allnews-epirus

Πόσο επικίνδυνοι είναι οι Ρώσοι οπαδοί;

Στη Δύση εκφράζεται συχνά η ανησυχία μήπως κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ προκληθούν σοβαρά επεισόδια από οπαδούς. Μετά τα έκτροπα της Μασσαλίας το 2016 η φήμη των Ρώσων οπαδών είναι κάκιστη.
     Μετά την απόφαση που ελήφθη το Μουντιάλ να διεξαχθεί στη Ρωσία, οι Ρώσοι οπαδοί ένιωσαν στο πετσί τους την κρατική πίεση, όπως λέει στην Deutsche Welle o Vlad MDS. Αυτό είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί στο messenger, ο Αλεξάντρ Σπριγκίν επικεφαλής της Ένωσης Ρώσων Φιλάθλων.
Μετά τις φοβερές συμπλοκές μεταξύ Ρώσων και Βρετανών οπαδών στη Μασσαλία το 2016 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, οι ρωσικές αρχές είχαν κάθε λόγο να κάνουν αυστηρές συστάσεις στους οπαδούς και το έπραξαν. Από εδώ και πέρα με τους οπαδούς θα ασχολούνταν μόνο οι αρχές ασφαλείας, δηλώνει ο Αλεξάντρ Σπριγκίν. Μετά τους ξυλοδαρμούς ανάμεσα σε οπαδούς της Σπάρτακ Μόσχας και της ZSKA στο τέλος Ιανουαρίου του 2016 για πρώτη φορά φίλαθλοι παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Μέχρι τότε τους επιβάλλονταν μόνο χρηματικά πρόστιμα.
Ο φανατισμός των Ρώσων οπαδών είναι ένα φαινόμενο, το οποίο καταγράφεται ήδη από τη δεκαετία του 1970. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το φαινόμενο έγινε ακόμα πιο έντονο. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 ήταν συχνές οι συμπλοκές μεταξύ οπαδών διαφόρων ομάδων με τη συμμετοχή εκατοντάδων ατόμων. Ήταν περίπου εκείνη η εποχή που η ειδική υπηρεσία κατά του εξτρεμισμού ανέλαβε δράση.
Πιθανές κάποιες μικροσυμπλοκές αλλά όχι έκτροπα
Ρώσοι χούλιγκανς στη Μασσαλία το 2016 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου
Ρώσοι χούλιγκανς στη Μασσαλία το 2016 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου
Στο δεύτερο μισό του 2000 οι συμπλοκές περιορίστηκαν και διεξάγονταν πλέον όχι σε κεντρικά σημεία αλλά στις παρυφές της πόλης και σε δάση θέλοντας να ξεφύγουν από τις αρχές ασφαλείας. Στις συμπλοκές συμμετείχαν πλέον 10 με 30 άτομα από κάθε πλευρά. Ακολούθησε μια σχετική ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ κρατικών αρχών και των ενώσεων φιλάθλων ωστόσο η μεγάλη στροφή έγινε το καλοκαίρι του 2016 στη Μασσαλία. Η Ένωση Ρώσων Φιλάθλων θεωρήθηκε υπεύθυνη και αποκλείστηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου στην οποία είχε καταφέρει να ενταχθεί. Στη συνέχεια ανέστειλε την λειτουργία της.
Από τότε ο Αλεξάντρ Σπριγκίν μαζί με άτομα από άλλες ενώσεις φιλάθλων και συνεργάτες από το Κέντρο Καταπολέμησης του Εξτρεμισμού διοργανώνουν ομιλίες με θέμα την πρόληψη της βίας στα γήπεδα.
Το τελευταίο διάστημα οι αρχές προχωρούν συχνά σε συλλήψεις και ανακρίσεις όταν γίνονται αγώνες και σημειώνονται επεισόδια. Παράλληλα πληροφοριοδότες έχουν εισχωρήσει στους κόλπους των πιο ακραίων και επικίνδυνων οργανώσεων παρέχοντας πληροφορίες στις αρχές ασφαλείας. Πρόκειται για προληπτικά μέτρα τα οποία φαίνεται να αποδίδουν μια και αρκετοί από τους πιο ακραίους σταμάτησαν τη δράση τους.
Στο συμπέρασμα πάντως που καταλήγουν οι συνομιλητές της DW είναι ότι δεν αναμένονται έκτροπα κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ. «Εκεί που υπάρχει ποδόσφαιρο, αθλητισμός, συναισθήματα και πολύς κόσμος δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς μικροσυμπλοκές ωστόσο επεισόδια σαν αυτά που έγιναν στη Μασσαλία δεν πρόκειται να γίνουν».
Ίλια Κοβάλ / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη