allnews-epirus

Κιμ: "Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ"

Η χειραψία ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και τον βορεοκορεάτη ομόλογό του Κιμ θα συμπεριληφθεί από τώρα στο βιβλίο της ιστορίας. Ο πάγος έσπασε, απομένει η υλοποίηση των όσων συμφωνθούν, η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας.
     Χειραψία της χρονιάς ή σόου της χρονιάς; Σε κάθε περίπτωση η συνάντηση του αμερικανού προέδρου με τον ισχυρό άνδρα της Β. Κορέας το πρωί στη νήσο Σεντόζα της Σιγκαπούρης, κάτι το αδιανόητο πριν από λίγους μήνες, είναι η στιγμή που η διεθνής κοινότητα περίμενε επί δεκαετίες και υπό αυτήν την έννοια έχει ήδη βρει τη θέση της στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας. Ακόμη και ο γεωγραφικός χώρος της συνάντησης, η νήσος Σεντόζα, αποτελεί κομμάτι της σκηνοθεσίας. Στα μαλαισιανά σημαίνει ειρήνη και έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί από το 1972. Πριν από αυτήν την ημερομηνία όμως το αποκαλούσαν νησί του θανάτου.
«Αισθάνομαι πραγματικά θαυμάσια»
To θέρετρο Σεντόζα στη Σιγκαπούρη
To θέρετρο Σεντόζα στη Σιγκαπούρη
Όμως η συνάντηση των δύο ηγετών υπηρετεί την υπόθεση της ειρήνης και η χειραψία τους στη βεράντα του πολυτελούς ξενοδοχείου Capella, χτισμένο σε αποικιοκρατικό στιλ, αποτελεί σύμφωνα με τους παρατηρητές την οπτική καταρχήν επισφράγιση της αλλαγής κλίματος που δρομολογεί αυτή η συνάντηση. Επί 15 δευτερόλεπτα διήρκησε η «χειραψία της χρονιάς» με τον Τραμπ και τον Κιμ να κοιτιούνται στα μάτια μπροστά από τις 6 σημαίες από κάθε κράτος και να ανταλλάσουν σύντομες φράσεις. Αλλά ακόμη και η λεγόμενη γλώσσα του σώματος απέπνεε αν όχι εξοικείωση, τουλάχιστον θετική διάθεση. Πως αισθάνεστε κύριε πρόεδρε, ήθελε να μάθει ένας από τους πολλούς ρεπόρτερ, που θέλησαν να απαθανατίσουν την στιγμή της τετ α τετ συνάντησης των δύο ηγετών στη βιβλιοθήκη του ξενοδοχείου.
«Αισθάνομαι πραγματικά θαυμάσια» απάντησε ο Τραμπ. «Θα έχουμε σημαντικές συζητήσεις και νομίζω τεράστια επιτυχία. Θα είναι τεράστια επιτυχία. Είναι τιμή μου. Θα έχουμε εκπληκτική επιτυχία,  δεν έχω καμιά αμφιβολία». Από την πλευρά του ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε σύντομη αναφορά  στις δυσκολίες του εγχειρήματος. «Δεν ήταν εύκολο να φτάσουμε μέχρι εδώ. Οι παλαιές προκαταλήψεις και πρακτικές λειτούργησαν ως εμπόδιο στο δρόμο προς τα εμπρός αλλά τις ξεπεράσαμε και σήμερα βρισκόμαστε εδώ».  Ο Τραμπ κούνησε το κεφάλι του δίνοντας δίκαιο στο συνομιλητή του.
Αποπυρηνικοποίηση
Η ιστορική στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας
Η ιστορική στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας
Αυτές είναι οι πρώτες δηλώσεις μπροστά στις κάμερα προς τους δημοσιογράφους. Στη συνέχεια η πόρτα έκλεισε και οι δύο ηγέτες έμειναν για 45 λεπτά μόνοι τους με τους μεταφραστές τους.  Αμέσως μετά προστέθηκαν και τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών, μεταξύ αυτών και οι υπουργοί Εξωτερικών. Στο γεύμα που παρατέθηκε οι διοργανωτές επέμεναν τα εδέσματα να είναι κορεατικά. Ήταν κι αυτό κομμάτι της σκηνοθεσίας.
Στόχος της ιστορικής συνάντησης είναι η αποπυρηνικοποίηση της Β. Κορέας και η προοπτική ειρήνευσης στην κορεατική χερσόνησο. Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση υπογράφοντας σχετικό κείμενο. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι παρατηρητές είναι συγκρατημένοι σε ό,τι αφορά τις μακροπρόθεσμες προοπτικές επιτυχίας μιας διαδικασίας προσέγγισης ανάμεσα σε δύο ηγέτες με ισχυρό "εγώ". Το ερώτημα είναι γιατί θα πρέπει η Β. Κορέα να καταργήσει το ατομικό της πρόγραμμα, όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις με αεροπλάνα και υποβρύχια στρέφουν τα δικά τους πυρηνικά όπλα εναντίον της χώρας αυτής;
Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa, afp, reuters

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη