allnews-epirus

ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ



Πρώτη επίσημη δράση της νέας Εθνικής Συμμαχίας για την ενίσχυση
των Ψηφιακών Δεξιοτήτων και της Απασχόλησης, η πρωτοβουλία της Google, ''Grow Greek Tourism Online''

Την ένταξη της Ελλάδας ως 20ό μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση ανακοίνωσε σήμερα, από τα Ιωάννινα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε ημερίδα με θέμα τις ψηφιακές δεξιότητες ως όχημα διεθνούς τουριστικής προβολής της Ηπείρου, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός και εξήρε τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συμβολή της στις προσπάθειες ανάκαμψης της χώρας.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη εποχή συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας, σημειώνοντας πως είναι αναγκαίες και οι συνέργιες. «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όσο πλήρεις και να είναι οι πολιτικές επιλογές και ένα αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη. Και η "Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» είναι ένα τέτοιο πρότυπο δημιουργικής σύμπραξης της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα» τόνισε.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισήμανε ότι η χώρα μας περνάει σε νέα εποχή, στη μεταμνημονιακή Ελλάδα, η οποία οικοδομείται με θεμέλια τη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με βασικό πυλώνα το σχέδιό της κυβέρνησης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και πρόσθεσε: «Επειδή, χωρίς το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας καμία τομή δεν μπορεί να προχωρήσει, ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό με ψηφιακές δεξιότητες».
Σύμφωνα με την ίδια, η «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» ξεκίνησε ως μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών της. Ο ρόλος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τη σημασία αυτής της πρωτοβουλίας για την Ελλάδα, είναι συντονιστικός. Τα ιδρυτικά μέλη της «Εθνικής Συμμαχίας» είναι τα υπουργεία Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Επιπλέον, στη Συμμαχία συμμετέχουν ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΣΕΠΕ, αλλά και επιχειρήσεις. Ανάμεσα στις δράσεις που υποστηρίζονται από την «Εθνική Συμμαχία» είναι η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google. Εξειδικευμένοι σύμβουλοι της εταιρείας θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτική στις τοπικές, τουριστικές επιχειρήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα στις τέσσερις πρωτεύουσες των νομών της Ηπείρου.
Η κ. Γεροβασίλη υπογράμμισε πως η διαδικτυακή παρουσία των τουριστικών επιχειρήσεων πολλαπλασιάζει αυτόματα το τουριστικό ρεύμα μίας περιοχής και εστίασε στην Ήπειρο, η οποία, πλέον, έχει την υποδομή. «Όλο το προηγούμενο διάστημα εργαστήκαμε εντατικά για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο για την Ήπειρο. Γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου έχει μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία ποτέ δεν συνδυάστηκαν σε ένα βιώσιμο, αναπτυξιακό μοντέλο. Είδαμε ότι μετά και την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση του τουριστικού κύματος προς την Ήπειρο» υποστήριξε.
Η υπουργός παρατήρησε ότι η χώρα και η οικονομία ανακάμπτουν και σε ερώτηση εάν το μεσοπρόθεσμο ισοδυναμεί με προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας απάντησε: «Το 2015, τον Σεπτέμβριο, πήραμε τη χώρα από τον γκρεμό, είπαμε στην ελληνικό λαό ότι θα εφαρμόσουμε μια συμφωνία για να σωθεί η χώρα. Κάναμε ένα βήμα πίσω, για να πάμε μπροστά. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, αυτά που υποσχεθήκαμε και στους εταίρους στη συμφωνία που υπογράψαμε. Είμαστε συνεπείς στη δέσμευση προς τον ελληνικό λαό, σε τρία χρόνια να βγούμε οριστικά από τα μνημόνια. Αυτό που μας απασχολεί σήμερα, γιατί αυτό ήδη έχει συντελεστεί, το τελευταίο μεσοπρόθεσμο είναι το κλείσιμο του κύκλου, είναι να σχεδιάσουμε τη μεταμνημονιακή Ελλάδα. Μία Ελλάδα πάνω σε ένα καινούργιο παραγωγικό πρότυπο, αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος, σε αντίθεση του στρεβλού προτύπου, πάνω στο οποίο δομήθηκε μέχρι πρόσφατα. Τα περιφερειακά συνέδρια βοήθησαν την κυβέρνηση να συντάξει αυτό το παραγωγικό της σχέδιο πάνω στα πραγματικά ζητήματα και σήμερα η οικονομία ανακάμπτει, η χώρα ανακάμπτει και είμαστε αισιόδοξοι να κοιτάμε το μέλλον».

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, στον χαιρετισμό του, ανέφερε ότι η ψηφιακή οικονομία είναι το μέλλον. Παράλληλα, συνεχάρη την κυβέρνηση και την υπουργό για την πρωτοβουλία ένταξης της Ελλάδας στην ψηφιακή συμμαχία. Όπως σημείωσε ο κ. Μακροπουλιώτης, υπογράμμισε πως μέσα από την ψηφιακή οικονομία υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πλούτου στην Ευρώπη, ενώ τόνισε πως στο μέλλον θα υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης εργασίας χωρίς ψηφιακές δεξιότητες. 
Η ανακοίνωση της σημαντικής αυτής συνεργασίας αποτελεί τη νέα επέκταση της πρωτοβουλίας της Google, που έχει ήδη εκπαιδεύσει πάνω από 90.000 Έλληνες μέχρι σήμερα σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με έρευνα, το 67% των εκπαιδευμένων επιχειρηματιών επιβεβαίωσαν ότι, μετά την εκπαίδευση που έλαβαν, είδαν συγκεκριμένα εμπορικά αποτελέσματα, ενώ το 81% του συνόλου των εκπαιδευμένων ανέφερε ότι άλλαξε τον τρόπο που χρησιμοποιεί το διαδίκτυο.

ΦΩΤΟ:Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing της Google στην Ελλάδα

Τι δήλωσαν...

Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου: «Η συνεργασία της Περιφέρειας με τη Google στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Grow Greek Tourism Online”, είμαστε βέβαιοι ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της προβολής των Ηπειρωτικών επιχειρήσεων. Ήδη υπάρχουν πολύ θετικά δείγματα από τα σεμινάρια που οργάνωσε στο παρελθόν η Google, στην περιοχή μας, κατά τα οποία επιχειρήσεις και φοιτητές έγιναν κοινωνοί των ψηφιακών δεξιοτήτων και των εργαλείων που παρέχει η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Οι προοπτικές που ανοίγονται με το πρόγραμμα της Google, σηματοδοτούνται και από το γεγονός ότι αυτό εντάσσεται στην Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Όλγα Γεροβασίλη, Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: «Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι όσο πλήρεις και να είναι οι πολιτικές επιλογές και ένα αναπτυξιακό σχέδιο, χωρίς την ενεργοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, η επιτυχία του δεν είναι εγγυημένη. Η «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» είναι ένα τέτοιο πρότυπο δημιουργικής σύμπραξης της κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, στην οποία ο ρόλος του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης είναι συντονιστικός. Πιστεύω ότι είναι προφανές για όλους μας ότι η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στη σύγχρονη εποχή συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Η πρωτοβουλία «Grow Greek Tourism Online» της Google είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: «Στόχος μας ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να δημιουργήσουμε μια Ψηφιακή Ενιαία Αγορά που θα φέρει 415 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, ανταγωνισμό, επενδύσεις και καινοτομία. Επενδύουμε, λοιπόν, σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα στηρίζουμε επιχειρήσεις, ερευνητές, φοιτητές και δημόσιες αρχές για να αξιοποιήσουν στο μέγιστο τις νέες τεχνολογίες. Για το διάστημα 2021 – 2027 εισηγούμαστε την αύξηση των επενδύσεων για να μπορέσει η χώρα μας να γίνει πρωτοπόρος δύναμη σε μία ισχυρή, ψηφιακή Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Μαρία Φουντά, Διευθύντρια Marketing, Google Ελλάδας: «Οι αναζητήσεις των χρηστών του διαδικτύου για την Ήπειρο αυξάνονται συνεχώς, αποδεικνύοντας τη δυναμική που έχει η Περιφέρεια στον Ελληνικό τουριστικό χάρτη. Σκοπός του προγράμματός μας είναι να ενισχύσουμε αυτή τη δυναμική προσεγγίζοντας όχι μόνο τις αμιγώς τουριστικές αλλά και κάθε επιχείρηση που προσφέρει στην εμπειρία του επισκέπτη . Εστιάζουμε τις ενέργειές μας στην υποστήριξη των επιχειρηματιών της Ηπείρου προσφέροντας τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις δυνατότητες του διαδικτύου για την προσέλκυση επισκεπτών όλο τον χρόνο».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη