allnews-epirus

Τραμπ-Κιμ: Αβρότητες με αγκάθια

O Nτόναλντ Τραμπ και ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρούν τη συνάντησή τους μεγάλη επιτυχία. Αλλά για μια ειλικρινή σύσφιξη των σχέσεων απαιτείται χρόνος και εμπιστοσύνη, σχολιάζει ο Αλ. Φρόιντ από τη DW.
     Κανείς δεν θα το πίστευε πριν από λίγους μήνες: η Βόρεια Κορέα αποδέχεται την αποπυρηνικοποίησή της έναντι στιβαρών εγγυήσεων ασφαλείας εκ μέρους των ΗΠΑ. Αυτό είναι εν ολίγοις το θεαματικό αποτέλεσμα της συνάντησης των προέδρων των δύο χωρών Κιμ Γιονγκ Ουν και Ντόναλντ Τραμπ στη Σιγκαπούρη.
Βεβαίως η εξειδίκευση της συμφωνίας θα χρειαστεί μήνες, ωστόσο στο μεταξύ ο πρόεδρος Τραμπ μπορεί να εμφανίζεται στους Αμερικανούς ως ο άνθρωπος που φέρνει την ειρήνη στην κορεατική χερσόνησο. Στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας ο ανερμάτιστος Τραμπ κατάφερε μέχρι στιγμής περισσότερα από όσα οι φρόνιμοι προκάτοχοί του, οι Δημοκράτες Κλίντον και Ομπάμα και οι Ρεπουμπλικάνοι Μπους πατήρ και υιός. Τεράστια επιτυχία όμως συνιστά η συμφωνία και για τον Κιμ που από παρίας προάγεται αίφνης σε συνομιλητή του Τραμπ και διασφαλίζει ότι το καθεστώς του δεν θα έχει τη μοίρα των αντίστοιχων του Σαντάμ και του Καντάφι.
To πρώτο βήμα έγινε
O δημοσιογράφος της DW Alexander Freund
O δημοσιογράφος της DW Alexander Freund
Το πρώτο βήμα έγινε, τώρα θα χρειαστεί χρόνος για την οικοδόμηση πραγματικής εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Γιατί τέτοιου είδους συμφωνίες κρύβουν τα αγκάθια τους στις λεπτομέρειες, όπως έδειξε και η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που τελικά οι ΗΠΑ κατήγγειλαν. Αν μεσοπρόθεσμα επικρατήσει στην κορεατική χερσόνησο η ειρήνη, τότε τίθεται επί τάπητος και ο μελλοντικός ρόλος των ΗΠΑ στην Ασία. Στο οικονομικό πεδίο οι ΗΠΑ δεν έχουν να αντιτάξουν σπουδαία πράγματα στον κινεζικό γίγαντα που έχει πια εδραιωθεί και μέσα από τις οικονομικές διασυνδέσεις με τους Aσιάτες γείτονες.
Στον τομέα της ασφάλειας τα αμερικανικά πλοία περιπολούν ακόμα στις ανοιχτές ασιατικές θάλασσες υπενθυμίζοντας τη δύναμη των ΗΠΑ. Στο μεταξύ όμως είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αμφιβολίες για το αν σήμερα οι ΗΠΑ θα ήταν διατεθειμένες, όπως και πριν από 65 χρόνια, να στείλουν φαντάρους σε έναν νέο Πόλεμο της Κορέας προκειμένου να αγωνιστούν για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην άλλη άκρη του κόσμου. Με το σύνθημά του «Πρώτα η Αμερική!», με τους δασμούς σε ξένα προϊόντα και την αθέτηση πολλών διεθνών συμφωνιών ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δώσει το στίγμα της νέας Αμερικής. Υπ’ αυτό το πρίσμα η ιστορική σύνοδος κορυφής στη Σιγκαπούρη συμβολίζει μεταξύ των άλλων και την αρχή του τέλους για τις ΗΠΑ ως αστυνόμο του πλανήτη και ρυθμιστικό παράγοντα.
Αλεξάντερ Φρόιντ

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη