allnews-epirus

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ "ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΖΗΣΑ" ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ



Το βιβλίο του «Εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα όπως τα έζησα» παρουσίασε στην Πρέβεζα ο συγγραφέας και αστυνομικός συντάκτης Πάνος Σόμπολος, σε μια κατάμεστη αίθουσα, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο "Κύκλος".
Το βιβλίο που διανύει ήδη την 7η έκδοσή του, παρουσίασε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρούσης, που μίλησε και για την πορεία του συγγραφέα σαν αστυνομικού συντάκτη, στις εφημερίδες και την τηλεόραση που εργάστηκε μέχρι την συνταξιοδότησή του. 


Ο Γιώργος Κυρούσης στην παρουσίαση του, εκτός των άλλων επεσήμανε: "Με το βιβλίο του ο Πάνος Σόμπολος, αφήνει σημαντικές καταγραφές συγκλονιστικών υποθέσεων που συντάραξαν το πανελλήνιο και όχι μόνο, ώστε και οι αστυνομικοί συντάκτες στο μέλλον να παίρνουν μαθήματα αστυνομικού ρεπορτάζ για την σωστή ενημέρωση των πολιτών, ρεπορτάζ με στοιχεία που δεν αρκούνται σε μια απλή περιγραφή, αλλά αναζητούν και τα αίτια ενός εγκλήματος και να μη καταφεύγουν σε προσωπικές κρίσεις που πολλές φορές απέχουν από την πραγματικότητα και οδηγούν στην παραπληροφόρηση.
Οι παλιότεροι  θυμούνται τις υποθέσεις που περιγράφει ο συγγραφέας. Οι νεώτεροι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για αληθινές περιπτώσεις και μάλιστα γραμμένες από δημοσιογράφο που δεν έκανε ρεπορτάζ από το γραφείο του, αλλά πάντα βρίσκονταν επιτόπου, καταγράφοντας κάθε λεπτομέρεια, για δώσει στην συνέχεια στον αναγνώστη ή τον τηλεθεατή, μια ολοκληρωμένη εικόνα. 
  Ο Πάνος Σόμπολος, πάντα προσπαθεί να αναλύσει και την προσωπικότητα του δράστη, να ανιχνεύσει τι τον οδήγησε στην πράξη του, τι τον ώθησε στο έγκλημα και πώς θα μπορούσε να το αποφύγει κατά το δυνατόν. Κανένας δεν γεννιέται εγκληματίας, κανένας δεν θέλει να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σε κάποια φυλακή, κανένας δεν θέλει να χρεωθεί μία ή περισσότερες ανθρώπινες ζωές. Εκτός και αν δεν έχει «σώας τας φρένας» που έλεγαν παλιότερα οπότε εκεί παρεμβαίνει η ψυχιατρική και όχι η δημοσιογραφία.
Αλλά το βιβλίο είναι και μια πλήρης καταγραφή εγκληματικών πράξεων, χρήσιμη για τους νέους εγκληματολόγους και αστυνομικούς, που διαβάζοντάς το, βρίσκουν στοιχεία που θα τους φανούν χρήσιμα για την δουλειά τους".




Ο ΠΑΝΟΣ ΣΟΜΠΟΛΟΣ
Ο συγγραφέας στην παρουσίαση αναφέρθηκε σε όλα τα εγκλήματα που συντάραξαν το πανελλήνιο και όχι μόνο με τν αγριότητά τους, δίνοντας επιπλέον στοιχεί, ενώ επεσήμανε οτι οι φάκελοι των υποθέσεων, είναι γι αυτόν ανοικτοί και συμπληρώνει όποιο νεο στοιχείο συγκεντρώνει.

Από το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου ) δεν λείπουν και τα ονόματα διασημοτήτων. Άνθρωποι της τέχνης και των γραμμάτων, που μέσα σε μια στιγμή, βρέθηκαν στην «αντίπερα όχθη» και έγιναν θύτες ή θύματα δολοφονιών.
 Άλλοι φαίνονται ως θύματα της επικίνδυνης ζωής τους, για την οποία πλήρωσαν το τίμημα με τον πλέον οδυνηρό τρόπο και άλλοι φαίνονται ως θύματα της «κακιάς στιγμής» που όπλισε το χέρι τους.
 Στην πρώτη περίπτωση φαίνεται πως ανήκει η  δολοφονία του ηθοποιού Νίκου Σεργιανόπουλου, και η ανεξιχνίαστη μέχρι σήμερα δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή. Στην δεύτερη περίπτωση βρίσκεται η τραγική μορφή του λαϊκού συνθέτη Άκη Πάνου που σκότωσε τον αρραβωνιαστικό της κόρης του, για να σβήσει και ο ίδιος λίγο αργότερα στη φυλακή καθώς και η αμφισβητούμενη μέχρι σήμερα, ενοχή του λογοτέχνη Αθανάσιου Νάσιουτζικ που την εποχή εκείνη  (1984) ήταν πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και καταδικάστηκε για τη δολοφονία του συγγραφέα Θανάση Διαμαντόπουλου.
Μια υπόθεση, που παρά τις αλλεπάλληλες δίκες που κατέληξαν σε καταδίκη, έχει αφήσει αναπάντητα ερωτηματικά, όπως ο ίδιος ο Πάνος Σόμπολος τα παραθέτει στο τέλος του σχετικού κεφαλαίου, ενώ ο ίδιος ο Θανάσης Νάσιουτζικ φώναζε μέχρι τέλους πως είναι αθώος.
Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται εγκλήματα με τους στα οποία εστίασε στην ομιλία του ο κ. Σόμπολος, δίνοντας και επιπλέον στοιχεία. Μερικά απο αυτά είναι:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ
"Κομμάτια" ο παράφορος έρωτας 

ΔΟΥΡΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ
Το παιχνίδι της μοίρας για το επτάχρονο αγγελούδι 

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΧΡΥΣΑΦΙΔΗ
Ο μυστηριώδης μπάτλερ

ΜΑΡΣΕΛΙΝΟ
Απαγωγή και άγρια δολοφονία από συγγενείς και φίλους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΙΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
"Τότε θυμήθηκα ότι στο σπίτι της γιαγιάς μου υπήρχε σιδεροπρίονο"

ΔΙΟΝΥΣΗΣ και ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ ΦΟΥΚΑΣ
Τους σκότωνε τον έναν μετά τον άλλον σαν να ήταν θηράματα

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΜΟΝΣΕΛΑΣ
Ο κατά παραγγελία φονιάς

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΣΕΧΙΔΗΣ
Ο φοιτητής που ξεκλήρισε την πενταμελή οικογένειά του στη Θάσο

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΧΤΣΗΣ
Το μοιραίο ραντεβού του συγγραφέα

ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ
Η παθολογική αγάπη για την κόρη του τον έκανε φονιά

ΚΙΚΗ ΚΟΥΣΟΓΛΟΥ - ΔΑΝΟΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ
Τη σκότωσε, την έθαψε, και μετά την αναζητούσε στις εκπομπές της τηλεόρασης

ΝΙΚΟΣ ΣΕΡΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τον "έφαγε" ο εφήμερος εραστής

ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΓΛΗΣ
Ο φόβος και ο τρόμος των ιερόδουλων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ
Ο ταξιτζής που σκότωνε για το τίποτα

ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚ - ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η πολύκροτη υπόθεση των δύο συγγραφέων
 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ
"Τον είδα να κρατάει το κομμένο κεφάλι της γυναίκας του και το μαχαίρι" 

ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΠΑΝΙΩΤΟΥ
Το θανατηφόρο για δύο οικογένειες τηγανόψωμο 

Οπως επεσήμανε ο συγγραφέας, τον Ιανουάριο θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο του που αναλύει, φυσικές καταστροφές με θύματα στην Ελλάδα, μεγάλα δυστυχήματα, αεροπειρατείες κ.λ.π. όπως τα έζησε και τα κατέγραψε ο ίδιος.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Ακριβή Σολομωνίδου ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου "Κύκλος" η οποία στην σύντομη εισαγωγή της αναφέρθηκε στο βιβλίο και τον συγγραφέα καθώς και στην πολύχρονη πορεία του στο αστυνομικό ρεπορτάζ.

Ν.Γ



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη