρκους της Γερμανίας. Σε εκλόγιμες θέσεις της κοινής λίστας του ΑΚΡ με το εθνικιστικό κόμμα MHP συμπεριλαμβάνονται τρεις πολιτικοί από τους κόλπους των τούρκων μεταναστών και ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων στην Ευρώπη Τζεμάλ Τσετίν που ζει στη Φρανκφούρτη.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη