allnews-epirus

Τρίτη θερμότερη χρονιά το 2017

Την ώρα που το βόρειο ημισφαίριο υποφέρει από τον παρατεταμένο καύσωνα και την ξηρασία, μια νέα επιστημονική έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια για τη συνεχιζόμενη, δραματική υπερθέρμανση του πλανήτη.

     Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν τα θερμότερα από τότε που ξεκίνησαν οι μετεωρολογικές μετρήσεις τον 19ο αιώνα. Αυτό επιβεβαιώνει η νέα ετήσια έρευνα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), στην οποία συμμετείχαν πάνω από 500 ερευνητές από 65 χώρες του κόσμου. Η σχετική έκθεση που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και η οποία αριθμεί πάνω από 300 σελίδες καταγράφει τις σημαντικότερες κλιματικές τάσεις της περασμένης χρονιάς. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το 2017 ήταν η τρίτη θερμότερη χρονιά από τότε που ξεκίνησε η συστηματική καταγραφή θερμοκρασιών.
Η στάθμη των υδάτων απειλεί πλέον παραθαλάσσια μέρη
Η στάθμη των υδάτων απειλεί πλέον παραθαλάσσια μέρη
Η έκθεση έρχεται να επιβεβαιώσει τα σενάρια για τη συνεχιζόμενη, δραματική υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι εκπομπές ρύπων, όπως του διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, έφτασαν το 2017 σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Νέο υψηλό κατέγραψε και η μέση στάθμη της θάλασσας αφού ήταν 7,7 εκατοστά πάνω από τα επίπεδα του 1993 όταν ξεκίνησαν οι σχετικές μετρήσεις μέσω δορυφόρων. Από το 1993 η μέση στάθμη της θάλασσας αυξανόταν κατά περίπου τρία εκατοστά ανά δεκαετία, επισημαίνουν οι ειδικοί.
Κίνδυνος για πάγους και κοραλλιογενείς υφάλους
Σαφείς ενδείξεις ενός διαρκώς υπερθερμαινόμενου πλανήτη καταγράφονται και στην Αρκτική. Η επιφάνεια των πάγων που μετρήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2017 ήταν κατά 25% μικρότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της εποχής. «Τα τελευταία χρόνια ο πολικός πάγος είναι καινούριος, λεπτός και ιδιαίτερα επιρρεπής στο να σπάσει. Οι επιφάνειες με παλιό, χοντρό πάγο, συνεχίζουν να μικραίνουν», αναφέρει η έκθεση.
Στο 30% περίπου των κοραλλιογενών υφάλων η λεύκανση πήρε μεταξύ 2014 και 2017 ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις
Στο 30% περίπου των κοραλλιογενών υφάλων η λεύκανση πήρε μεταξύ 2014 και 2017 ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις
Ιδιαίτερα αισθητές γίνονται οι αλλαγές και στους κοραλλιογενείς υφάλους. Το φαινόμενο της λεύκανσης, δηλαδή της απώλειας του χρώματος λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας των υδάτων που ουσιαστικά ισοδυναμεί με την καταστροφή τους, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού, μεταξύ άλλων στη νήσο Γκουάμ, στη Σαμόα αλλά και στη Χαβάη. Στο 30% περίπου των κοραλλιογενών υφάλων η λεύκανση πήρε μεταξύ 2014 και 2017 ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, το φαινόμενο επαναλαμβάνεται πλέον με μεγαλύτερη συχνότητα, με αποτέλεσμα οι κοραλλιογενείς ύφαλοι να μην έχουν τον χρόνο που χρειάζονται για να συνέλθουν.
dpa, Κώστας Συμεωνίδης

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη