allnews-epirus

23ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 65 ΧΡΟΝΙΑ ΕΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ


Ηταν μόλις 23 χρόνων όταν κλήθηκε κι αυτός να υπηρετήσει την πατρίδα και έπεσε στα βουνά της Ηπείρου το 1948. Η οικογένειά του για 65 ολόκληρα αγνοούσε που είχε ταφεί ο  άνθρωπός τους αλλά  σήμερα συγγενείς του  παρέλαβαν τα οστά του, για να τα μεταφέρουν στον τόπο καταγωγής του. Μια ακόμη ιστορία απο τις πάμπολλες παρόμοιες που έχουν καταγραφεί στον εμφύλιο, αλλά και στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. 
Σήμερα λοιπόν, στο χωριό Άρδοση Λάκκας Σουλίου, σε μία  συναισθηματικά φορτισμένη, τελετή, στρατιωτικό άγημα της 8ης Μεραρχίας απέδωσε τιμές στον 23χρονο φαντάρο Χαράλαμπο Κορκοβή, που σκοτώθηκε το 1948 σε ύψωμα της περιοχής Λάκκα Σουλίου, παραδίδοντας τα οστά του στην οικογένειά του. Τα παρέλαβε η 89χρονη αδελφή του Αγαθή, που ιδιαίτερα συγκινημένη δήλωσε οτι ποτέ δεν ξέχασαν το άνθρωπό τους, γνώριζαν οτι σκοτώθηκε στην Ήπειρο, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο ταφής του. Άναβαν κερί στην μνήμη του, έκαναν μνημόσυνα, αλλά "καρφί" στο στήθος ήταν που βρίσκονταν θαμμένος ο Χαράλαμπος. Για τον λόγο αυτό, σήμερα αισθάνθηκαν χαρά και λύπη...Χαρά γιατί επιτέλους μετά απο 65 χρόνια εντόπισαν και παρέλαβαν τα οστά του 23χρονου και λύπη γιατί έφυγε απο τη ζωή σε νεαρή ηλικία, σε έναν εμφύλιο πόλεμο. 

Στο χωριό Άρδοση της Λάκκας Σουλίου, στο εξωκκλήση του Αγίου Δημητρίου, οι ντόπιοι άναβαν ένα κερί στο μνήμα που έγραφε «Χαράλαμπος Κορκοβής, στρατιώτης». Δεν είχε γίνει όμως, καμιά κίνηση για να βρεθούν οι συγγενείς του 23χρονου, πιστεύοντας οτι είχαν τότε ειδοποιηθεί απο τον Στρατό οι συγγενείς του και προτίμησαν να αφήσουν τον 23χρονο στον τόπο που έπεσε, ή δεν είχε συγγενείς. Εντελώς τυχαία πριν από 15 ημέρες περίπου, από  διάβρωση του εδάφους λόγω έργων που γίνονται  στην περιοχή, το μνήμα άνοιξε, τα οστά αποκαλύφθηκαν και ο ιερέας Ιωάννης Γκιόκας αποφάσισε να τα τοποθετήσει σε οστεοφυλάκιο, στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στην Άρδοση. Ο παπα - Γιάννης μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας, Χ. Λιόντο, ανέτρεξαν στα αρχεία της 8ης Μεραρχίας, για να βρουν πληροφορίες για τον άτυχο φαντάρο. Και τότε, άνοιξε ο ...δρόμος για το χωριό του, στην Ευρυτανία.
Σύμφωνα με τα αρχεία του Ελληνικού Στρατού, ο Χαράλαμπος Κορκοβής είχε γεννηθεί στο Κερασοχώρι Ευρυτανίας. Είχε έξι αδέλφια, από τα οποία σήμερα είναι εν ζωή μόνον η 89χρονη Αγαθή.
Σήμερα μαζί με την 89χρονη αδελφή του, ήλθαν  στο χωριό Άρδοση, όλοι οι συγγενείς του άτυχου φαντάρου, ανάμεσα τους και ένας ανιψιός, που φέρει το όνομα του.Φεύγοντας η οικογένεια θα επιστρέψει στο Κερασοχώρι, μεταφέροντας τα οστά του στρατιώτη όπου και  θα τα τοποθετήσει στον οικογενειακό τάφο, μαζί με τά άλλα αδέλφια και τους γονείς του. .

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη