allnews-epirus

Φοβάται η Τουρκία τον Οσμάν Καβαλά;

Πάνω από ενάμιση χρόνο κρατείται προσωρινά ο τούρκος ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά επειδή συμμετείχε στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Προσπαθεί η Άγκυρα να εκφοβίσει αντιπολιτευτικές φωνές ενόψει Αυτοδιοικητικών;
Δεκάδες ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών ήρθαν αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν κατά της δίκης του επιχειρηματία, ακτιβιστή και φιλάνθρωπο Οσμάν Καβαλά. Εδώ και 500 μέρες ο γνωστός στο εξωτερικό επιχειρηματίας ακτιβιστής και σημαντική προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών κρατείται προσωρινά επειδή συμμετείχε στις αντιπολιτευτικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013.
Στο εδώλιο κάθονται εκτός από τον Οσμάν Καβαλά άλλοι 15 ακτιβιστές. Ανάμεσά τους η Μουτσέλα Γιαπίτσι γενική γραμματέας του επιμελητηρίου αρχιτεκτόνων της Κωνσταντινούπολης. Η κατηγορία; Απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Η εισαγγελία προσάπτει σε όλους τους κατηγορούμενους ότι από κοινού με «ξένους πράκτορες» χρηματοδότησαν και κατεύθυναν τις κινητοποιήσεις. 
Αφορμή για τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί της Πόλης το καλοκαίρι του 2013 ήταν ένα το αμφιλεγόμενο σχέδιο κατασκευής κτηρίου. Οι κινητοποιήσεις εξελίχθηκαν ωστόσο σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρη τη χώρα κατά της τουρκικής κυβέρνησης και του αυταρχικού τότε πρωθυπουργού και σήμερα προέδρου της χώρας,Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα αντέδρασε τότε βίαια και σήμερα προσπαθεί να βαφτίσει τις διαμαρτυρίες συνωμοσία.
Κριτική από τη Γερμανία και την ΕΕ
«Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά»: από εκδήλωση υπέρ της απελευθέρωσης του Καβαλά στο Βερολίνο
«Ελευθερία για τον Οσμάν Καβαλά»: από εκδήλωση υπέρ της απελευθέρωσης του Καβαλά στο Βερολίνο
Στο εξωτερικό η τακτική της Άγκυρας προκαλεί οργή. Επικριτικές φωνές έρχονται αντιμέτωπες με παράλογες κατηγορίες, δηλώνει για παράδειγμα η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπέρμπελ Κόφλερ. Ας σημειωθεί ότι η οργάνωση του Οσμάν Καβαλά «Αναντολού Κουλτούρ» ("Anadolu Kültür") συνεργάζεται με πολλούς θεσμούς στη Γερμανία, από την τοπική κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου και το Ινστιτούτο Γκαίτε.
Κριτική ασκεί στην ποινική δίωξη στην Τουρκία ατόμων που κάνουν χρήση του θεμελιώδους δικαιώματος της άποψης και η εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Μετά από συνάντηση με τον τούρκο υπ. Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου την Παρασκευή στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δήλωσε ότι εξέφρασε στον συνομιλητή της ανησυχία για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.
Ασαφείς παραμένουν οι λόγοι για τους οποίους οι τουρκικές αρχές επιδιώκουν την καταδίκη διαδηλωτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο πάρκο Γκεζί πριν από σχεδόν 6 χρόνια. Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι το τουρκικό κράτος έχει ξεκινήσει «εκστρατεία εκφοβισμού» ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών τέλη Μαρτίου και παράλληλα επιδιώκει να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα.
Κριστίνε - Φελίτσε Ρερς
Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη