allnews-epirus

ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΥΡΙΑ ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ



Σημαντικές αλλαγές έχουν γίνει πρόσφατα στον τουρισμό της χώρας μας. Η ανάληψη όλων των περιφερειακών αεροδρομίων της Δυτικής Ελλάδας (Κέρκυρα, Άκτιο, Κεφαλληνία, Ζάκυνθος) από την Fraport έχει αναδείξει τα Ιωάννινα σαν την κύρια πύλη εισόδου του αεροπορικού τουρισμού υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Η Fraport στοχεύει στον μαζικό τουρισμό. Τον τουρισμό που διακινείται με charter και με οργανωμένες, χαμηλού κόστους, ομάδες τουριστών. Αυτό δίνει την δυνατότητα στα Ιωάννινα να απευθυνθούν στους τουρίστες υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Στους τουρίστες που κινούνται με ιδιωτικά αεροπλάνα, πληρώνουν στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια «τιμή πόρτας» και δεν έχουν τα ευνοϊκά κοστολόγια που προσφέρουν οι εταιρείες μαζικού τουρισμού.

Υπολογίζεται ότι 10 μικρά ιδιωτικά αεροπλάνα, με 4 επιβαίνοντες στο κάθε ένα από αυτά, έχουν για την κοινωνία των Ιωαννίνων περισσότερη οικονομική σημασία από ένα Jet με 200 επιβάτες. Και έχουν ίση οικονομική σημασία, με πολύ λιγότερη αλλά ποιοτικά πολύ καλύτερη απασχόληση.

Τα αεροδρόμια της Fraport απευθύνονται κυρίως στον μαζικό τουρισμό. Το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων μπορεί να έχει στόχο τους πολύ λιγότερους και πολύ πιο ευκατάστατους τουρίστες των ιδιωτικών αεροσκαφών.

Η ΑΟΡΑ Ελλάς, το Ελληνικό κομμάτι του παγκόσμιου συστήματος υποστήριξης των ιδιωτικών αεροσκαφών,
συνεργάζεται με τους οργανωμένους φορείς ιδιωτικών αεροσκαφών της Ευρώπης, αλλά και με τους τουριστικούς φορείς της πόλης των Ιωαννίνων, με στόχο να καθιερωθεί  η πόλη σαν κέντρο υψηλού τουρισμού.

Στο κοντινό μέλλον, τα Ιωάννινα μπορούν να εξελιχθούν και να γίνουν η κύρια πύλη εισόδου στη Ελλάδα, των τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Των τουριστών που κινούνται με τα 40.000 ιδιωτικά αεροπλάνα και υδροπλάνα, που υπάρχουν σήμερα στην Ενωμένη Ευρώπη.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου, η ΑΟΡΑ συνεργάζεται με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων,      αλλά και με όλους τους φορείς της πόλης. Πρώτη επιτυχία της συνεργασίας είναι η εξασφάλιση δυνατότητας ανεφοδιασμού καυσίμου για όλα τα αεροσκάφη που προσγειώνονται σήμερα στα Ιωάννινα. Το καύσιμο αεροσκαφών Jet (JETA1) ήρθε στα Ιωάννινα για τα δρομολόγια της εταιρίας charter TUS από την Λάρνακα Κύπρου. Μαζί με αυτό όμως καταφέραμε να έρθει στα Ιωάννινα και το καύσιμο των ιδιωτικών αεροσκαφών (AVGAS100LL) και να κλείσουμε τη «μαύρη τρύπα» που υπήρχε στη βόρειο Ελλάδα για τον ανεφοδιασμό τέτοιων αεροσκαφών. Ο στόχος αυτός έχει επιτευχθεί και το οικονομικό όφελος σε όλη την κοινωνία της πόλης έχει ήδη γίνει αισθητό.

Επόμενος στόχος είναι η εξασφάλιση επαρκούς προσωπικού στο αεροδρόμιο της πόλης ώστε να λειτουργεί συνεχώς, χωρίς την καθημερινή μεσημβρινή πεντάωρη διακοπή, που μας θυμίζει άλλες εποχές. Σήμερα έχουμε μπροστά μας ήδη μία αύξηση της δραστηριότητας του αεροδρομίου παρόλη την μεσημβρινή διακοπή λειτουργίας 5 ωρών. Η πρόταση όλων των φορέων είναι να εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του αεροδρομίου, χωρίς μεσημβρινή διακοπή, με την βεβαιότητα ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση δραστηριότητας.

Με την συνεργασία όλων, για ένα καλύτερο αύριο.

ΑΟΡΑ Hellas
www.aopa.gr

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη