allnews-epirus

Όλες οι εξουσίες στον Ερντογάν

Με μια μεγαλοπρεπή τελετή ο τούρκος πρόεδρος γιόρτασε την ορκωμοσία του και υποσχέθηκε στους πολίτες πρόοδο σε ζητήματα δημοκρατίας καθώς και οικονομική ανάπτυξη. Σε αυτό καλείται να συνδράμει και ο γαμπρός του.
     Υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας και μιας κλασικής ορχήστρας τελέστηκε χθες η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο. Χιλιάδες καλεσμένοι από την Τουρκία και το εξωτερικό παρακολούθησαν την τελετή. Αρκετοί επικεφαλής αφρικανικών κρατών και κυβερνήσεων παρευρέθηκαν, καθώς επίσης ο Εμίρης του Κατάρ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο και ο ρώσος πρωθυπουργός Μεντβέντεφ. Συγκριτικά λίγοι ήταν οι καλεσμένοι από την Ευρώπη. Εκπρόσωποι από τη Βουλγαρία, την πΓΔΜ, την Ουγγαρία και από τη Γερμανία ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ.
«Τώρα ξεκινά μια νέα εποχή» δήλωσε ο πρόεδρος και πράγματι η μετατροπή της χώρας σε προεδρική δημοκρατία αλλάζει το σύστημα και δίνει στον Ερντογάν περισσότερη εξουσία από ποτέ. Στο εξής θα είναι επικεφαλής του κράτους, του κόμματος και της κυβέρνησης. Έχει τη δικαιοδοσία να διορίσει ή να απολύσει υψηλόβαθμους δικαστές, να προχωρήσει σε διάλυση τη βουλής, να σχεδιάσει τον προϋπολογισμό και να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα.
Στο υπουργείο Οικονομικών ο γαμπρός του Ερντογάν
Ο γαμπρός του τούρκου προέδρου και νέος υπουργός Οικονομικών
Ο γαμπρός του τούρκου προέδρου και νέος υπουργός Οικονομικών
Ανάμεσα στα 16 μέλη του υπουργικού συμβουλίου θα βρίσκεται και πάλι ο γαμπρός του προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος από το υπουργείο Ενέργειας περνά στο Οικονομικών. Ένα υπουργείο το οποίο θα βρεθεί ενώπιον αρκετών προκλήσεων αφού ο πρόεδρος επιδιώκει να κάνει την Τουρκία «μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δυνάμεις του κόσμου», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρά τις εξουσίες που συγκεντρώνει ο Ερντογάν, η χώρα του παραμένει διχασμένη. Στο κέντρο της Άγκυρας, όπου ζουν αρκετοί νέοι άνθρωποι, η πλειοψηφία δεν ψήφισε τον τούρκο πρόεδρο, όπως και το 47% του συνόλου των ψηφοφόρων. «Ούτως ή άλλως όλα βρίσκονται υπό τον έλεγχό του και τα πράγματα γίνονται όλο και χειρότερα» λέει ένας νεαρός Τούρκος και συμπληρώνει: «Ο ίδιος και οι άνθρωποί του κάνουν λόγο για δημοκρατία, αλλά είναι η δική τους δημοκρατία, όχι η δική μας».
Πάντως στην ομιλία αμέσως μετά την ορκωμοσία του ο Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα είναι πρόεδρος «όχι μόνο για τους ψηφοφόρους του αλλά για όλους τους 81 εκατομμύρια Τούρκους. Μόνο πρόοδος θα υπάρξει από εδώ και στο εξής στην Τουρκία και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Και σε θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας».
Υποσχέσεις Ερντογάν
Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του τούρκου προέδρου
Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία του τούρκου προέδρου
Ωστόσο μόλις μια μέρα νωρίτερα απέλυσε με διάταγμα 18.500 δημόσιους υπαλλήλους, μεταξύ αυτών αστυνομικούς, στρατιωτικούς και πανεπιστημιακούς. Επιπλέον σφραγίστηκαν τρεις εφημερίδες, ένα τηλεοπτικό κανάλι και δώδεκα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση έκτατης ανάγκης μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Κατά τον προεκλογικό αγώνα ο Ερντογάν είχε δεσμευτεί ότι η χώρα θα βγει από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μέχρι τώρα όμως δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του.
Γιούλια Χαν / Αλεξάνδρα Κοσμά

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη