allnews-epirus

Τα προϊόντα Π.Ο.Π. της Ηπείρου, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο




Τα προϊόντα Π.Ο.Π. της Ηπείρου παρουσιάστηκαν την Τρίτη 26 Ιουνίου σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και με τη συνδρομή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Η Περιφέρεια εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος τόσο στο χαιρετισμό του, όσο και σε συνεντεύξεις που  παραχώρησε σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπογράμμισε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των προϊόντων Π.Ο.Π. της Ηπείρου και τη συμβολή τους στην αγροτική ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια του πρωτογενούς τομέα.

Μιλώντας σε πολίτες και δημοσιογράφους από διάφορες χώρες, ο κ. Αλ. Καχριμάνης, τόνισε ότι η εκδήλωση δίνει μια ακόμη ευκαιρία προβολής των προϊόντων- «ταυτότητα» της Ηπείρου, για να εξηγήσει ότι αυτά οφείλουν την ξεχωριστή ποιότητα και τα γευστικά χαρακτηριστικά τους σε μεγάλο μέρος στο φυσικό περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα της περιοχής, στην οποία φύονται περί τα 5.000 διαφορετικά είδη φυτών.
 
Παρά το γεγονός, ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ότι ορισμένα προϊόντα της Ηπείρου, έχουν αναγνωριστεί προ πολλών ετών ως Π.Ο.Π., εν τούτοις δεν είχαν αποκτήσει εξαγωγική δυναμική, που οφείλονταν και στην αδυναμία των μικρών κυρίως παραγωγών να αποκτήσουν πρόσβαση προς τις αγορές του εξωτερικού. Αυτό το κενό, ήρθε και κάλυψε η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία τα τελευταία χρόνια, έχει αναλάβει συνδυασμένες δράσεις προβολής του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων συμμετέχοντας σε επιλεγμένες αγορές του εξωτερικού. «Πρωτοβουλία, που όπως είπε ο Περιφερειάρχης, επικρότησε και το Υπουργείο Τουρισμού και την ενέταξε στο δικό του σχεδιασμό».

Παράλληλα – συνέχισε ο κ. Καχριμάνης- με τα τοπικά προϊόντα προβάλλεται και η  Ηπειρωτική παραδοσιακή γαστρονομία, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. «Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, επιβραβεύουν τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, προσφέρουν διέξοδο και οφέλη στις επιχειρήσεις και κατ΄ επέκταση στην οικονομία των περιοχών που δραστηριοποιούνται. Η εξέλιξη αυτή μας ωθεί να επεκτείνουμε το σχεδιασμό μας, σε τρεις κατευθύνσεις: Στην προστασία της ποιότητας των προϊόντων Π.Ο.Π., ως και όλων των προϊόντων που έχουν «ταυτότητα» Ηπείρου, στην αναγνώριση κι άλλων προϊόντων ως Π.Ο.Π. και τέλος στον εντοπισμό κι άλλων αγορών που μπορούν να προωθηθούν τα ηπειρωτικά προϊόντα»
 
 Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι εκδηλώσεις προώθησης των ελληνικών προϊόντων συνεχίστηκαν με τεράστια επιτυχία στο εστιατόριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εκδήλωση γαστρονομίας. Σε αυτή παρασκευάστηκαν από Ηπειρώτες σεφ και προσφέρθηκαν Ηπειρωτικά προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, όπως φέτα, κεφαλογραβιέρα, γαλοτύρι, κονσερβολιές Άρτας, κρασιά αλλά και με προϊόντα του αγροτικού καλαθιού της Περιφέρειας όπως τραχανάς, πάστα ελιάς, γιαούρτι κτλ. καθώς και με παραδοσιακές ζεστές πίτες και εδέσματα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης οι Περιφέρειες, Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης,  Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας,   Δυτικής Ελλάδος,  Πελοποννήσου, Κρήτης, Στερεάς Ελλάδας,  Αττικής.  Επίσης παρέστησαν η  διευθύντρια γραφείου ΕΟΤ BENELUX Ελένη Σκαρβέλη, και ο Μάνος Μακρυγιαννάκης, σεφ του ελληνικού εστιατορίου στις Βρυξέλλες "Φίλεμα".



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη