allnews-epirus

Στη Γερμανία ο πολέμιος της Μέρκελ στο προσφυγικό

Επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν. Για αρκετούς γερμανούς συντηρητικούς ο εθνολαϊκιστής, θιασώτης μιας αυστηρής προσφυγικής πολιτικής, αποτελεί πρότυπο.
     Στο προσφυγικό ο ούγγρος πρωθυπουργός δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνειών. Ήδη το φθινόπωρο του 2015 είχε πει στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης: «Όποιος ευρωπαίος πολιτικός δίνει ελπίδες στους μετανάστες για μια καλύτερη ζωή και τους ενθαρρύνει να αφήσουν τα πάντα πίσω τους βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους, είναι ανεύθυνος. Εάν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στο δρόμο της σύνεσης, τότε θα χάσει αυτή τη μοιραία μάχη».
Ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν το 2015 ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που επέτρεψε συρματοπλέγματα στα σύνορα προκειμένου να κρατήσει μακριά τους πρόσφυγες που προέρχονταν από τις όμορες χώρες. Η σκληρή του στάση στο προσφυγικό τον έκανε γρήγορα γνωστό σε όλη την Ευρώπη.
Κέντρο τράνζιτ στα σερβοουγγρικά σύνορα
Κέντρο τράνζιτ στα σερβοουγγρικά σύνορα
Ο Όρμπαν κυβερνά την Ουγγαρία από το 2010. Έχει διατελέσει όμως πρωθυπουργός της χώρας και παλαιότερα, μεταξύ 1998 και 2002. Ήδη από τότε η αυστηρή ρητορική έναντι των προσφύγων και μεταναστών ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες της πολιτικής του ατζέντας. Ο εθνολαϊκιστής πρωθυπουργός βάλει κάθε τόσο κατά των μεταναστών και προειδοποιεί για τους «κινδύνους» που ενδέχεται να μεταφέρουν στην Ευρώπη. Ο ίδιος θεωρεί τη μετανάστευση «δούρειο ίππο της τρομοκρατίας». Με το επιχείρημα αυτό έχει απορρίψει επανειλημμένως τις προτάσεις της Κομισιόν για τη δικαιότερη κατανομή και μετεγκατάσταση προσφύγων. Στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών συμφωνιών η Ουγγαρία όφειλε να υποδεχθεί 1.300 πρόσφυγες, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχει υποδεχθεί ούτε έναν. Οι μαζικές διαμαρτυρίες, αγωγές και διαδικασίες σε βάρος της Βουδαπέστης δεν είχαν μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα.
Δημοφιλής εντός αλλά και εκτός
Με την πολιτική αυτή ο Όρμπαν και το κόμμα του έχουν κερδίσει την εύνοια των πολιτών. Στις τελευταίες εκλογές του περασμένου Απριλίου το Fidesz αναδείχθηκε ξεκάθαρος νικητής και σε συνεργασία με το Χριστιανικό-Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα εξασφάλισαν πλειοψηφία δύο τρίτων στη νέα Βουλή. Η δημοτικότητά του φαίνεται να ξεπερνά τελευταία τα εθνικά σύνορα: ενώ πολιτικοί από τον χώρο της Αριστεράς τον επικρίνουν σφόδρα, συντηρητικοί πολιτικοί, ειδικά στη Γερμανία, επικροτούν ανοιχτά τις πεποιθήσεις και επιλογές του. Συχνά ήταν επίσημος προσκεκλημένος συνεδρίων των γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας.
Ζεεχόφερ και Όρμπαν διατηρούν άριστες σχέσεις
Ζεεχόφερ και Όρμπαν διατηρούν άριστες σχέσεις
Βέβαια, οι αριθμοί δεν δικαιολογούν στο παραμικρό τη σκληρή του στάση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στα κέντρα τράνζιτ που κατασκευάστηκαν στα σύνορα με τη Σερβία ζουν σήμερα μερικές εκατοντάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, το 2017 υπέβαλαν στην Ουγγαρία αίτηση χορήγησης ασύλου συνολικά 3.350 άνθρωποι. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Συρία. Μόλις 100 αιτήσεις έγιναν δεκτές ενώ σε 1.000 περιπτώσεις αναγνωρίστηκε προσωρινά καθεστώς επικουρικής προστασίας.
Το προσφυγικό αναμένεται να παίξει παρόλα αυτά κυρίαρχο ρόλο στα συνομιλίες που θα έχει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Γερμανία.
Ντάνιελ Χάινριχ / Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη