allnews-epirus

Το SPD απορρίπτει κλειστά κέντρα προσφύγων

Οργή για τη στάση των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών. Υπό συζήτηση η συμφωνία των CDU-CSU για τις επαναπροωθήσεις. Θα πρέπει να τηρούνται οι αρχές του κράτους δικαίου. Την Πέμπτη νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων.
     Μπορεί τα δύο χριστιανικά κόμματα να κατέληξαν σε συμφωνία ωστόσο οι Σοσιαλδημοκράτες δεν σκοπεύουν να υιοθετήσουν πλήρως τα σχέδια των CDU και CSU για την επαναπροώθηση των προσφύγων. Σχετικές συναντήσεις των τριών κυβερνητικών εταίρων την Κυριακή και τη Δευτέρα παρέμειναν άκαρπες ενώ μια τρίτη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.
Στελέχη του SPD εκφράζουν δημόσια την οργή τους για τη στάση των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και κυρίως του πρόεδρου τους, του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και κάνουν λόγο ακόμη και για «επίθεση κατά της δημοκρατίας». Το πρωί η ΚΟ του SPD συνήλθε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες για να συζητήσει τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν οι Σοσιαλδημοκράτες τα σχέδια των χριστιανικών κομμάτων για την επαναπροώθηση των προσφύγων. Σύμφωνα με την αρχηγό του κόμματος και πρόεδρο της ΚΟ Αντρέα Νάλες το SPD θα διαπραγματευτεί την Πέμπτη με CDU και CSU στη βάση τριών βασικών αρχών: η Γερμανία δεν θα ενεργήσει μονομερώς, θα τηρηθούν διαδικασίες που είναι σύμφωνες με τις αρχές του κράτους δικαίου και τα κέντρα που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι κλειστά.
Ακόμη πολύ δρόμος
Grenzkontrollen Österreich/Deutschland (picture-alliance/dpa/S. Hoppe)
Τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας συμπίπτουν με τα σύνορα Βαυαρίας-Αυστρίας. Μόλις σε 3 από τα 90 σημεία διέλευσης πραγματοποιούνται έλεγχοι – σε δειγματοληπτική βάση!
Η συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει τα δύο χριστιανικά κόμματα μετά από μια αντιπαράθεση που τα οδήγησε στα πρόθυρα του τερματισμού μιας συνεργασίας δεκαετιών προβλέπει τη δημιουργία «κέντρων τράνζιτ» στα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία. Σε αυτά θα μεταφέρονται πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στα σύνορα των δύο χωρών και οι οποίοι είναι ήδη καταγεγραμμένοι σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Από τα κέντρα αυτά οι πρόσφυγες θα επαναπροωθούνται στις χώρες πρώτης καταγραφής - κυρίως στην Ιταλία και την Ελλάδα.
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών θα πρέπει τώρα να διαπραγματευτεί διμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες στις οποίες θα επαναπροωθούνται πρόσφυγες. Η Ιταλία πάντως έχει ανακοινώσει ότι δεν σκοπεύει να δεχθεί κανέναν πρόσφυγα από τη Γερμανία. Η δε Αυστρία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που τα γερμανικά σχέδια θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για αυτή θα πάρει μέτρα στα σύνορα της με την Σλοβενία και την Ιταλία.
 
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη