ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Dropdown Menu

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2018

Εν αναμονή νατοϊκής πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ
by allnews EPIRUS - 0

Πρόσκληση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναμένεται να λάβουν τα Σκόπια στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.
     Πρόσκληση στην ΠΓΔΜ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το ΝΑΤΟ, αναμένεται να απευθύνουν σήμερα το απόγευμα οι 29 ηγέτες της Βορειοτλαντικής Συμμαχία σε συνέχεια της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας στο ονοματολογικό.
Σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, το ΝΑΤΟ θα χαιρετίσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ διευκρινίζεται ότι η ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας, που θα οδηγήσει και στην ένταξη της ΠΓΔΜ στη συμμαχία, θα γίνει μόνο όταν επικυρωθούν και εφαρμοστούν οι όροι της συμφωνίας για την ονομασία. Δηλαδή να γίνει το δημοψήφισμα και στη συνέχεια οι συνταγματικές αλλαγές στη βαλκανική χώρα.
Στην έδρα του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν θα πάρει πάνω από έξι μήνες και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, η ΠΓΔΜ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» θα γίνουν το τριακοστό κράτος μέλος της συμμαχίας.
Στο επίκεντρο η ενίσχυση τηςνατοϊκής άμυνας και η τρομοκρατία
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ πιέζει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς τους
Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ πιέζει τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς τους
Στη διάρκεια της διήμερης συνόδου, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν σήμερα το μεσημέρι, οι 29 ηγέτες θα συζητήσουν την ενίσχυση της νατοϊκής άμυνας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την κατανομή των βαρών των αμυντικών δαπανών. Σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ασκήσει έντονη κριτική στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας να τηρήσουν το όριο που υπάρχει, δηλαδή να μην είναι χαμηλότερες από το 2% του εθνικού ΑΕΠ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή παρέμβαση του στο εν λόγω θέμα.
Στο περιθώριο της συνόδου, αύριο το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να συναντηθεί με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο αναμένεται να θέσει το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης, ενώ θα συζητήσουν και όλες τις εκκρεμότητες στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η διήμερη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ γίνεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη βελγική πρωτεύουσα, λόγω της παρουσίας του αμερικανού προέδρου και των άλλων ηγετών κρατών μελών της συμμαχίας.
Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες
« PREV
NEXT »

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου