allnews-epirus

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία προσπερνά το SPD

Για πρώτη φορά σε δημοσκόπηση η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διασφαλίζει τη δεύτερη θέση μετά τους Συντηρητικούς της Μέρκελ και προηγείται των Σοσιαλδημοκρατών. Πρόωρες εκλογές επιθυμεί σχεδόν το 50% των πολιτών.
     Πραγματικότητα γίνονται οι χειρότεροι εφιάλτες των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αδυνατούν να αντιτάξουν κάτι στην καθοδική πορεία του κόμματός τους στις δημοσκοπήσεις. Στις τελευταίες γερμανικές εκλογές, πριν ένα χρόνο, το SPD δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ιστορικά χαμηλό ποσοστό του 20,5%. Σήμερα το πολιτικό βαρόμετρο (Deutschlandtrend) της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Infratest dimap, δείχνει το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών της Αντρέα Νάλες να συρρικνώνεται σε μόλις 17%. Και σαν μην έφθανε αυτό το λαϊκιστικό και ξενοφοβικό Εναλλακτικό για τη Γερμανία ξεπερνά το ιστορικό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών καταλαμβάνοντας πλέον τη δεύτερη θέση μετά τους Συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ.
Η αποδυναμωμένη Χριστιανική Ένωση (CDU-CSU) διασφαλίζει 28%, έπεται η Εναλλακτική για τη Γερμανία με 18% ενώ τρίτοι έρχονταν οι Σοσιαλδημοκράτες με 17%. Ακολουθούν Πράσινοι με 15%, Αριστερά με 10% και Φιλελεύθεροι με 9%. Σε σχέση με το προηγούμενο Πολιτικό Βαρόμετρο στις 6 Σεπτεμβρίου η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενισχύεται κατά 2%, ενώ Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν από μια ποσοστιαία μονάδα.
Η «αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική» ευθύνεται για την ενίσχυση του AfD
«Ορισμένα κόμματα αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στους λαϊκιστές του AfD», δηλώνει ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ.
«Ορισμένα κόμματα αφήνουν ελεύθερο το πεδίο δράσης στους λαϊκιστές του AfD», δηλώνει ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπ. Ρίξινγκερ.
Για την καθίζηση Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών καθώς και την ενίσχυση της Εναλλακτικής για τη Γερμανία σύσσωμη η αντιπολίτευση Αριστερά, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι αποδίδουν την ευθύνη στην, όπως τονίζουν, «αποτυχημένη κυβερνητική πολιτική» και επικρίνουν όσα κόμματα αφήνουν το AfD να ορίσει εκείνο την «ατζέντα των κυρίαρχων πολιτικών ζητημάτων».
Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είναι ο μεγάλος ηττημένος των βίαιων ρατσιστικών επεισοδίων σε Κέμνιτς και Κέτεν. Λιγότερο από ένα μήνα πριν από τις κρίσιμες τοπικές εκλογές στη Βαυαρία, σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο Χορστ Ζεεχόφερ δεν είναι καλή επιλογή για το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ μόλις το 28% έχει αντίθετη άποψη.
Πρόωρες εκλογές θέλουν σχεδόν οι μισοί Γερμανοί
Μόλις το 29% των πολιτών δεν θέλουν πρόοωρες εκλογές.
Μόλις το 29% των πολιτών δεν θέλουν πρόοωρες εκλογές.
Σε άλλη σφυγμομέτρηση, που βλέπει και αυτή σήμερα το φως της δημοσιότητας, σχεδόν οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017, δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας Bild δείχνει ότι το 47% των πολιτών θέλει νέες εκλογές ενώ μόλις το 29% τάσσεται κατά. Ας σημειωθεί ότι μόλις το ένα τρίτο των ερωτηθέντων επιθυμεί μια επανεκλογή της Άγκελα Μέρκελ. Σχεδόν οι μισοί πολίτες δεν αναμένουν ότι η καγκελάριος θα κατάφερνε να επανεκλεγεί, ενώ το 56% δηλώνουν ότι θα επιθυμούσαν μια αποχώρηση Μέρκελ από την καγκελαρία σε περίπτωση εκλογών.
Ας σημειωθεί ότι το 45% των πολιτών θεωρεί ότι από ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα προκύψει ένας διαφορετικός συνασπισμός από τη σημερινή συγκυβέρνηση Χριστιανικής Ένωσης-Σοσιαλδημοκρατών. Την ίδια στιγμή ωστόσο μόλις το 20% των πολιτών θεωρεί ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι σε θέση να συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό σε ομοσπονδιακό επίπεδο.
tagesschau.de, bild.de, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη