allnews-epirus

Ματέο Σαλβίνι, selfie και εξουσία

Οι εθνολαϊκιστές αναμένεται να κερδίσουν τις περιφερειακές εκλογές αύριο στη Σαρδηνία. Ο Σαλβίνι βρίσκεται στο στοιχείο του με selfie και ακροδεξιά ρητορική. Η Ιταλία στρέφεται όλο και πιο πολύ προς τα δεξιά.
Εκκωφαντική η μουσική ποπ στην πλατεία του Σάσαρι. Στην σκηνή βρίσκεται ένα αστέρι της πολιτικής, ο Ματέο Σαλβίνι, με την πλάτη στο κοινό. Από το μπράτσο κρατά έναν νεαρό και βγάζει selfie. Από πίσω του περιμένει ουρά ο κόσμος για να κάνει το ίδιο, ανάμεσα τους και μια οικογένεια που από το χρώμα του δέρματος των μελών της, αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι μάλλον μετανάστες.
Selfie και συμπάθεια
Ο Σαλβίνι στο στοιχείο του
Ο Σαλβίνι στο στοιχείο του
Κάθε 30 δευτερόλεπτα πατά ο Σαλβίνι το κουμπί του κινητού για την αναμνηστική φωτογραφία. Επί δύο ώρες. Είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις περιφερειακές εκλογές στη Σαρδηνία. Στο ενδιάμεσο καπνίζει κανένα τσιγάρο. Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών με τον αποφασιστικό του τρόπο και την σκληρή γραμμή απέναντι στους μετανάστες έχει γίνει λαοφιλής. Στις σφυγμομετρήσεις βρίσκεται μπροστά. Εάν θεωρητικά ήθελε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού με τους εθνολαϊκιστές των 5 Αστέρων, θα είχε καλές πιθανότητες να γίνονταν ο επόμενος πρωθυπουργός στη χώρα. Πολιτικοί σχολιαστές εικάζουν ότι δεν αποκλείεται να το κάνει μετά τις αυριανές περιφερειακές εκλογές στη Σαρδηνία. Πριν από 14 ημέρες σε παρόμοιες εκλογές στο Αμπρούτσο, εξελέγη ένας νεοφασίστας από τους «Αδελφούς της Ιταλίας». Σε ερώτηση της Deutsche Welle, εάν θέλει όντως να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας του, ο Σαλβίνι χαμογελά αλλά μετά δηλώνει ότι είναι ο υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια, κατά της Μαφίας, των ναρκωτικών, των λαθρεμπόρων και των τρομοκρατών και ότι είναι τιμή του που κάνει αυτήν τη δουλειά.
Επί έξι ημέρες ο Σαλβίνι όργωσε τη Σαρδηνία και παρουσίασε τις αυριανές εκλογές ως βαρόμετρο για την Ιταλία. «Έχετε την επιλογή ανάμεσα στη Λέγκα και τους Αριστερούς, ανάμεσα στο μέλλον και την κατάρρευση. Ας απελευθερωθούμε από τους Αριστερούς» φώναζε στους οπαδούς του στην ψαραγορά της μικρής παραλιακής πόλης Αλγκέρο. Ως Αριστερούς δεν εννοεί μόνο τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Κομμουνιστές αλλά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, τον αντιπαθητικό κυβερνητικό του εταίρο. Στις ομιλίες του συνηθίζει να καταφέρεται κατά της μετανάστευσης, υπόσχεται την ακύρωση της μεταρρύθμισης στο συνταξιοδοτικό και περισσότερο σεβασμό στο ιταλικό έθνος.
«Η Ιταλία σε σύγχυση»
Ο Ντονατέλα Μοριτού θέλει να δεί τον Σαλβίνι πρωθυπουργό
Ο Ντονατέλα Μοριτού θέλει να δεί τον Σαλβίνι πρωθυπουργό
Ο Ντονατέλα Μοριτού, πωλήτρια λαχανικών στο Αλγκέρο, πολύ θα ήθελε τον Σαλβίνι πρωθυπουργό της χώρας. «Θα ήταν καταπληκτικό», λέει και είναι πεπεισμένη ότι κάποτε, το αργότερο μετά τις ευρωεκλογές, το πολιτικό σκηνικό θα αλλάξει. Παλαιότερα υποστήριζε τα Πέντε Αστέρια, αλλά στη συνέχεια απογοητεύτηκε επειδή έκαναν λάθη. «Βλέπω ότι ο Σαλβίνι ξέρει να χειρίζεται τα προβλήματα, εκτός αυτού είναι και ωραίος» προσθέτει και συνεχίζει να ρίχνει με θαυμασμό την προσοχή της στις φωτογραφίες που βγάζει ο Σαλβίνι με τους θαυμαστές τους. «Ακούω τους ανθρώπους, αυτό που μου λένε, γιατί κι αυτοί το ίδιο κάνουν με μένα» επαναλαμβάνει. Και κάπως έτσι, ο υπουργός Εσωτερικών κερδίζει τον θαυμασμό και την προσοχή των Ιταλών. Όχι όμως μόνον αυτών αλλά και του 82χρονου πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που καλοβλέπει τυχόν συνασπισμό με τη Λέγκα και το νεοφασιστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας. «Η Ιταλία βρίσκεται σε σύγχυση και στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα δεξιά» λέει στην DW ο Αντόνιο ντι Ρόσα, διευθυντής σύνταξης της μεγαλύτερης εφημερίδας της Σαρδηνίας "La Nouva Sardegna". Ο δημοσιογράφος είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον Ματέο Σαλβίνι και είναι πεπεισμένος ότι πορεύεται πολύ έξυπνα και με συγκεκριμένο σχέδιο.
«Είναι ένας πολιτικός με συγκεκριμένη στρατηγική αλλά χωρίς κουλτούρα και βαθιά γνώση. Κάνει ό,τι του φαίνεται χρήσιμο, χωρίς να βασίζει τις πράξεις τους σε κάποια πεποίθηση» προειδοποιεί ο Ντι Ρόσα προσθέτοντας ότι οι εθνικιστές των Πέντε Αστέρων, οι κυβερνητικοί σύμμαχοί του, διέρχονται βαθιά κρίση διότι είναι συνεχώς αρνητικοί με όλα. «Νομίζω ότι ο Σαλβίνι θέλει μετά τις ευρωεκλογές να προκαλέσει εθνικές εκλογές, δημιουργώντας έτσι μια νέα δεξιά συμμαχία. Μετά από αυτές τις εκλογές θα έχουμε πιθανότατα νέα κυβέρνηση» καταλήγει.

Μπερντ Ρίγκερντ
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη