allnews-epirus

Κλίμα από τις τουρκικές κάλπες στη Γερμανία

Από χθες Πέμπτη οι Τούρκοι της Γερμανίας ξεκίνησαν να ψηφίζουν για τις τουρκικές βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου. Συχνά η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη. Μια γεύση από τα εκλογικά κέντρα.

     Είναι μια από τις πρώτες ψηφοφόρους που στέκονται στην ουρά μπροστά στο τουρκικό προξενείο στο Βερολίνο. Ήθελε να είναι μια από τις πρώτες που θα ψηφίσουν. Η 30χρονη Εζγκί Ντικντούν δεν θέλει να πει ποιον ακριβώς θα ψηφίσει ωστόσο δηλώνει στην Deutsche Welle:
«Ψηφίζω με την ελπίδα γι ένα καλύτερο μέλλον, για τους φίλους μου, για την οικογένειά μου. Ήρθα να ψηφίσω εξαιτίας ταραχών, της τρομοκρατίας και των βομβιστικών ενεργειών. Σαν προοδευτική γυναίκα της Τουρκίας αισθανόμουν ότι η Τουρκία δεν μου δίνει τις ευκαιρίες και ότι η Γερμανία θα μου έδινε μια ευκαιρία. Συγγνώμη αλλά νομίζω πως θα βάλω τα κλάματα».
Η συμμετοχή στις εκλογές είναι αυτές τις μέρες για πολλούς Τούρκους της Γερμανίας μια πράξη πολιτική με την ουσιαστική έννοια του όρου. Πάνω από 1,4 εκατομμύρια πολίτες στη Γερμανία με τουρκικές ρίζες έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.
Οι απόψεις τους όμως απέχουν πάρα πολύ μεταξύ τους για το πώς θα πρέπει να είναι το μέλλον της χώρας τους. Στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία σχεδόν τα δυο τρίτα είχαν στηρίξει τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
«Το ρεύμα στη Γερμανία είναι υπέρ του Ερντογάν»
Πριν από 4 χρόνια το 69% των Τούρκων της Γερμανίας είχαν ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν
Πριν από 4 χρόνια το 69% των Τούρκων της Γερμανίας είχαν ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν
«Ο Ερντογάν έκανε πολλά τα τελευταία δεκαέξι χρόνια. Πάρα πολλά. Από τότε που είναι ο Ερντογάν στην εξουσία υπάρχει λίγη ησυχία. Πολλοί λένε πως είναι δικτατορία αλλά δεν είναι δικτατορία. Ο τουρκικός λαός είναι ενωμένος» λέει ένας άλλος ψηφοφόρος.
Οι Τούρκοι της Γερμανίας μπορούσαν να ψηφίσουν για πρώτη φορά απευθείας για τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία πριν από τέσσερα χρόνια. Το 69% ψήφισε τότε υπέρ του Ερντογάν. Το ποσοστό ήταν πολύ πιο υψηλό από ό,τι στην ίδια την Τουρκία. Για να μετριάσουν τη δύναμη του Ερντογάν και του AKP τέσσερα διαφορετικά κόμματα συνασπίστηκαν μεταξύ τους. Τους φόβους για νοθεία στο αποτέλεσμα, ο Τούρκος πρόξενος στο Βερολίνο Μουσταφά Τσελίκ θεωρεί αβάσιμους και κάνει λόγο για φήμες. Οι κάλπες σφραγίζονται κάθε βράδυ και στις 20 Ιουνίου θα σταλούν στην Τουρκία.
Οι Τούρκοι της Γερμανίας φαίνονται πολύ προβληματισμένοι για το μέλλον της Τουρκίας. Ένας μεσόκοπος κύριος δηλώνει σε σπαστά γερμανικά πως καλύτερα θα ήταν να υπάρξει μια αλλαγή στη χώρα του. Ένας νεαρότερος σε ηλικία, ο οποίος δηλώνει ταξιτζής στο επάγγελμα και είναι γεννημένος στη Γερμανία επισημαίνει: «Το ρεύμα εδώ στη Γερμανία είναι υπέρ του Ερντογάν και δεν νομίζω πως αντιλαμβανόμαστε πως είναι πραγματικά η κατάσταση στην Τουρκία».
DW/ Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη