allnews-epirus

Γερμανία:100 χρόνια πριν: μια γυναίκα μιλά στη βουλή

"Το ότι είμαι εγώ γυναίκα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι", δήλωσε πρόσφατα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Οι άνδρες εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο. Ως πότε;
«Ο λόγος στην βουλευτή, κυρία Γιουχάζ»: μία μικρή, απλή πρόταση, που έμεινε στην ιστορία. Ήταν στις 19 Φεβρουαρίου 1919, όταν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βαϊμάρης της έδινε τον λόγο. Η Μαρί Γιουχάζ ανεβαίνει στο βήμα, χαιρετίζει «κυρίους και κυρίες»… και είναι η πρώτη γυναίκα που βγάζει λόγο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Μόλις μερικές εβδομάδες πριν είχε παραχωρηθεί στις γυναίκες της Γερμανίας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Σήμερα, 100 χρόνια μετά, μεγαλώνει μία γενιά, η οποία γνωρίζει τη Γερμανία μόνο υπό την καγκελαρία μίας γυναίκας, της Άνγκελα Μέρκελ. Οι άντρες αποτελούν όμως ακόμη την πλειοψηφία στη Γερμανική Βουλή: μόλις το 31% των βουλευτών είναι γυναίκες. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων στην άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD και το υψηλό ποσοστό ανδρών που ανήκουν σε αυτό, σημειώνει η Γκαμπριέλε Άμπελς, πολιτολόγος από το πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν, η οποία ασχολείται με ζητήματα φύλου και διακρίσεων σε επίπεδο πολιτικής.
Γυναίκες και άνδρες στη βουλή
Μαρί Γιουχάζ, Γερμανίδα πολιτικός και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών (picture-alliance/dpa)
Μαρί Γιουχάζ, Γερμανίδα πολιτικός και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών
«Πρέπει οι άνθρωποι να έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στα κοινά», υπογραμμίζει η βουλευτής Γκύντε Γιένζεν του Φιλελεύθερου Κόμματος (FDP). Η Γιένζεν, μόλις 28 ετών, αποτελεί μία από τις νεότερες γυναίκες στο Γερμανικό Κοινοβούλιο. Οι συνεδριάσεις στα κοινοβούλισ πραγματοποιούνται κυρίως απογεύματα – λήγουν μάλιστα συχνά αργά το βράδυ, επισημαίνει. Αυτό αποτελεί πρόβλημα, όχι μόνο για όσους εργάζονται, αλλά καθιστά αδύνατο το συνδυασμό επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.
Στη Γαλλία το ποσοστό των γυναικών στη Βουλή αυξήθηκε από το 26% (2012) στο 39%. Αυτό οφείλεται στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν „Εμπρός!“ (La Republique en Marche) και το Νόμο Ισότητας, ο οποίος ψηφίστηκε το 2012. Αυτός υποχρεώνει τα κόμματα να κατεβάζουν ψηφοδέλτια με ίδιο ποσοστό γυναικών και ανδρών υποψηφίων. Σε περίπτωση μάλιστα που δε συμμορφώνονται, μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με πρόστιμο.
100 χρόνια μετά: Ένας απολογισμός
Τα κοινοβούλια πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ίδια την κοινωνία – αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία ισάριθμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.
Τα κοινοβούλια πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ίδια την κοινωνία – αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μία ισάριθμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών.
Τα κοινοβούλια πρέπει να αντικατοπτρίζουν την ίδια την κοινωνία – αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσα από μία ισάριθμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών. Η πρόεδρος της ΚΟ των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ έθεσε στα πλαίσια μίας ομιλίας της μάλιστα το ερώτημα: «Μήπως, αν ζούσαμε σε ένα κόσμο με λιγότερη τεστοστερόνη στην εξουσία, θα ήταν καλύτερος ο κόσμος μας;». Και η Γκύντε Γιένζεν υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες επίλυσης προβλημάτων είναι πιο εποικοδομητικές όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και γυναίκες: «Οι γυναίκες συζητάνε διαφορετικά, συχνά πιο αποτελεσματικά από τους άντρες. Αυτό μπορεί κανείς να το παρατηρήσει ακόμη και μέσα στη Βουλή».
Η συμπλήρωση ενός αιώνα από το δικαίωμα ψήφου των γυναικών στη Γερμανία προώθησε τις συζητήσεις περί της ψήφισης ενός Νόμου Ισότητας και στη Γερμανία. Αν και ακόμη το θέμα βρίσκεται υπό συζήτηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το κρατίδιο του Βρανδεμβούργου πήρε το προβάδισμα: τον Ιανουάριο ψηφίστηκε ένας νόμος, σύμφωνα με τον οποίο όλα τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις δημοτικές εκλογές πρέπει να κατεβάζουν ίδιο ποσοστό γυναικών και ανδρών υποψηφίων.
Λαρίσα Σβέντες
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη