allnews-epirus

H Σαουδική Αραβία, οι δυτικές αξίες και το χρήμα

Η Εισαγγελία του Ριάντ κάνει λόγο για διαπληκτισμό του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης με αποτέλεσμα το θάνατο του. ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν τη συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία στα εξοπλιστικά.
     Deutschland Kampfpanzer Leopard (picture-alliance/dpa/P. Schulze)
H Γενική Εισαγγελία του Ριάντ έδωσε σήμερα το πόρισμά της στη δημοσιότητα σύμφωνα με το οποίο ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι όντως σκοτώθηκε μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως μεταδίδει το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Spa, ο Κασόγκι ενεπλάκη σε διαπληκτισμό με άλλα πρόσωπα στο προξενείο και στη συνέχεια ακολούθησε ο θάνατός του. Χθες συνελήφθησαν 18 άτομα στη Σαουδική Αραβία ανάμεσά τους και ο υπαρχηγός των  Μυστικών υπηρεσιών. Εντωμεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν την υπόθεση και συμφώνησαν οι δυο χώρες να συνεργαστούν για τη διαλεύκανσή της. Η Τουρκία ισχυρίζεται αντίθετα με τη Σαουδική Αραβία πως υπήρξε στοχευμένη δολοφονική επίθεση εναντίον του Κασόγκι από ειδικούς κομάντο. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες η Άγκυρα δήλωνε ότι διαθέτει οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο αποδεικνύει ότι ο Κασόγκι βασανίστηκε και
Ύποπτος για τη δολοφονία Κασόγκι που καταγράφηκε από τουρκικές κάμερες ασφαλείας
Ύποπτος για τη δολοφονία Κασόγκι που καταγράφηκε από τουρκικές κάμερες ασφαλείας
δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο. Χθες η Τουρκία αύξησε τις πιέσεις προς τη Σαουδική Αραβία καλώντας ως μάρτυρες 15 Τούρκους υπαλλήλους που εργάζονται στο Σαουδαραβικό προξενείο. Ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την βαθιά ανησυχία του για τις συνθήκες θανάτου του Κασόγκι.
Οι μπίζνες με τη Δύση συνεχίζονται
Ωστόσο εάν δει κανείς την τιμή του πετρελαίου αυτές τις μέρες θα διαπιστώσει πως δεν παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις. Ούτε οι ΗΠΑ αλλά ούτε και η Ευρώπη φαίνεται να έχουν διάθεση να κλιμακώσουν την αντιπαράθεση με αφορμή τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.
«Προς το παρόν οι αγορές δεν αναμένουν σημαντικές επιπτώσεις από την υπόθεση Κασόγκι. Διαφορετικά η τιμή του πετρελαίου θα είχε διαμορφωθεί σε πολύ υψηλότερες τιμές» δηλώνει στην Deutsche Welle o Ευγένιος Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank όσον αφορά τις πρώτες ύλες.
Τα σενάρια βέβαια δίνουν και παίρνουν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα επιβάλλει μια «βαριά ποινή» και από την άλλη πλευρά οι Σαουδάραβες ισχυρίζονται πως θα χρησιμοποιήσουν το πετρέλαιο σαν όπλο ώστε να προστατευθούν από την επιβολή κυρώσεων. «Οι συνέπειες αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Σαουδικής Αραβίας θα είχαν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για όλο τον κόσμο» έγραψε ο Τουρκί Αλντακίλ, πρόεδρος του τηλεοπτικού σταθμού Al Arabiya.
Είναι πολλά τα λεφτά….
H Σαουδική Αραβία θα αγοράσει από τις ΗΠΑ στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατά την επίσκεψη του στο Ριάντ πριν από ένα χρόνο. Είχε συμπληρώσει μάλιστα πως δεν θα ήθελε να την χάσει με τίποτα και να διακινδυνεύσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ  «ο καθένας θα ήθελε μια τέτοια παραγγελία. Η Κίνα ήθελε, η Ρωσία ήθελε αλλά τελικά την πήραμε εμείς».
Το γερμανικό Leopard 2 A7+
Το γερμανικό Leopard 2 A7+
Τα περιθώρια επιβολής κυρώσεων ωστόσο υπάρχουν μια και το ένα τρίτο των εισαγωγών της Σαουδικής Αραβίας προέρχονται από την Ευρώπη και το 13% από την βόρεια Αμερική. Ωστόσο κανείς δεν θέλει να χάσει ένα τόσο καλό πελάτη στα εξοπλιστικά.
Οι Ευρωπαίοι βέβαια δεν είναι τόσο παρορμητικοί και ανοιχτοί στις δηλώσεις τους όπως ο Αμερικανός Πρόεδρος, ωστόσο και το γερμανικό υπουργείο Άμυνας έχει εγκρίνει εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός αυτού η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας σχεδιάζει επέκταση των έργων υυποδομών και τη βιομηχανίας.
«Πρόκειται για τεράστια έργα δισεκατομμυρίων ευρώ και η γερμανική βιομηχανία ελπίζει να επωφεληθεί από αυτά» δηλώνει ο Τόμας Ρίχτερ από το Ινστιτούτο Μελετών για τη Μέση Ανατολή Giga στο Αμβούργο.
DW / DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη