allnews-epirus

Βρίζοντας τους πολιτικούς επί σκηνής

Υβριστικές επιστολές σε πολιτικούς αποτελούν τη βάση ενός θεατρικού έργου με τίτλο «Η χορωδία του μίσους». Μια ιδέα του αρχισυντάκτη της Zeit Τζοβάνι ντι Λορέντζο. Επί σκηνής και οι πολιτικοί που δέχονται τις επιθέσεις.

     Theaterprojekt - Chor des Hasses (picture-alliance/dpa/G. Wendt)
«Γελοίος», «σκουπίδι» και πολλές άλλες είναι οι βρισιές που δέχονται οι πολιτικοί και τις βρίσκουν στα γραμματοκιβώτιά τους. Την ιδέα τα γράμματα αυτά να χρησιμοποιηθούν σε μια θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Η χορωδία του μίσους» είχε ο αρχισυντάκτης της Zeit Τζοβάνι ντι Λορέντζο. Κάλεσε τους παραλήπτες πολιτικούς επί σκηνής να απαντήσουν για το πώς νιώθουν και πώς αντιδρούν όταν παραλαμβάνουν αυτές τις επιστολές.
Στην πρόσκλησή του ανταποκρίθηκαν εκτός από την υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντε Λάιεν και τον υπουργό Άμυνας Χάικο Μάας και ο πολιτικός των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ καθώς και ο Αντρέας Χολστάιν, δήμαρχος της πόλης Άλτενα. Πριν από ένα περίπου χρόνο ένας άνδρας μαχαίρωσε τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό σε ένα ταχυφαγείο και τον τραυμάτισε ελαφρά στο λαιμό.
Η ιδέα για την ιδιαίτερη αυτή θεατρική παράσταση θέλει να καταδείξει πόσο συχνά οι πολιτικοί έρχονται αντιμέτωποι με εκφράσεις μίσους και πόσο αυτό μπορεί να αλλάζει τη γλώσσα που χρησιμοποιούν και τον τρόπο που πράττουν.
Βαριά ατμόσφαιρα στο θέατρο
Σκηνή από το θεατρικό έργο «Η χορωδία του μίσους»
Σκηνή από το θεατρικό έργο «Η χορωδία του μίσους»
Πολλές από τις υβριστικές επιστολές ξεκινούν «Αξιότιμε ή αξιότιμη…». Το θέατρο είναι κατάμεστο και η ατμόσφαιρα είναι βαριά στην αίθουσα. «Δύσκολο να το αντέξεις» λέει χαρακτηριστικά ένας θεατής. Οι 850 παρευρισκόμενοι χειροκροτούν θερμά. Όταν οι ηθοποιοί τελειώνουν με την ανάγνωση των επιστολών οι πολιτικοί ανεβαίνουν στη σκηνή και ο Τζοβάνι ντι Λορέντζο ζητάει συγγνώμη «για αυτό που τους έκαναν».
Ο δημοσιογράφος ξεκινάτην κουβέντα μαζί τους γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι προσφέροντάς τους μάλιστα ένα ποτηράκι αλκοόλ και ρωτώντας μήπως το χρειάζονται και εάν το έχουν ανάγκη. Στη συνέχεια τους ρωτάει για τις εντυπώσεις τους και πώς διαχειρίζονται το θέμα. «Τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει. Οι βρισιές είναι ολοένα χειρότερες, ενώ οι επιστολές αποπνέουν όλο και περισσότερη βία. Περισσότερα είναι και τα σεξουαλικά υπονοούμενα.
Ο Αντρέας Χολστάιν, γνωστός για τη φιλελεύθερη πολιτική του, δηλώνει πως δεν αξίζει τον κόπο να δώσεις δεκάρα για τέτοιου είδους επιστολές. Ο Χάικο Μάας δηλώνει από την πλευρά του ότι δεν διαβάζει ποτέ κατά κανόνα τέτοιες επιστολές. «Αυτά που συχνά φτάνουν ως επιστολές είναι τόσο άρρωστα, τόσο αποτρόπαια που δεν θέλω να τα διαβάζω», αναφέρει ο ίδιος. Αυτό πάντως στο οποίο όλοι συμφωνούν είναι ότι οι ύβρεις και οι απειλές έχουν γίνει συχνότερες. Κι ενώ παλαιότερα όλα αυτά γίνονταν ανώνυμα τώρα πλέον γίνονται όλο και πιο συχνά επώνυμα.
Στέφανι Λέτγκεν / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη