allnews-epirus

Δήμος Ιωαννιτών: Με ευρεία πλειοψηφία το πρόγραμμα έργων για το 2020



Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο το πρόγραμμα έργων για το 2020. Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκε γόνιμος και δημιουργικός διάλογος με το σύνολο σχεδόν των παρατάξεων να καταθέτουν προτάσεις.
Το πρόγραμμα έργων του νέου έτους αποτυπώνει τις δύο βασικές πολιτικές επιλογές της Δημοτικής Αρχής, όπως τις ανέλυσε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Αρλέτος που έκανε την κεντρική εισήγηση. Η πρώτη είναι η ισόρροπη κατανομή πόρων, έργα δηλαδή σε όλη την έκταση του Δήμου που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και η δεύτερη είναι η επιτάχυνση όλων των παρεμβάσεων που είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ.
Τα έργα για το 2020 ομαδοποιούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Στις αναπλάσεις, την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας.
Έτσι περιλαμβάνονται έργα για την βελτίωση της προσβασιμότητας και της ασφαλούς κυκλοφορίας, τις αναπλάσεις οδών και πλατειών, τις διανοίξεις οδών, τη συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση σχολείων, τις αθλητικές υποδομές, τις προτάσεις από τις συμμετοχικές διαδικασίες και τις μελέτες.
Οι τρεις μεγάλες ομάδες έργων του νέου προγράμματος είναι τα συμβασιοποιημένα έργα με προυπολογισμό 16,4 εκατομμύρια, τα έργα που βρίσκονται σε φάση δημοπράτησης με προυπολογισμό 6,7 εκατομμύρια και τα νέα έργα με προυπολογισμό 41,2 εκατομμύρια.
Για την Δημοτική Αρχή, όπως υπογράμμισε ο κ. Αρλέτος κεντρικό στόχο αποτελεί η εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, για το οποίο υπάρχει από το αρμόδιο Υπουργείο η διαβεβαίωση χρηματοδότησής του. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα αναθεωρήσει το Γενικό Πολεοδομικό και τις χρήσεις γης στο σύνολο του Δήμου και το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εκπόνηση του σχεδίου βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σκοπός του είναι να αποτυπώσει τις ανάγκες της πόλης στη σύγχρονη εποχή.
Ο αντιδήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πορεία των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ καθώς μέχρι στιγμής είναι δημοπρατημένο και σε φάση εκτέλεσης μόνο ένα έργο –το νηπιαγωγείο στους στρατιωτικούς φούρνους- και μία μελέτη –για την ανάπλαση των στρατιωτικών φυλακών.

Η «Ενότητα Πολιτών» έδωσε θετική ψήφο στο πρόγραμμα έργων. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Θωμάς Μπέγκας το έργα αποτελούν παρακαταθήκη της δημοτικής του αρχής ενώ απέδωσε τις καθυστερήσεις στα έργα του ΕΣΠΑ στην οικονομική κρίση, τις παλινωδίες στο σύστημα δημοπράτησης και τις απεργίες που αντιμετωπίστηκαν κατά την διάρκεια της θητείας του.
Θετική ψήφο έδωσε η παράταξη «Ιωάννινα 2023». Η επικεφαλής Τατιάνα Καλογιάννη στην τοποθέτησή της υποστήριξε ότι το πρόγραμμα έργων δεν είναι φιλόδοξο ενώ η δημοτική αρχή αποφεύγει την άντληση κονδυλίων από πηγές που απαιτούν κόπο.
Θετική ψήφο έδωσε και η παράταξη «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» με τον επικεφαλής της Λάζαρο Νάτση να επισημαίνει ότι ο λογαριασμός των νέων έργων είναι μικρός ενώ τόνισε ότι το τετραετές σχέδιο πρέπει να αποτυπώνει και σοβαρές διεκδικήσεις.
Το πρόγραμμα έργων καταψήφισαν ο Όλυ Τσουμάνη από την Λαική Συσπείρωση επισημαίνοντας ότι δεν περιέχει έργα για τις πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και ο Χρήστος Πατσούρας από την Αριστερή Παρέμβαση ο οποίος είπε ότι αποτελεί έκθεση ιδεών χωρίς ιεράρχηση αναγκών.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ κλείνοντας την συζήτηση και απαντώντας σε ζητήματα που τέθηκαν και σε παρατηρήσεις που έγιναν από τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους υπογράμμισε ότι το τεχνικό πρόγραμμα απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας.
«Τα έργα που έρχονται από το παρελθόν και είναι απαραίτητα για την περιοχή περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα. Για μας το ζητούμενο δεν είναι αν πρόκειται για παλιά ή νέα αλλά αν είναι χρήσιμα για τους συνδημότες μας», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Διευκρίνισε ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα που έχουν ήδη διασφαλισμένες πιστώσεις και τόνισε ότι βασικός προσανατολισμός είναι η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
«Η μεγάλη πρόκληση είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Σ’ αυτό είναι εστιασμένο το νέο πρόγραμμα», επεσήμανε.
Για την Δημοτική Αρχή το μεγάλο ζητούμενο είναι η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος σε ποσοστό μεγαλύτερο από ότι καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να συμβεί αυτό απαιτείται αύξηση της αποδοτικότητας και της συνεργασίας των υπηρεσιών, εντατικοποίηση της δουλειάς όλων, αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν και ωρίμανση μελετών.
Απαντώντας σε επικρίσεις ότι δεν υπάρχει ισόρροπη κατανομή στις δημοτικές ενότητες τόνισε ότι «ισόρροπη ανάπτυξη δεν σημαίνει διαίρεση χρημάτων με αριθμό κατοίκων αλλά ιεράρχηση των αναγκών».
Ο δήμαρχος έδωσε ακόμη απαντήσεις για το έργο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης όπως και για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο.
«Έχουμε διαφορά αντίληψης με την προηγούμενη δημοτική αρχή για την κεντρική πλατεία. Σέβομαι τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και το αποτέλεσμά του. Όμως η δική μας δημοτική αρχή εκτιμά ότι το αποτέλεσμα αυτού του διαγωνισμού δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μεγάλης μερίδας πολιτών. Το θέμα της κεντρικής πλατείας θα έρθει ξανά προς συζήτηση για να λάβουμε τις οριστικές μας αποφάσεις», τόνισε.
Για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο, ανέφερε ότι ένα μεγάλο τμήμα του διέρχεται από κοινόχρηστους χώρους του ελληνικού δημοσίου και η συζήτηση για την παραχώρηση αποδεικνύεται μέχρι τώρα τραυματική εμπειρία.


Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη