allnews-epirus

Δημοσιοποιημένα στοιχεία η περιβόητη υποκλοπή στη Κύπρο

Σε γλωσσικό ατόπημα από μέρους του απέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, τον σάλο που προκλήθηκε σε σχέση με την κατοχή στοιχείων από την Τουρκία για το τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης είπε ότι το όλο θέμα δημιουργήθηκε όταν ο ίδιος  χρησιμοποίησε την λέξη «υποκλοπή» η οποία όπως είπε, σαφώς και ήταν λανθασμένη.Το θέμα έλαβε χθες τεράστιες διαστάσεις αφού πολλά μέσα ενημέρωσης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα,  έκαναν λόγο για υποκλοπή της περιβαλλοντικής μελέτης της ENI- η οποία έχει αδειοδοτηθεί για να προχωρήσει σε έρευνες για φυσικό αέριο στο τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ- από τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. Ωστόσο, όπως μετέδωσε χθες η DW, η συγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη για τον συγκεκριμένο γεωτρητικό στόχο της ΕΝΙ στο τεμάχιο «8» της Κυπριακής ΑΟΖ, είχε δημοσιοποιηθεί από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Αυγουστο του 2017. 
Δημοσιοποίηση βάσει νόμου
Oι πληροφορίες για το τεμάχιο 8 δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος της Kύπρου
Oι πληροφορίες για το τεμάχιο 8 δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Περιβάλλοντος της Kύπρου
Την δημοσιοποίηση της ογκωδέστατης μελέτης από το 2017, επιβεβαίωσε σήμερα ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι οι πληροφορίες για το τεμάχιο 8 δημοσιοποιήθηκαν στην ιστοσελίδα του τμήματος, για να αφαιρεθούν λίγες μέρες αργότερα κατόπιν αντιδράσεων της ENI και της Κυπριακής κυβέρνησης. Τα στοιχεία μάλιστα που είχαν δημοσιοποιηθεί, περιελάμβαναν όλους τους χάρτες αλλά και φωτογραφικό υλικό καθώς ήταν απαραίτητα για να προσδιοριστεί το ακριβές σημείο της γεώτρησης στο τεμάχιο 8. Σημειώνεται ότι η δημοσίευση της μελέτης έγινε προς συμμόρφωση με σχετικό νομό στο πλαίσιο της διαφάνειας για τις επιπτώσεις των γεωτρήσεων στο περιβάλλον. Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ENI αλλά και το Υπουργείο Ενέργειας τροποποιήθηκε ο νόμος ώστε να μην δημοσιευονται μελέτες για τις γεωτρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το Τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ πήρε από το Σάββατο θέση στο νοτιοανατολικό άκρο του τεμαχίου 8 για πραγματοποίηση παράνομων γεωτρητικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με τουρκική navtex που εκδόθηκε την Παρασκευή οι εργασίες του Γιαβούζ θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Μαΐου. 
Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη