allnews-epirus

Ζεεχόφερ με μικρό καλάθι στη Βιέννη

Ο γερμανός υπ. Εσωτερικών Ζεεχόφερ επισκέπτεται τον καγκελάριο της Αυστρίας Κουρτς. Μέχρι πρότινος είχαν παρόμοιες θέσεις στην πολιτική ασύλου. Οι πρόσφατες αποφάσεις των CDU και CSU τους οδηγούν σε σύγκρουση.
     Σήμερα το βράδυ τα δύο χριστιανικά κόμματα θα συναντηθούν με τους Σοσιαλδημοκράτες στην καγκελαρία για να συζητήσουν τη συμφωνία στην οποία έχουν καταλήξει το CDU και CSU αναφορικά με την επαναπροώθηση προσφύγων. Παρ' ό,τι οι Σοσιαλδημοκράτες εκφράζουν επιφυλάξεις, για παράδειγμα στη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ επισκέπτεται τη Βιέννη. Σκοπός της επίσκεψης είναι να πείσει τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς να δεχτεί η χώρα του πρόσφυγες από τη Γερμανία. Παρ' ό,τι οι απόψεις για την πολιτική ασύλου των δύο πολιτικών συμπλέουν, αναμένεται ότι η επίσκεψη θα μείνει χωρίς απτά αποτελέσματα.
Αντικρουόμενα συμφέροντα Αυστρίας-Γερμανίας
Έλεγχος στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας
Έλεγχος στα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας
Το γερμανικό ενδιαφέρον αφορά αιτούντες άσυλο που εντοπίζονται στα σύνορα της Γερμανιας με την Αυστρία και οι οποίοι έχουν καταγραφεί σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Βάση του Κανονισμού του Δουβλίνου η Γερμανία δικαιούται να επαναπροώθησει αυτούς τους πρόσφυγες στα κράτη εισόδου στην ΕΕ, για παράδειγμα την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Επειδή όμως το Δουβλίνο έπαψε στην πράξη να λειτουργεί, η Γερμανία σκοπεύει να διαπραγματευτεί με σειρά κρατών διμερείς συμφωνίες που θα επιτρέπουν την επαναπροώθηση. Στις περιπτώσεις που αυτό δεν σταθεί δυνατό, όπως με την Ιταλία που έχει απορρίψει σχετική διευθέτηση, τότε το Βερολίνο θέλει να στέλνει τους πρόσφυγες στην Αυστρία.
Σε μια πρώτη αντίδραση ο καγκελάριος Κουρτς κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που θα είναι σε βάρος της χώρας του. Σε περίπτωση που η Γερμανία στείλει πρόσφυγες στην Αυστρία τότε η Βιέννη θα πάρει μέτρα στα σύνορα της με τη Σλοβενία και την Ιταλία. Πάντως, για να μετριάσει τις προσδοκίες, ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χόρστ Ζεεχόφερ δήλωσε σήμερα στη βουλή πως η επίσκεψή του έχει ενημερωτικό και διερευνητικό χαρακτήρα. Επίσης τόνισε «ότι εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της ευρωπαϊκής διάστασης» του ζητήματος των επαναπροωθήσεων ο τελικός λόγος στις διαπραγματεύσεις θα ανήκει στους πρωθυπουργούς. Προηγουμένως βέβαια η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε ανακοινώσει στη βουλή πως έχει αναθέσει στον κ. Ζεεχόφερ τη διαπραγμάτευση των επαναπροωθήσεων.
Τέλος, ο γερμανός υπ. Εσωτερικών ανακοίνωσε στη βουλή ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα ξεκινήσουν πιθανώς την επόμενη εβδομάδα σε υπηρεσιακό επίπεδο.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Παναγιώτης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη