allnews-epirus

Σιγκαπούρη: Όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνάντησε τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν...


Ήταν σίγουρα συγκλονιστική στιγμή όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν και αντάλλαξαν ιστορική χειραψία, σήμερα στις 09:00 (τοπική ώρα Σιγκαπούρης), σχολιάζει το CNN.
Παράλληλα οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις. “Είναι ωραίο που σας συναντώ κύριε πρόεδρε”, είπε ο Κιμ απευθυνόμενος στον Τραμπ πριν κατευθυνθούν μαζί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να κάνουν σύντομες ανακοινώσεις.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε πως είναι “τιμή του” που βρίσκεται στην Σιγκαπούρη για τη διεξαγωγή της διάσκεψης.
Ο Κιμ υπογράμμισε τις δυσκολίες μέχρι τη διεξαγωγή της διάσκεψης δηλώνοντας ότι οι προκλήσεις αντιμετωπίστηκαν. “Όσον αφορά εμάς, το παρελθόν μας κρατούσε πίσω, παλιές πρακτικές και προκαταλήψεις κάλυπταν τα μάτια και τα αυτιά μας, αλλά κατορθώσαμε να τα ξεπεράσουμε όλα και να φτάσουμε εδώ σήμερα”.
Τους δύο άντρες συνόδευαν οι διερμηνείς τους στη συνάντηση που διήρκησε 45 λεπτά. Προφανώς, πρόκειται για το πρώτο βήμα, μιας ευρύτερης διαδικασίας που αρχίζει σήμερα, ενώ μπορούν να εξαχθούν τέσσερα αρχικά συμπεράσματα από την πρώτη συνάντηση:
α.-Ο Κιμ ήταν ευτυχής που βρέθηκε στη Σιγκαπούρη. Όταν οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψία, ο Τραμπ προσπάθησε να συγκρατήσει το χαμόγελο του, ενώ ο Κιμ χαμογέλασε πλατιά. Στη συνέχεια, όταν οι δύο ηγέτες κάθισαν προκειμένου να φωτογραφηθούν πριν αρχίσουν τη συνομιλία τους, ο Κιμ χαμογελούσε πλατιά ξανά.
Είναι σαφές ότι είχε το λόγο του γι’ αυτό, καθώς πριν από τρεις μήνες ήταν ένας πλήρως απομονωμένος ηγέτης μιας χώρας που βρίσκεται υπό τη διαρκή πίεση διεθνών κυρώσεων. Σήμερα στη Σιγκαπούρη, ο Κιμ αντάλλαξε χειραψία με τον ηγέτη της πιο ισχυρής χώρας στον κόσμο, ενώ πίσω του κυμάτιζαν η αμερικανική και η βορειοκορεατική σημαία.
β.- Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν συγκρατημένος. Όσοι γνωρίζουν τον Αμερικανό πρόεδρο παρατηρούν ότι στο επίπεδο της προσωπικής επικοινωνίας ο ίδιος είναι ιδιαίτερα διαχυτικός, όταν έχει ν’ αντιμετωπίσει δημοσιογράφους, πολιτικούς, αλλά και διεθνείς ηγέτες.
Είναι προφανές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δεχτεί οδηγίες προκειμένου να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του κατά την αρχική χειραψία αλλά και στην κοινή φωτογραφία του με τον Κιμ.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ είναι δεν παρέλειψε με μία χαρακτηριστική χειρονομία (thumps up) να εκφράσει τον θαυμασμό του, όταν ο Κιμ ολοκλήρωσε τις πρώτες δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους.
Ο Τραμπ που παρακάθισε με τον Κιμ στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε την αρχική υποδοχή και την πρώτη συνάντηση, δήλωσε ότι είναι “πολύ καλό” που οι δύο ηγέτες έχουν μία “εξαιρετική σχέση” ενώ δεν είχε περάσει ούτε μία ώρα από την πρώτη συνάντησή τους.
γ.-Η προσωπική συνάντησή τους ήταν περισσότερο τηλεοπτικό σόου παρά μια ουσιαστική προσέγγιση εργασίας. Τα 45 λεπτά είναι αρκετός χρόνος για μία συνάντηση που πραγματοποιείται μεταξύ ηγετών.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο καθένας είχε τους διερμηνείς του, που σημαίνει ότι η πραγματική χρονική διάρκεια της συζήτησής τους, έγινε στο 50% του αναφερόμενου χρόνου. Έτσι, η διερμηνεία περιόρισε τον χρόνο των συνομιλιών που είχαν αρχικά στη διάθεσή τους οι δύο ηγέτες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει καλλιεργήσει προσδοκίες ότι αυτή η πρώτη συνάντηση ήταν μια συνάντηση γνωριμίας κι ανταλλαγής φιλοφρονήσεων κι όχι μία συνάντηση ουσιαστικής ανάλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν.
Έτσι διαφάνηκε ότι ήταν μία πρώτη συνάντηση. Ωστόσο, αργότερα διαπιστώθηκε ότι στο προπαρασκευαστικό επίπεδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών είχαν συμφωνηθεί οι παράμετροι κάποιου αρχικού πλαισίου συμφωνίας ή τουλάχιστον οι προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σ’ ένα ουσιαστικό διαπραγματευτικό πλαίσιο, ενώ κατά τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις οι δύο ηγέτες φαίνεται να επικύρωσαν τα παραπάνω βήματα.
δ.-Τόσο ο Τραμπ, όσο κι Κιμ επιθυμούν η συνάντησή τους να πετύχει. Από τη στιγμή που οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν στις κάμερες για την ανταλλαγή χειραψίας μέχρι το γεύμα εργασίας, το κλίμα στις δύο αντιπροσωπείες ήταν αισιόδοξο και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θερμό. Ο Τραμπ έπιασε τον ώμο του Κιμ καθώς αντάλλασσαν χειραψία. Επίσης, οι δύο τους συνομιλούσαν καθώς προχωρούσαν προς το επόμενο στάδιο της συνάντησης τους, σε πιο διευρυμένο πλαίσιο, με τη συμμετοχή διπλωματών από τις δύο χώρες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πριν από την έναρξη της συνάντησης ότι αυτή επρόκειτο να είναι “μία εξαιρετική συζήτηση” που θα έχει “εξαιρετική επιτυχία”.
Η μεγαλύτερη πρόκληση για την αμερικανική αντιπροσωπεία ήταν να “συγκρατήσει” τον Αμερικανό πρόεδρο κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, ενώ ο ίδιος επιθυμούσε πολύ την πραγματοποίησή της. Τόσο ο ίδιος, όσο κι ο Κιμ γνώριζαν καλά ότι η συνάντησή τους θα αποτελούσε μία μοναδική ευκαιρία διεθνούς προβολής τους, ενώ και οι δύο δείχνουν να προτιμούν αυτού του είδους τις εκδηλώσεις που υποδηλώνουν ότι όλα είναι ενδεχόμενα, όπως συνέβη και κατά την πρώτη συνάντησή τους.
Μέχρι σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να ακολουθεί την ίδια προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις με αυτή που ακολουθούσε σε αρκετές από τις διαπραγματεύσεις για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, σύμφωνα με αρκετούς επιχειρηματικούς του συνεργάτες και αναλυτές.
Ο ίδιος ακολουθεί μία ριψοκίνδυνη διαπραγματευτική στρατηγική προσδιορίζοντας τους όρους με τους οποίους θα διαπραγματευτεί.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, απείλησε ότι δεν θα προσέλθει στη συνάντηση αλλά ταυτόχρονα παράμεινε στη διαδικασία με στόχο την πραγματοποίηση της συνάντησης κορυφής με τον Κιμ. Στο πλαίσιο αυτό, προσπάθησε να καλλιεργήσει τις συνθήκες για την οικοδόμηση μιας προσωπικής σχέσης με τον Κιμ, καθώς προετοιμαζόταν να τον συναντήσει προσωπικά.
Η τακτική αυτή κλιμάκωσε την ανησυχία των διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας, των συμμάχων των ΗΠΑ, αλλά και των συμβούλων του, για το ενδεχόμενο ο Τραμπ ν’ ακολουθήσει τη δική του διαπραγματευτική προσέγγιση. Όσοι έχουν διαπραγματευτεί μαζί του, δεν έχουν αιφνιδιαστεί γιατί γνωρίζουν την τακτική του.
Η τακτική αυτή συνοψίζεται σε δύο φράσεις: “Να το εξασφαλίσετε με οποιαδήποτε τιμή,” αγνοείστε τους ειδικούς.
Σήμερα, αμέσως μετά το γεύμα εργασίας, ο πρόεδρος Τραμπ σχολίασε θετικά την εξέλιξη της συνάντησής του με τον Κιμ.
Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν συμφωνία για την πρόοδο που σημειώθηκε στις συνομιλίες αλλά και για τη διατήρηση της θετικής δυναμικής.
Ο πρόεδρος Τραμπ αιφνιδίασε τους δημοσιογράφους δηλώνοντας ότι “θα υπάρξει μία υπογραφή” το απόγευμα (ώρα Σιγκαπούρης), ενώ έχει προγραμματιστεί συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.
Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν ένα κείμενο. Ο πρόεδρος Τραμπ ευχαρίστησε τον Κιμ για την επιτυχή συνάντηση που είχαν, και την αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία που προετοίμασε τη συνάντηση.

Πηγή: CNN

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη