allnews-epirus

Κόλαφος στον Κόρμπιν η αποχώρηση των 7

Λιγότερο από ενάμιση μήνα πριν από το Brexit η αποχώρηση επτά βουλευτών από την κοινοβουλευτική ομάδα του Εργατικού Κόμματος συνιστά ηχηρό ράπισμα για τον πρόεδρο Τζέρεμι Κόρμπιν. Θα ακολουθήσουν κι άλλοι;
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρι Κόρμπιν δέχθηκε ηχηρό ράπισμα με την αποχώρηση επτά βουλευτών από την Κοινοβουλευτική ομάδα και το Κόμμα. Σε πιο φυσιολογικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, η αποχώρηση επτά βουλευτών θα αποτελούσε μια ασυνήθιστή μέν αλλά μη ζωτικής σημασίας πολιτική εξέλιξη. Αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, με την σοβούσα κρίση του Brexit και τις ομαδοποιήσεις εντός κομμάτων που αυτή έχει προκαλέσει,  η αποχώρηση των επτά είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε ευρύτερες ανακατατάξεις και συμμαχίες στον πολιτικό χάρτη.
Δύο είναι οι αιτίες που επικαλούνται οι επτά: η αντίσταση που προβάλει ο Κόρμπιν στον ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος και ο αντισημιτισμός που διατρέχει την ραχοκοκαλιά του Εργατικού Κόμματος επί της προεδρίας του.
Αποχώρηση βουλευτών σε κρίσιμη φάση
O Tζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, σε δύσκολη θέση
O Tζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών, σε δύσκολη θέση
Οι επτά κεντρώοι βουλευτές ισχυρίζονται πως το κόμμα της αντιπολίτευσης έχει, με τον Κόρμπιν και την ομάδα του, αλλάξει ταυτότητα. Παρά την μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών και των ψηφοφόρων του που δηλώνουν φιλοευρωπαιστές, οι Εργατικοί υπό την παρούσα ηγεσία του έχουν μετατραπεί σε αντιευρωπαϊκό και θεσμικά αντισημιτικό Κόμμα
Η αποχώρηση των επτά, ειδικά αυτή τη κρίσιμη στιγμή, λίγες ημέρες πριν την επόμενη ψηφοφορία στη Βουλή, στις 27 Φεβρουαρίου, η οποία θα κρίνει αν αναβληθεί η εφαρμογή του άρθρου 50, περί αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την 29η Μαρτίου, είναι η πρώτη, ουσιαστική αντίδραση βουλευτών στο υπαρκτό, πλέον, ενδεχόμενο μη συμφωνίας.
Το αν και άλλοι βουλευτές ακολουθήσουν το παράδειγμα των επτά, όπως εκτιμά ένας αριθμός αναλυτών απομένει να φανεί. Ούτως ή άλλως, όμως, μετά από αυτή την εξέλιξη, ανοίγει ο δρόμος για βουλευτές και των δύο μεγάλων κομμάτων οι οποίοι τάσσονται υπέρ νέου δημοψηφίσματος και μη αποχώρησης δίχως συμφωνία, να δράσουν από κοινού ώστε να αποφευχθεί το ολέθριο για τη χώρα άλμα στον γκρεμό, έστω κι από ατύχημα.
Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο
Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη