allnews-epirus

ΗΠΑ: Ο Αφροαμερικανός που ξεγέλασε τους νεοναζί

Ο Τζέιμς Χαρτ Στερν είναι Αφροαμερικανός και πρόσφατα έγινε προς έκπληξη όλων επικεφαλής του νεοναζιστικού κινήματος NSM στις ΗΠΑ. Για να το διαλύσει εκ των έσω όπως δηλώνει ευθαρσώς ο ίδιος. Μια υπόθεση σαν ταινία.
Η απίστευτη ιστορία του Τζέιμς Χαρτ Στερν μοιάζει να έχει βγει από κινηματογραφική ταινία. Πράγματι παραπέμπει στην ταινία «Blackkklansman», η οποία αναφέρεται στην περίπτωση ενός Αφροαμερικανού ντετέκτιβ ονόματι Ρον Στάλγουορθ που τη δεκαετία του 70 παρείσφρησε στα άδυτα της ρατσιστικής οργάνωσης Ku-Klux-Klan με σκοπό να υπονομεύσει τη δράση της. Ο Τζέιμς Χαρτ Στερν ίσως λοιπόν να εμπνεύστηκε από την ταινία αυτή που βραβεύθηκε μάλιστα με Όσκαρ. Τέλη Φεβρουαρίου το Associated Press έγραψε προς έκπληξη όλων ότι ο Τζειμς Χαρτ Στερν έγινε ο νέος επικεφαλής μιας από τις μεγαλύτερες νεοναζιστικές οργανώσεις των ΗΠΑ, του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος (NSM).
Στα άδυτα των νεοναζιστικών κύκλων στις ΗΠΑ
Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα των ΗΠΑ είναι γνωστό για τον ανοιχτό αντισημιτισμό του και την λατρεία στον Αδόλφο Χίτλερ. Στην ετήσια συνάντηση τα μέλη του φορούν ναζιστικές στολές και φέρουν πάνω τους τη σβάστικα. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι συνηθισμένες. Το 2005 μια πορεία τους στην πόλη Τολέδο του Οχάιο κατέληξε σε βίαιες συγκρούσεις με αστυνομικούς ενώ το 2011 ηγετικό στέλεχος του NSM σκοτώθηκε από τον γιο του.
O Τζέιμς Χαρτ Στερν
O Τζέιμς Χαρτ Στερν
Ο πρώην επικεφαλής του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος Τζέφρι Σεπ, θέλησε να αλλάξει το «ίματζ» του κινήματος διαχωρίζοντάς το από τη ναζιστική ρητορική με στόχο να προσελκύσει νέους οπαδούς, κυρίως από τις νεότερες γενιές. Ωστόσο τα βίαια επεισόδια τον Αύγουστο του 2017 στο Σάρλοτσβιλ οδήγησαν σε μαζικές συλλήψεις και φυλακίσεις μελών του κινήματος που συμμετείχαν σε επιθέσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο. Ακολούθησαν δίκες σε βάρος ηγετικών στελεχών του κινήματος, μεταξύ των οποίων και του Τζέφρι Σεπ. Τι σχέση έχει όμως ο Σεπ με τον Στερν;
Περίεργες συναντήσεις και μια κινηματογραφική τροπή
Οι δύο άνδρες ήρθαν σε επαφή μέσω του Έντγκαρ Ρέι Κίλεν, επικεφαλής της Koυ-Κλουξ-Kλαν στο Οχάιο, ο οποίος είχε εκτίσει ποινή στο παρελθόν σε σωφρονιστικό κατάστημα του Μίσιγκαν μαζί με τον Τζέιμς Χαρτ Στερν -τότε ακτιβιστή υπέρ των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Κίλεν και Στερν, παρά τις εκ διαμέτρου διαφορετικές πεποιθήσεις τους, ήρθαν κοντά στη φυλακή. Ο Στερν μάλιστα είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Washington Post ότι ήλπιζε να βοηθήσει τον Κίλεν να αλλάξει στάση, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με τις ιδέες για τον Χίτλερ και το Ολοκαύτωμα. Τελικά δεν τα κατάφερε.
Μέσω της Κου-Κλουξ-Κλαν στο NSM με στόχο... να το διαλύσει εκ των έσω
Μέσω της Κου-Κλουξ-Κλαν στο NSM με στόχο... να το διαλύσει εκ των έσω
Ωστόσο στη συνέχεια τα άγρια γεγονότα του Σάρλοτσβιλ ανάγκασαν το ακροδεξιό κίνημα ΝSM των ΗΠΑ, συγγενές της της Koυ-Κλουξ-Kλαν, να αλλάξει στρατηγική. Έτσι κάπως ο Τζέφρι Σεπ ήρθε σε επαφή με τον Τζέιμς Χαρτ Στερν, όταν ο πρώτος φοβήθηκε ότι θα θεωρούνταν υπαίτιος για τον θάνατο νεαρής διαδηλώτριας στα επεισόδια του Σάρλοτσβιλ. Ο Σεπ στράφηκε στον Στερν για να του ζητήσει νομικές συμβουλές. Ο Στερν έτσι άδραξε την ευκαιρία, προσέγγισε τον Σεπ και σταδιακά εισχώρησε στο NSM, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που έπεισε τον Σεπ να του αναθέσει την ηγεσία.
Ωστόσο, όπως φαίνεται σε βίντεο που έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, ο Τζέιμς Χαρτ Σερν είχε άλλα σχέδια. Στο βίντεο λέει ξεκάθαρα ότι προσωπικός στόχος του είναι «να διαλύσει την KKK και το ΝSM, δύο οργανώσεις που απολάμβαναν επί μακρόν πολλά προνόμια χωρίς να το αξίζουν». Το εντυπωσιακό είναι ότι ως επικεφαλής του NSM επιδιώκει, όπως διατείνεται, να υπονομεύσει την υπεράσπιση του Εθνικοσιαλιστικού Κινήματος στην τρέχουσα δικαστική διαμάχη που εκκρεμεί. Σε επιστολή του προς τους δικαστές έγραψε μάλιστα «Πρόθεση του Εθνικοσοσιαλιστικού Κινήματος είναι να κηρυχθεί ένοχο για όλες τις κατηγορίες». Παλαιά μέλη του NSM, όπως ο Μάθιου Χάιμπαχ, βλέπουν ήδη το τέλος του NSM να πλησιάζει. Μια ιστορία σε κάθε περίπτωση που μοιάζει πολύ καλή για να είναι αληθινή.
Όλιβερ Σάλετ
Eπιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη