allnews-epirus

Πότε θα τελειώσει η επιδημία στη Γερμανία;

Επιστήμονες των πανεπιστημίων του Μάιντς και του Αμβούργου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πανδημία στη Γερμανία δεν θα τελειώσει πριν τον Αύγουστο ή ακόμη και το Σεπτέμβριο. Παράταση των μέτρων μέχρι τις 19 Απριλίου.

Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη σε αρχική φάση της πανδημίας. Αυτήν την ρεαλιστική προσέγγιση υιοθετεί συνεχώς ο Λόταρ Βίλερ, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, από τότε που ξεκίνησε τις συνεντεύξεις τύπου. Πότε θα έρθει το αποκορύφωμα και το σταδιακό τέλος, ως προς αυτό οι εμπειρογνώμονες δεν έχουν ακόμη ομονοήσει. Επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Μάιντς και του Αμβούργου επιχείρησαν έναν πρώτο υπολογισμό για το πόσο καιρό θα διαρκέσει ακόμη η επιδημία με τη βοήθεια μαθηματικού μοντέλου.
Προγνωστικά σε πολύ γενικές γραμμές
Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη σε αρχική φάση της πανδημίας, αναφέρει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ
Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη σε αρχική φάση της πανδημίας, αναφέρει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ
Με βάση το μοντέλο αυτό η ομάδα του Πανεπιστημίου του Μάιντς υπό τον καθηγητή Ιολογίας Μπόντο Μπλάχτερ, ανέπτυξε δύο πιθανά σενάρια. Στο πρώτο σενάριο, με πια απαισιόδοξη προοπτική, η επιδημία φαίνεται ότι θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, ενώ το άλλο, το πιο αισιόδοξο, μέχρι τον Ιούλιο. Βασικό κριτήριο και των δύο είναι ο χρόνος που θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Εάν αρθούν αμέσως μετά το Πάσχα, το αποκορύφωμα της επιδημίας θα έρθει αρχές Ιουνίου. Μέχρι τότε περίπου 1,3 εκ. Γερμανοί θα έχουν μολυνθεί με τον ιό, ενώ αμέσως μετά ο αριθμός κρουσμάτων σταδιακά θα μειώνεται και από τον Αύγουστο θα οδεύει προς το μηδέν, το δε Σεπτέμβριο δεν αναμένεται, θεωρητικά, να καταγραφεί νέο κρούσμα. Σε αυτό το μοντέλο οι επιστήμονες προϋποθέτουν ότι ασθενείς με κορωνοϊό μετά από 14 ημέρες θα είναι και πάλι υγιείς.
Σε περίπτωση που τα μέτρα αυτοπεριορισμού παραταθούν για δύο μήνες, θα καθυστερήσει η κορύφωση της επιδημίας και κατά συνέπεια και το τέλος της πανδημίας, κατά δύο μήνες. Παράλληλα ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι μικρότερος και θα φτάσει τα 1,2 εκ. Οι εμπειρογνώμονες διασαφηνίζουν ότι πρόκειται για προγνωστικά σε πολύ γενικές γραμμές, επειδή πολλές παράμετροι, όπως για παράδειγμα η “συμπεριφορά” του ιού ή τι ποσοστό ασθενών είναι ασυμπτωματικοί, δεν είναι ακόμη γνωστές.
Επιβάρυνση συστήματος υγείας
Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο η επιδημία θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφων με το αισιόδοξο μέχρι τον Ιούλιο
Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο η επιδημία θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο. Σύμφων με το αισιόδοξο μέχρι τον Ιούλιο
Σημαντικό για τους επιστήμονες είναι ότι με την απαγόρευση εξόδου και επαφών παρατείνεται μεν η διάρκεια της επιδημίας, αλλά η καμπύλη γίνεται πιο επίπεδη. Στο πρώτο σενάριο υπολογίζουν μάλιστα ότι μακροπρόθεσμα ποσοστό 6% του πληθυσμού θα νοσήσει από τον νέο ιό. Επειδή πολλά από τα στοιχεία των μοντέλων είναι υποθετικά, λόγω του ότι πολλά από τα βασικά στοιχεία που αφορούν τη διάδοση του κορωνοϊού δεν είναι γνωστά, οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν το ακριβές ποσοστό του πληθυσμού που θα νοσήσει. Για τον υπολογισμό οι επιστήμονες των δύο πανεπιστημίων ανέπτυξαν κι ένα νέο μοντέλο στη βάση δεδομένων για το πώς κύλησε η επιδημία στη Ν. Κορέα και στην Γουχάν της Κίνας. Αυτό το ονόμασαν «αισιόδοξο σενάριο», με ένα ποσοστό κρουσμάτων γύρω στο 0,6% του πληθυσμού.
Αυτό το σενάριο προβλέπει την κορύφωση της επιδημίας, ανεξάρτητα από το αν συνεχιστούν ή καταργηθούν τα περιοριστικά μέτρα, τον μήνα Μάιο. Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι σε όλες τις έρευνες με προγνωστικά για την πορεία της επιδημίας το ποσοστό του πληθυσμού που θα νοσήσει ανέρχεται στο 6%, δηλαδή σε ένα πληθυσμό 83 εκατομ. όπως είναι η Γερμανία, γύρω στα 6 εκατομ. κάτοικοι θα νοσήσουν μέχρις ότου τελειώσει η επιδημία. «Ακόμη και τα πιο αισιόδοξα σενάρια θέτουν το γερμανικό σύστημα υγείας σε τεράστια πρόκληση» επισημαίνει ο καθηγητής Οικονομίας Κλάους Βέλντε, ένας εκ δύο επικεφαλής της έρευνας. «Η Γερμανία βρίσκεται ακόμη στην αρχή της πανδημίας.»
Παράταση αυστηρών μέτρων μέχρι 19 Απριλίου
«Η πανδημία δεν γνωρίζει διακοπές»
«Η πανδημία δεν γνωρίζει διακοπές»
Πάντως η καγκελάριος Μέρκελ μαζί με τους 16 τοπικούς πρωθυπουργούς κατέληξαν σήμερα στην παράταση των αυστηρών μέτρων μέχρι τις 19 Απριλίου, που τελειώνουν οι διακοπές τους Πάσχα των Καθολικών. «Η πανδημία δεν γνωρίζει διακοπές» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος σε ηχητική συνέντευξη τύπου. H Άγκελα Μέρκελ διευκρίνισε ότι σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να κρατηθούν οι επαφές, ακόμη και μεταξύ συγγενών που δεν κατοικούν στο ίδιο σπίτι, στο απολύτως αναγκαίο. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη εθίγησαν κι άλλα ζητήματα που αφορούν σε ανάγκες πχ. υγειονομικού υλικού, και σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική χρήση μάσκας, υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι δεν είναι απαραίτητο.
Ειρήνη Αναστασοπούλου/ dpa/ Focus/ SWR/ Die Welt    

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη