allnews-epirus

Αλληλεγγύη και κριτική για τον Νετανιάχου στην Ευρώπη

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο για να παρουσιάσει τους λόγους που απορρίπτει τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Βρήκε κατανόηση αλλά δέχθηκε και κριτική.
     Η καταγγελία της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από τις ΗΠΑ είναι ένα από τα βασικά θέματα στην ατζέντα της συνάντησης κορυφής της ομάδας των 7 στον Καναδά που ξεκινά αύριο. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιχείρησε σε περιοδεία σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην ομάδα των 7, να ενημερώσει τις ηγεσίες τους για τις ισραηλινές θέσεις και τους λόγους που ο ίδιος θεωρεί ότι το Ιράν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας του.

Διαφορετική αίσθηση κινδύνου από το Ιράν
Όπως και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες η Μέρκελ διαφωνεί με την εποικιστική πολιτική των Ισραηλινών
Όπως και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες η Μέρκελ διαφωνεί με την εποικιστική πολιτική των Ισραηλινών
Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ όσο και η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταβάλλουν προσπάθειες να σώσουν ό,τι μπορεί ακόμη να σωθεί από τη συμφωνία αυτή. Και οι τρεις έκαναν σαφές στον Ισραηλινό συνομιλητή τους ότι η καταγγελία της συμφωνίας είναι μεγάλο λάθος. Όμως και σε άλλα σημεία καταγράφηκαν διαφωνίες με τον Νετανιάχου όπως η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ ιδιαίτερα αυτήν την χρονική στιγμή. Η ισραηλινή εποικιστική πολιτική στα κατεχόμενα αποτελεί ούτως ή άλλως από καιρό σημείο διαφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πως όμως εξηγείται αυτή η διαφορά απόψεων; Παρατηρείται δυναμική αποξένωσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γερμανία; 
«Νομίζω ότι είναι αποτέλεσμα διαφορετικών εκτιμήσεων» πιστεύει ο Ντάνιελ Μάχλα, επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα Εβραϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Λούντιβιχ Μαξιμίλιαν του Μονάχου. «Στο θέμα του Ιράν ο Νετανιάχου χαίρει ισχυρής υποστήριξης από την ισραηλινή κοινωνία. Οι Ισραηλινοί δεν θεωρούν τη συμφωνία ικανοποιητική και το Ιράν τους προκαλεί φόβο. Γι αυτό και στηρίζουν τον πρωθυπουργό της». Κατά τον Ντάνιελ Μάχλα οι διαφορές απόψεων με του Ευρωπαίους έχουν να κάνουν και με τη γεωγραφική θέση του Ισραήλ και τη διαφορετική αίσθηση του κινδύνου από την επιρροή του Ιράν στους αντάρτες της Χεζμπόλα στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή.
Αμφίσημη σχέση
Οι Ισραηλινοί στηρίζουν τον πρωθυπουργό τους εναντίον του Ιράν
Οι Ισραηλινοί στηρίζουν τον πρωθυπουργό τους εναντίον του Ιράν
Επιχειρώντας να αξιολογήσει την ευρωπαϊκή περιοδεία του Νετανιάχου η συντηρητική Jerusalem Post έγραψε ότι βασική επιδίωξή του ήταν να παρακινήσει τους Ευρωπαίους να περιορίσουν την επιρροή του Ιράν στη Συρία και σε άλλες περιοχές της Εγγύς Ανατολής. «Δεν επιδίωξε κάτι περισσότερο, υπό αυτήν την οπτική γωνία το ταξίδι δεν επεφύλαξε εκπλήξεις» σημειώνει ο σχολιαστής.
Από τη δική του οπτική γωνία ο Ντάνιελ Μάχλα υπογραμμίζει την αμφισημία των σχέσεων ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ισραήλ, όπως αναδείχθηκαν από την περιοδεία Νετανιάχου. «Σε αναφορά και με το παρελθόν θεωρώ ότι οι Ισραηλινοί επιβεβαιώνονται στην αμφισημία που χαρακτηρίζει τις σχέσεις τους με την Ευρώπη. Από τη μια το σιωνιστικό κίνημα προέρχεται από την Ευρώπη και πολλές από τις ρίζες του Ισραήλ βρίσκονται στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Από την άλλη, η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου έγινε το Ολοκαύτωμα και η εξόντωση των ευρωπαίων Εβραίων και όπου, όπως σε καμιά άλλη ήπειρο, εκτέθηκαν σε θανατώσεις και διώξεις».
Κέρστεν Κνιπ / Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη