allnews-epirus

Η προστασία των δεδομένων στο επίκεντρο της Cebit 2018

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της στο Ανόβερο για ακόμη μια χρονιά η Διεθνής Έκθεση Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Cebit. Η προστασία των προσωπικών αλλά και των ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων στο επίκεντρο.

     Κάθε χρόνο το Ανόβερο φιλοξενεί τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιακής Τεχνολογίας και Τηλεπικοινωνιών Cebit. Για πρώτη φορά όμως διοργανώνεται καλοκαίρι. Από τις 11 μέχρι τις 15 Ιουνίου όλα τα βλέμματα των επιχειρήσεων αλλά και των ειδικών που ασχολούνται με τις ψηφιακές τεχνολογίες είναι στραμμένα στο Ανόβερο. Φέτος στο επίκεντρο της έκθεσης βρίσκεται η προστασία των δεδομένων που διακινούνται μέσω διαδικτύου.
Όπως ανέφερε στη DW o Όλιβερ Φρέσερ, υπεύθυνος για τη διοργάνωση της φετινής Cebit, οι εκθέτες που παρουσιάζουν φέτος τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ρίχνουν ολοένα και περισσότερο βάρος στην προστασία των ευαίσθητων δεδομένων στη νέα ψηφιακή εποχή. Παρουσιάζονται έτσι πολλές νέες τεχνολογίες ασφάλειας, νέα λογισμικά διασύνδεσης αλλά και ψηφιακών τηλεπικοινωνιών.
Οι τεχνικές δυνατότητες του μέλλοντος
Cebit 2018, από 11 έως 15 Ιουνίου στο Ανόβερο
Cebit 2018, από 11 έως 15 Ιουνίου στο Ανόβερο
«D!tec» και «D!conomy» είναι οι λέξεις που κυριαρχούν στη φετινή Cebit, το «D» από την αγγλική λέξη «data» που σημαίνει δεδομένα. Τα προσωπικά δεδομένα στην εποχή της ψηφιακής διασύνδεσης είναι χρυσός, ενώ αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη σημασία καθώς οι νέες τεχνολογίες εισβάλλουν δυναμικά στην καθημερινή πρακτική. «Τα drone, τα ρομπότ και η εικονική πραγματικότητα είναι μερικές από αυτές τις νέες τεχνολογίες», σημειώνει ο Όλιβερ Φρέσερ.
Ένα άλλο θέμα που μονοπωλεί το ενδιαφέρον της Cebit είναι η πολυσυζητημένη τεχνολογία blockchain, η οποία κρύβεται πίσω από το αμφιλεγόμενο ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Η τεχνολογία blockchain είναι από τεχνικής άποψης πολλά υποσχόμενη, αφού διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικτυακές συναλλαγές, ενώ σύμφωνα με ειδικούς αποτελεί αναμφίβολα ένα «game changer» στον τομέα των γρήγορων χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μέσω διαδικτύου. Για παράδειγμα, η ΙΒΜ μαζί με την εταιρεία λογισμικών Maersk παρουσιάζουν φέτος στο Ανόβερο τη δική τους πλατφόρμα διαδικτυακού εμπορίου δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια και την προστασία των συναλλαγών.
Βιομηχανική παραγωγή νέας γενιάς
Η προστασία προσωπικών και ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων σε πρώτο πλάνο
Η προστασία προσωπικών και ευαίσθητων εταιρικών δεδομένων σε πρώτο πλάνο
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τη φετινή Cebit είναι η ψηφιοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία συνοψίζεται γερμανιστί με τον όρο «Ιndustrie 4.0». Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι πώς μπορεί η βιομηχανική παραγωγή να γίνει πιο αποτελεσματική με την εισαγωγή σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών. Μέσω της διασύνδεσης μηχανών, ρομπότ, συστημάτων αποθήκευσης και υπηρεσιών που παρέχονται στους πελάτες ανοίγεται πραγματικά ένα ολόκληρο νέο πεδίο δυνατοτήτων για τον βιομηχανικό κλάδο.
Υπάρχει βέβαια και η άλλη όψη του νομίσματος. Όσο αυξάνεται η ψηφιακή διασύνδεση στο βιομηχανικό τομέα αυξάνεται και ο κίνδυνος υποκλοπής σημαντικών εταιρικών δεδομένων ή ψηφιακής κατασκοπείας. Για τον λόγο αυτό και στο πεδίο της βιομηχανικής παραγωγής είναι σημαντική η ασφάλεια των ευαίσθητων δεδομένων. Σε αυτό ακριβώς εστιάζει για παράδειγμα η εταιρεία πληροφορικής DXC, η οποία παρέχει σε βιομηχανίες πληροφορικά συστήματα ασφαλούς αποθήκευσης, διαχείρισης και μεταφοράς ευαίσθητων δεδομένων.
Στη φετινή Cebit παρουσιάζονται 2500 εκθέτες, ενώ πλούσιο είναι και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων και πάνελ συζητήσεων. Μεταξύ των μεγάλων ονομάτων που δίνουν φέτος το «παρών» βρίσκει κανείς το Facebook, την Vodafone, την Ηewlett Packard, την Huawei αλλά και τη VW ή την Telekom και τους γερμανικούς σιδηροδρόμους DB. Την έκθεση εγκαινιάζει το απόγευμα της Δευτέρας ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάγιερ.
Άνια Στάινμπουχ / Δήμητρα Κυρανούδη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη