allnews-epirus

Η Ιταλία επιμένει στην αύξηση του χρέους

Η Ιταλία παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ θα συνεχίσει με τον υψηλό δανεισμό. Από σήμερα ο δημόσιος προϋπολογισμός της χώρας βρίσκεται στην Κομισιόν. Το χρέος της αγγίζει τα 2,3 τρις ευρώ.
     Italien Haushalt l Eingang der Intesa San Paolo Bank in Turin (Reuters/S. Rellandini)
Λιγότερες περικοπές, περισσότερες επενδύσεις. Με επιπλέον δισεκατομμύρια η νέα ιταλική κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει τις προεκλογικές της εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα το βασικό εισόδημα για τους ανέργους. Η χώρα έχει το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ. Η καμπύλη ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας βρίσκεται προς τα κάτω. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση αγνοεί τις προειδοποιήσεις της ΕΕ και θεωρεί ότι το δίκιο είναι με το μέρος της:
«Δεν ισχύει ότι ο προϋπολογισμός μας αντίκειται στις αρχές της ΕΕ. Αυτό είναι ένα παραμύθι, το οποίο παρουσιάζουν τα ευρωπαϊκά κόμματα. Η Ιταλία είναι ένα από τα ιδρυτικά κράτη της ΕΕ και έχουμε πάντοτε τονίσει ότι δεν θέλουμε μόνο να είμαστε ένα απλό μέλος αλλά θέλουμε να βελτιώσουμε και να κάνουμε πιο δημοκρατική αυτή την ένωση».
Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να αυξήσει το χρέος γίνονται με ποικίλα συναισθήματα δεκτές από τους πολίτες. Μια Ιταλίδα λέει χαρακτηριστικά: «Είμαι αισιόδοξη για όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση ωστόσο ανησυχώ για τις επιθέσεις από έξω. Επιτέλους μια κυβέρνηση, η οποία μας σκέφτεται. Ελπίζω να τα καταφέρει», ενώ ένας άλλος συμπολίτης της σημειώνει: «Περισσότερο ανησυχώ παρά είμαι αισιόδοξος για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα»
Αντιρρήσεις αλλά με μέτρο…
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο
Την ανησυχία της για την εξέλιξη των πραγμάτων εκφράζει και η ΕΕ σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό. Από σήμερα ο ιταλικός δημόσιος προϋπολογισμός βρίσκεται στα χέρια της Κομισιόν. Εάν η Ιταλία ως μεγάλη χώρα ωστόσο ξεφύγει, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για την ΕΕ να την σώσει και να εφαρμοστεί μια πολιτική παρόμοια με αυτή που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Η ιταλική κυβέρνηση ωστόσο διαμηνύει σε όλους τους τόνους στην ΕΕ ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα.
Παράλληλα πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο δήλωσε πως η Ιταλία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την Ιταλία. «Κανείς δεν πρέπει να φοβάται μια έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ή την ΕΕ». Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Corriere della Sera, το 61% των Ιταλών θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο.
DW / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη