allnews-epirus

Πιέσεις και απειλές Τραμπ στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Κι ενώ μέχρι χθες φαινόταν ότι o Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ρίξει τους τόνους, σήμερα εμφανίστηκε και πάλι αιχμηρός ασκώντας έντονη κριτική για τις χαμηλες αμυντικές δαπάνες των συμμάχων.
     Με διαβουλεύσεις για τη νατοϊκή επέμβαση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν, αλλά και για τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και τη Γεωργία, προβλεπόταν να ολοκληρωθεί σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέτρεψε το αρχικό χρονοδιάγραμμα, καθώς επαναδιατύπωσε σε επιτακτικό τόνο το αίτημα να εκπληρώσουν πολύ σύντομα όλες οι νατοϊκές χώρες τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για αμυντικές δαπάνες. Αυτό οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο τη διαμάχη για τις αμυντικές δαπάνες.
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ότι ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε έντονη κριτική στη Γερμανία. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) που επίσης επικαλείται διπλωμάτες, ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ανοιχτά ότι εάν τα κράτη-μέλη δεν ανταποκριθούν άμεσα στο αίτημά του, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε μονομερείς δράσεις στο πεδίο της άμυνας.
Χαμηλοί τόνοι από την Άγκελα Μέρκελ
H Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη Συνοδο του ΝΑΤΟ
H Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ στη Συνοδο του ΝΑΤΟ
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε από την πλευρά της στους δημοσιογράφους πως έχει επίγνωση ότι η Γερμανία πρέπει να καταβάλει περισσότερους πόρους στον τομέα της άμυνας, υπογραμμίζοντας ότι η σχετική διαδικασία έχει δρομολογηθεί προ πολλού. Δεν θέλησε πάντως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε ευθέως εάν ο Αμερικανός Προέδρος απείλησε με αποχώρηση. «Ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε αυτό που ζητάει εδώ και μήνες» αρκέστηκε να απαντήσει.
O Ντόναλτ Τραμπ δήλωσε πάντως πως μια αποχώρηση από το ΝΑΤΟ δεν είναι απαραίτητη. «Πιστεύω στο ΝΑΤΟ» τόνισε και συμπλήρωσε πως η Βορειατλαντική Συμμαχία σήμερα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από δύο ημέρες.
Χθες πάντως το κλίμα ήταν διαφορετικό και οι τόνοι του Αμερικανού Προέδρου σαφώς πιο χαμηλοί. Ο Αμερικανός Πρόεδρος φαινόταν πως έκανε στροφή 180° και είχε δηλώσει πως «έχουμε μια πολύ καλή σχέση με την Καγκελάριο, μια θαυμάσια σχέση με τη Γερμανία».
Σήμερα πάντως η κριτική του ήταν εντονότατη, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις και στις ΗΠΑ. Ο Τσακ Σάμερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε πως η στάση του Αμερικανού Προέδρου είναι ντροπιαστική και πολιτικά λανθασμένη.
DW / DPA/ Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη