allnews-epirus

O Μπερλουσκόνι α λα Σορεντίνο

Σε λίγες ημέρες προβάλλεται και στη Γερμανία το φιλμ «Loro» του μετρ του ιταλικού κινηματογράφου Πάολο Σορεντίνο. Μια παρωδία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι μέσα από επικές μυθιστορηματικές διαστάσεις.
Ο Πάολο Σορεντίνο δείχνει συμπόνια για τα πάθη των ηλικιωμένων ανδρών και εστιάζει για μια ακόμη φορά στην εξουσία, το σεξ και το κυνήγι της αιώνιας νεότητας. Στο νέο του φιλμ «Λόρο – Οι αποπλανημένοι» παρωδεί τη ζωή του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τα πεπραγμένα του από το 2006 μέχρι το 2010. Ενώ το πρώτο κομμάτι του φιλμ παρουσιάζει τους ανθρώπους του Μπερλουσκόνι που βρίσκονται υπό την επιρροή του και προσεγγίζει τον ισχυρό άνδρα εν τη απουσία του, στο δεύτερο τμήμα στρέφει τους προβολείς στον πολιτικό και τον βάζει στο επίκεντρο μιας μισοπραγματικής - μισοφανταστικής ιστορίας.
Μαζικά όργια με ιερόδουλες και ναρκωτικά
Ο Ρικάρντο Σκαρμάτσιο σε μια σκηνή του φιλμ
Ο Ρικάρντο Σκαρμάτσιο σε μια σκηνή του φιλμ
Το πρώτο τμήμα αρχίζει παρουσιάζοντας κοινωνικούς κύκλους που ο Μπερλουσκόνι, ως ανώτατο ον, θεραπεύει, τον κύκλο των ιερόδουλων πολυτελείας και προαγωγών. Σε αυτόν ανήκει και ο αυτοαποκαλούμενος «κυνηγός ταλέντων» Σέρτζιο Μόρα, που υποδύεται ο Ρικάρντο Σκαρμάρσιο. Κάποια μέρα, ο Μόρα σε μια ερωτική περίπτυξη με μια από τις ιερόδουλές του, ανακαλύπτει στα οπίσθιά της ένα τατουάζ με σκίτσο του Μπερλουσκόνι, που χαμογελά ψευτοχαρούμενα. Στο εξής ο Μόρα θέλει να κερδίσει οπωσδήποτε την εύνοια του Μπερλουσκόνι. Με άγρια πάρτι σε διπλανό κτήμα της περίφημης βίλας του «Τσερτόζα» επιδιώκει να κερδίσει την προσοχή του ισχυρού ανδρός και με τη βοήθειά του να κάνει καριέρα. Ναρκωτικά, σεξ και πολύ γυμνή σάρκα: ο Σορεντίνο, που είναι γνωστός για την ακριβή σκηνοθεσία σκηνών πάρτι, αφήνει την φαντασία του ξέφρενη στην περιγραφή των περίφημων πάρτι μπούνγκα-μπούνγκα που διοργανώνει ο Σέρτζιο Μόρα στο διπλανό οικόπεδο και τα μαζικά όργια.
Αντίθετα στην ταινία εμφανής γυναικεία παρουσία δεν υπάρχει. Οι γυναίκες κυκλοφορούν μόνο για να δείχνουν στους άνδρες τις θηλυκές καμπύλες τους αλλά και τις ουλές από τις εγχειρίσεις στα πληθωρικά στήθη τους. Στο δεύτερο τμήμα του φιλμ πρωταγωνιστής είναι ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον οποίο υποδύεται ο Τόνι Σερβίγιο. Ο αγώνας του Σίλβιο είναι άλλος. Πρέπει να χρηματίσει του γερουσιαστές για να επανακτήσει τη χαμένη δύναμή του και να αποδυναμώσει σχέδια συνομωσίας ενός έμπιστού του στη Ρώμη. Παρόλα αυτά υποφέρει από μια παραλυτική αποχαύνωση και τα δηλητηριώδη σχόλια της δεύτερης συζύγου του, Βερόνικα Λάριο.
Εγωπαθής και διεφθαρμένος
Δυόμιση ώρες διάρκεια έχει το φιλμ «Loro»
Δυόμιση ώρες διάρκεια έχει το φιλμ «Loro» του Σορεντίνο
Ο Σορεντίνο, που εκτός από σκηνοθέτης έχει γράψει και το σενάριο, παρουσιάζει μια παρωδία του Μπερλουσκόνι ως διαφθαρμένου πολιτικού, που κόβει και ράβει τους νόμους κατά το δοκούν, εγωπαθούς, που μιλάει περισσότερο από ό,τι είναι διατεθειμένος να ακούσει, που δεν δίνει καμιά σημασία στην κριτική γιατί αντιμετωπίζει κάθε πτυχή δημόσιας προσοχής ως κομπλιμέντο. Όταν σε μια σκηνή η γυναίκα του Μπερλουσκόνι διαβάζει από μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάνγκο παρατηρώντας ότι τον προσβάλλει, τότε ο Σίλβιο απαντά: «Οι παρατηρήσεις ενός κατόχου Νόμπελ με κολακεύουν». Στην πραγματικότητα ωστόσο ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός έδειξε την απαρέσκειά του για το φιλμ και εξέφρασε τον ενδοιασμό ότι θα μπορούσε να αποτελεί επιθετική πράξη σε πολιτικό επίπεδο.
Αλλά η μεγαλύτερη δύναμη αυτού του νεορεαλιστικού κινηματογραφικού πρότζεκτ έγκειται στην περιγραφή ενός γελοίου Μπερλουσκόνι, με συσπασμένα χαρακτηριστικά, μαύρα κουστούμια και καλογυαλισμένα μαλλιά. Ο ηθοποιός Τόνι Σερβίγιο κατάφερε να μπει στο πετσί του ρόλου. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα είναι η διάρκεια των δυόμιση ωρών. Μια πολιτική παρωδία με αυτήν τη διάρκεια μόνο πραγματικοί φαν της έβδομης τέχνης μπορούν να απολαύσουν.
Φραντσίσκα Μπόσι, dpa/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη