allnews-epirus

Παναγία των Παρισίων: Ο εμβληματικός γοτθικός ναός καίγεται ...


 
Μια τεράστια πυρκαγιά κατακαίει την εμβληματική Παναγία των Παρισίων, καταστρέφοντας ένα μνημείο ορόσημο όχι μόνο για την πόλη αλλά και για όλη τη Γαλλία.
Οι φλόγες που ξεκίνησαν νωρίς το απόγευμα έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού του 12ου αιώνα και περιτύλιξαν το βέλος του κωδωνοστασίου, το οποίο κατέρρευσε. Μέσα σε λίγα λεπτά ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.
Ένα σύννεφο καπνού κάλυψε το κέντρο της πόλης και στάχτες έπεφταν σε μεγάλη έκταση. Πολλοί Παριζιάνοι παρακολουθούσαν αμίλητοι, άφωνοι, την τραγωδία.
"Όπως όλοι οι συμπατριώτες μας, θλίβομαι απόψε βλέποντας να καίγεται ένα κομμάτι όλων μας", έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ο πρόεδρος ματαίωσε το διάγγελμα που επρόκειτο να εκφωνήσει απόψε και κατευθύνεται, μαζί με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, στον τόπο της καταστροφής.
"Ουσιαστικά, όλη η στέγη χάθηκε. Δεν βλέπω να έχει κάποια ελπίδα το κτίριο", σχολίασε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάτσεκ Πόλτορακ, που παρακολουθούσε από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, σε απόσταση δύο τετραγώνων από τη νότια πρόσοψη του καθεδρικού.
Περίπου 400 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να προσπαθήσουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά. Εκκένωσαν επίσης την περιοχή γύρω από τον καθεδρικό, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, μια νησίδα στον ποταμό Σηκουάνα.
Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνέζ, που βρισκόταν στο σημείο, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες. "Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ποια ήταν τα αίτια της πυρκαγιάς", πρόσθεσε. Το τηλεοπτικό κανάλι France2 μετέδωσε ότι η αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν ως ατύχημα.
"Όλα καταρρέουν", είπε ένας αξιωματικός της αστυνομίας ενώ η πυρκαγιά συνέχιζε το καταστροφικό έργο της.
Ο γοτθικός καθεδρικός του 12ου αιώνα έχει χαρακτηριστεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Φημίζεται για τα πολλά πέτρινα, ανάγλυφα γκαργκόιλ, τα εντυπωσιακά παράθυρα βιτρό και τις επίστεγες αντηρίδες που συγκρατούν τους τοίχους τους.
"Υπάρχουν πολλά έργα τέχνης μέσα... Είναι πραγματική τραγωδία" είπε η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο σημείο.
Στον καθεδρικό γίνονταν εργασίες συντήρησης, σε ορισμένα τμήματά του υπήρχαν σκαλωσιές ενώ τα ορειχάλκινα αγάλματα είχαν απομακρυνθεί την περασμένη εβδομάδα.
-----------------------------------------
Το να πραγματοποιηθούν ρίψεις νερού με εναέρια μέσα προκειμένου να σβηστεί η φωτιά που κατακαίει την Παναγία των Παρισίων, κάτι που υπονόησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί επιλογή, επισημαίνει η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, καθώς αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει ολοσχερώς το κτίριο.
«#NotreDame Οι ρίψεις νερού με αεροσκάφη σε αυτού του τύπου το κτίριο θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του συνόλου της κατασκευής» ήταν το tweet που ανήρτησε η Πολιτική Προστασία της Γαλλίας, ενώ οι φλόγες συνεχίζουν να κατακαίνε, εδώ και περίπου 2 ώρες, τον καθεδρικό ναό.
«Είναι τόσο τρομερό να παρακολουθεί κανείς αυτήν τη γιγαντιαία πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων. Ίσως θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πυροσβεστικά αεροσκάφη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.
Πρόκειται για μια «δύσκολη φωτιά», σημειώνουν οι πυροσβέστες στο Γαλλικό Πρακτορείο. Περί τους 400 πυροσβέστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο κι επιχειρούν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.
--------------------------------------------------
Η επόμενη μιάμιση ώρα είναι "κρίσιμη" για να διαπιστωθεί αν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά που καταστρέφει την Παναγία των Παρισίων, δήλωσε εκπρόσωπος της πυροσβεστικής του Παρισιού.
------------------------------------------------------
Η Ουνέσκο στέκεται «στο πλευρό της Γαλλίας για την προστασία και την αποκατάσταση αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς» που αποτελεί ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων, που έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά που μαίνεται, δήλωσε η γενική διευθύντρια της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.
Ένα από τα θαυμαστά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού, η Παναγία των Παρισίων συγκαταλέγεται από το 1991 στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο.
«Η Ουνέσκο παρακολουθεί στενά την κατάσταση», ανέφερε η Αζουλέ.
---------------------------------------------------
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο Καθεδρικός της Παναγίας των Παρισίων, που κατακαίγεται από γιγαντιαία φωτιά, είναι ένα «σύμβολο της Γαλλίας» και «του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού».
«Αυτές οι φρικτές εικόνες της Παναγίας των Παρισίων να καίγεται μας πληγώνουν. Η Παναγία των Παρισίων είναι σύμβολο της Γαλλίας και του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού Οι σκέψεις μας είναι με τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπεργκ.
«Η Παναγία των Παρισίων καίγεται και μαζί οι καρδιές μας. Οι σκέψεις μας είναι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους Γάλλους φίλους μας», ανέφερε με tweet ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας, εκφράζοντας τη στήριξή του στη Γαλλία για την τεράστια πυρκαγιά που κατακαίει τον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, δηλώνοντας ότι πιστεύει ότι εκφράζει επίσης τις «καρδιές» όλων των Γερμανών.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη