allnews-epirus

ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΜΠΑΛΑΙΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ...


φωτο: Εναέριο δίκτυο στη Μ. Αλεξάνδρου...

Παμπάλαιο και σε κάποιες περιπτώσεις, επικίνδυνο το δίκτυο διανομής ηλεκκτρικού ρεύματος στα Γιάννινα, ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους. Όταν σε όλα τα πολιτισμένα κράτη, ακόμη και στα περισσότερα τριτοκοσμικά, τα εναέρια δίκτυα έχουν υπογειοποιηθεί στην Ελλάδα, αυτό εφαρμόστηκε σε αρκετές πόλεις, αν όχι εξ΄ολοκλήρου, τουλάχιστον σε αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο. Στα Γιάννινα, καλώδια υψηλής τάσης, συνεχίζουν να κρέμονται απο παμπάλαιες ξύλινες κολώνες, πολλές απο τις οποίες κρατούν και μεγάλου βάρους μετασχηματιστές.
Πρίν λίγα χρόνια στην οδό Μακρυγιάννη, η ΔΕΗ/ΔΕΔΔΗΕ ξεκίνησε τις εργασίες υπογειοποίησης του δικτύου της στην οδό Μακρυγιάνη, έξω απο το νοσοκομείο "Χατζηκώστα", με ένα έργο που είχε προβλέψει να συνεχιστεί η υπογειοποίηση του εναέριου δικτύου στη Μ. Αλεξάνδρου, μέχρι την Σπ. Λάμπρου, όπου θα συνδέονταν με το υπόγειο δίκτυο που φθάνει μέχρι εκεί. 
Δύο περίπου μέρες δούλεψαν τα συνεργεία και ξαφνικά πήραν εντολή, να κλείσουν το φρεάτιο που είχαν ανοίξει και να σταματήσουν τις εργασίες. Απο τότε δεν ασχολήθηκε κανένας. Ακόμη και στον νέο κόμβο που κατασκευάστηκε μετά το Xατζηκώστα προς Καρδαμίτσια, κατασκευάστηκε εναέριο δίκτυο. 
Για την διακοπή των εργασιών, διάφοροι είχαν ...ψελλίσει δικαιολογίες οτι δεν υπήρχαν χρήματα, οτι υπήρχαν πολεοδομικά προβλήματα στη Μακρυγιάννη κ.λ.π.  Γεννιέται όμως το ερώτημα. Για να αρχίσουν τα έργα, υπήρχαν μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση...Επομένως τι συνέβη στη συνέχεια?
Κι αυτό που καταγράφηκε στα συγκεκριμένα σημεία της πόλης, δεν είναι τα μοναδικά...
Συχνές οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος στην πόλη, κυρίως τον χειμώνα απο τους "κουρασμένους" μετασχηματιστές, πάνω σε στύλους κυρίως, σε πολυσύχνατα πεζοδρόμια, ενώ πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται και για παλιούς ξύλινους στύλους, πολλοί απο τους οποίους, έχουν ηλικία αρκετών δεκαετιών. 
Κεντρικότατοι δρόμοι και στα Γιάννινα, με ηλεκτροφόρα καλώδια δίπλα από μπαλκόνια διαμερισμάτων, ή μέσα από δένδρα, αποτελούν παγίδες θανάτου, σε κάθε ανθρώπινο λάθος.
Τρέμουν στην κυριολεξία χειριστές γερανών, «εκτοξευτήρων» μπετόν, ή μηχανημάτων μετακόμισης, που είναι αναγκασμένοι να ισορροπούν το μηχάνημά τους ανάμεσα από το δίκτυο της ΔΕΗ και των πολυκατοικιών που πρέπει να εργαστούν, όχι μόνο από τυχόν δικό τους λάθος, αλλά και από μια ξαφνική κακή λειτουργία του μηχανήματός τους. Κι αυτά πέρα από απροσεξίες των πολιτών, σε μια εγκατάσταση κεραίας τηλεόρασης κ.λ.π.

Η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στα Γιάννινα  από την 10ετία του ’80 ακόμη, ίσως και παλιότερα, απασχολούσε τις τοπικές Αρχές που είχαν κάνει κινήσεις για την υλοποίησή της, εισπράττοντας ταυτόχρονα υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την ΔΕΗ ότι θα προχωρήσει, αλλά… Τι θα γίνει στη συνέχεια? 'Αγνωστο....
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη