allnews-epirus

Μ. Τετάρτη στην Πρέβεζα, τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού του πατρο-Κοσμά


Tην Μ.Τετάρτη στις 4.30 το απόγευμα πριν την τέλεση της λειτουργίας του Ευχελαίου θα πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του ψηφιδωτού του Πάτερ Κοσμά του Αιτωλού, το οποίο κοσμεί μετά από 32 χρόνια και πάλι το Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πρέβεζα. 
Η επανατοποθέτηση του ψηφιδωτού (το οποίο εγκαταστάθηκε πρώτη φορά στο Ναό το 1971 και υπέστη σοβαρές ζημιές το 1987 κατά την εκτέλεση εργασιών με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή του) προκάλεσε μεγάλη χαρά στους περίοικους αλλά και σε όλους τους πιστούς που μετά από 32 ολόκληρα χρόνια είδαν και πάλι την μορφή του Πάτερ Κοσμά να τους "υποδέχεται" κατά την είσοδό τους στο Ναό. 
Η πρωτοβουλία για την ανακατασκευή του ψηφιδωτού (την οποία ανέλαβε ο Ευάγγελος Τσώλης) ανήκει στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού και ήρθε σε πέρας με την πολύτιμη συμβολή του Πολιτιστικού Συλλόγου "Πρέβεζα" και άλλων ευαισθητοποιημένων πολιτών. Στο υπόγειο του ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης λειτουργεί ο Ναός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στον οποίο φυλάσσεται σε αργυρή λειψανοθήκη τμήμα του πουκαμίσου του καθώς και η παλαιότερη φορητή εικόνα του Αγίου, ως δωρεές της οικογένειας που τον φιλοξένησε κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Πρέβεζα. 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη