allnews-epirus

Kυτταρική θεραπεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την συμβολή του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ»


Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία κυτταρική θεραπεία σε γυναίκα που έπασχε από λοίμωξη CMV (κυτταρομεγαλοϊός) για αρκετό χρόνο μετά την μεταμόσχευση στην οποία είχε υποβληθεί για οξεία λευχαιμία. To σημαντικό αυτό επιστημονικό βήμα, που χαρίζει ελπίδα ζωής σε εκατοντάδες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου, με την συμβολή του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο».

Με το μοναδικό στην Ελλάδα, Μηχάνημα Επεξεργασίας Κυτταρικών Μοσχευμάτων CliniMACS Prodigy, που διαθέτει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη - ΕΛΠΙΔΑ», κατέστη δυνατό να παρασκευαστούν ειδικά κύτταρα από το δότη της συγκεκριμένης ασθενούς κατά του CMV, τα οποία και χορηγήθηκαν στην ασθενή με επιτυχία.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων «Η Αγια Σοφία» και «Π.&Α. Κυριακού» Μανώλης Παπασάββας, σε ασθενείς μετά από μεταμόσχευση, μία από τις κυριότερες επιπλοκές είναι οι ιογενείς λοιμώξεις οι οποίες μπορεί να είναι και θανατηφόρες. Για την θεραπεία αυτών των ιογενών λοιμώξεων υπάρχουν φάρμακα τα οποία όμως σε ορισμένες περιπτώσεις δεν είναι αποτελεσματικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις το πιο αποτελεσματικό μέσο είναι η κυτταρική θεραπεία.

Προσθέτει ότι με τον όρο κυτταρική θεραπεία εννοούμε «κύτταρα ειδικά τα οποία όταν χορηγηθούν στον ασθενή «σκοτώνουν» τον ιό και έτσι μπορεί να επιτευχθεί η ίαση του ασθενούς. Τα κύτταρα αυτά απομονώνονται με την συσκευή που διαθέτει η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Νοσοκομείου μας». H συσκευή αυτή αποτελεί τμήμα της μεγάλης δωρεάς του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο», προκειμένου να λειτουργήσει η Μονάδα ως Κέντρο Αριστείας, μοναδικό στην χώρα.

«Μετά από 29 χρόνια προσφοράς στον χώρο της υγείας, είμαι πραγματικά υπερήφανη που το Σωματείο "ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο" συνεχίζει να πρωτοπορεί και να συμβάλει αποφασιστικά στην επιστημονική πρόοδο στην χώρα μας. Με την ελληνική κοινωνία να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό μας, προσπαθούμε έτσι ώστε να μην χάνεται κανένας συνάνθρωπός μας, ενώ μπορεί να σωθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου «ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Υπογράμμισε πως «η καινοτόμος αυτή τεχνική, η οποία πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, χαρίζει ελπίδα σε πολλούς συνανθρώπους μας, ενήλικες και παιδιά». Κατέληξε εκφράζοντας την αισιοδοξία της ότι «με τις δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης και οι νέες τεχνολογίες ανοίγονται δρόμοι για ένα καλύτερο αύριο, με περισσότερη ελπίδα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό της Μονάδας για το εξαιρετικό και σπουδαίο έργο που επιτελούν καθημερινά».

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη