Δεν πέφτει καρφίτσα στις ψυχιατρικές κλινικές της Αττικής, καθώς για ακόμα μία χρονιά φέτος οι εγκλεισμοί ψυχικά κλονισμένων ανθρώπων χτύπησαν «κόκκινο», αποτυπώνοντας τη σκοτεινότερη ίσως πτυχή της οικονομικής κρίσης.
Η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει μόνο την τσέπη των Ελλήνων αλλά έχει και ακόμα μία αθέατη και σκοτεινή πλευρά. Η κατάρρευση της καθημερινότητας που ήξεραν πολλοί συνάνθρωποι μας έχει αλλάξει πια και οι συνέπειες είναι σοβαρές για την ψυχική υγεία τους.
Το γεγονός αυτό μπορούν να το πιστοποιήσουν και τα ψυχιατρεία της χώρας μας καθώς ο αριθμός των ασθενών που εισέρχεται πλέον στα ιδρύματα προκαλεί σοκ. Μόνο στο Δαφνί γίνονται κάθε μήνα 200 νέες εισαγωγές και η πληρότητα αγγίζει το 130%. Οι ασθενείς είναι τόσο πολλοί που δεν χωρούν και κοιμούνται σε ράντζα στους διαδρόμους.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αύξηση από το 2010 των ακούσιων εισαγωγών, που αποτελούν πλέον το 55% των περιπτώσεων. Πρόκειται για τους ασθενείς που εισέρχονται στα ψυχιατρεία χωρίς τη θέλησή τους, με την παρέμβαση της αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, την αύξηση των οποίων οι γιατροί συνδέουν άμεσα με την οικονομική κρίση.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι άνθρωποι που περνούν το κατώφλι των νοσοκομείων είναι της διπλανής πόρτας, οι γείτονες μας: άνεργοι, χρεοκοπημένοι επιχειρηματίες, γονείς που δεν μπορούν να μεγαλώσουν και να δώσουν ένα πιάτο φαγητό στα παιδιά τους. Σε αρκετούς οι ψυχικές διαταραχές εμφανίστηκαν ξαφνικά και μάλιστα σε ηλικία άνω των 40 ετών. Στους παραπάνω προστίθενται εκατοντάδες άστεγοι με βαριά ψυχικά νοσήματα οι οποίοι συνήθως μένουν για λίγο στο νοσοκομείο και κατόπιν ξαναγυρίζουν στο δρόμο χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Επιστημονικές έρευνες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν κατά καιρούς επισημάνει τη σύνδεση της έλλειψης στέγης με τις ψυχικές παθήσεις. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα στο κέντρο της Αθήνας πριν από περίπου ένα μήνα. Τότε ένας άστεγος που έπασχε από κατάθλιψη αυτοκτόνησε αφού πρώτα είχε πάει στο Δρομοκαϊτειο και δεν τον δέχτηκαν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είναι αρκετές οι περιπτώσεις που οι συνθήκες που απορρέουν από την πληρότητα στις κλινικές πιέζουν τους γιατρούς να δίνουν πιο εύκολα εξιτήριο στους ασθενείς, με τραγικά αποτελέσματα.