allnews-epirus

Στο ναδίρ η δημοτικότητα του Μακρόν

Ο Εμ. Μακρόν δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει την -ομολογουμένως- καλή διαχείριση της πυρκαγιάς στην Παναγία των Παρισίων. Λίγες μέρες πριν την πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου, η δημοτικότητά του βρίσκεται στο ναδίρ.
Paris Empfang Feuerwehrleute Notre Dame Einsatz bei Macron (Reuters/C. Petit Tesson)
Ήταν η «εβδομάδα των Παθών» για τους πιστούς Καθολικούς η εβδομάδα που πέρασε. Η καταστροφική πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων τη Μεγάλη Δεύτερα πήρε γι’ αυτούς μια ιδιαίτερα πένθιμη διάσταση.
Ο πρόεδρος Μακρόν όμως είδε τη δημοτικότητά του να κερδίζει τρεις πολύτιμες μονάδες για τη διαχείριση της κρίσης, φθάνοντας το 32% μετά την πυρκαγιά σύμφωνα με τη δημοσκόπηση BVA.
Οι Γάλλοι έκριναν ότι ορθώς ακύρωσε την αναμετάδοση της προ-βιντεοσκοπημένης ομιλίας του με τα μέτρα, ύστερα από τον Εθνικό Διάλογο. Τα μέτρα όμως διέρρευσαν στον Τύπο και σχολιάσθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Ο πρόεδρος στερήθηκε έτσι της δυνατότητας αιφνιδιασμού, έκπληξης ή και πειθούς με το δικό του λόγο και επιχειρήματα, κοιτώντας στα μάτια τον γαλλικό λαό.
Τα μέτρα
Εκτεταμένα επεισόδια το Σάββατο στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων
Εκτεταμένα επεισόδια το Σάββατο στις κινητοποιήσεις των Κίτρινων Γιλέκων
Έκπληξη, για παράδειγμα, προκάλεσε η πρόθεσή του να κλείσει τη Μεγάλη Εθνική Σχολή Διοίκησης (ΕΝΑ) που από το 1945 τροφοδοτεί το κράτος με τους ανώτερους υπαλλήλους αλλά και απ’ όπου έχουν αποφοιτήσει όλοι σχεδόν οι Γάλλοι πρόεδροι και ο ίδιος ο Μακρόν.
Η μείωση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη, η άμεση ανατίμηση των συντάξεων κατά 1,1% ή ακόμα η υιοθέτηση του δημοψηφίσματος λαϊκής πρωτοβουλίας, αλλά αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο, είναι μερικά από τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία όμως δεν φάνηκαν ικανά να πείσουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τα κίτρινα γιλέκα. Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση του Οpinion Way o Πρόεδρος έχασε εκ νέου πέντε μονάδες, υποχωρώντας στο 27%, στο χαμηλότερο ποσοστό από την αρχή της προεδρίας του.
Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη